24.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
İtalya’da koronavirüs kısıtlamalarının 1 Haziran itibarıyla kaldırılmaya başlanmasının ardından modanın başkenti Milano’da aylar sonra büyük markalar ilk canlı defilelerini gerçekleştirdi. Ancak açılıma rağmen Milano Moda Haftası’nda kısıtlı sayıda marka canlı defile düzenledi.
Omzu kırıldı ama katıldı
İtalyan moda devleri Armani, Dolce & Gabbana ve Etro sanal değil, fiziksel olarak canlı defile yapan markalar arasındaydı.
Şimdi 86 yaşında olan ünlü modacı Giorgio Armani, 20 gün önce merdivenlerden düşerek omzunu kırmasına rağmen 18 ay sonra düzenlediği ilk canlı defileye katıldı. İlk canlı defilesinin gerçekleşmesini iple çektiğini söyleyen Armani, sanal şovların asla gerçek defilelerin yerini tutmadığını belirtti. Salgın sürecinde yapılan sanal şovlarla modanın ayakta kalamayacağını savunan Armani, “Sanal sunumların önemini takdir ediyorum tabii ki faydalı ve küreseller. Ancak modanın yaşaması için gerçek hayatta görülmesi, defilelerin canlı seyirciler huzurunda yapılması gerekiyor” dedi.
‘İnsanları hissetmeliyiz’
Milano Moda Haftası’nda canlı defile düzenleyen Dolce & Gabbana markasının yaratıcısı Domenico Dolce ile Stefano Gabbana da dijital defilelerin “sahte” olduğunu söyledi. İki ünlü modacı, “Bizim için moda şov, kıyafetlerin insanlarla bağlantı kurduğu andır ve aynı zamanda insanların kıyafetler hakkında ne düşündüklerine dair bir fikir edinmemizdir” diye konuştu.
‘Birbirimizi görmeliyiz’
Milano Moda Haftası’nda 2022 İlkbahar / Yaz Defilesi’ni dış mekânda düzenleyen Etro erkek giyimin kreatif direktörü Kean Etro da diğer modacılarla aynı fikirde olduğunu belirtti. Etro “İstediğinizi kaydedebilir ve yayımlayabilirsiniz, ancak kendimizi gerçekten temsil etmek için birbirimizi görmemiz gerekiyor” dedi.
Bütçede % 24 zarar
İtalya’da koronavirüs salgınından önce moda sektörü, 100 milyar euro tutarındaki cirosuyla ülkenin en büyük ikinci endüstrisiydi. Ancak Kovid-19 salgınının İtalya’yı da derinden sarsması nedeniyle 2020 yılında moda sektörünün cirosunda yüzde 24 oranında kayıp yaşandı.