13.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Fotoğrafta kara deliğin içinde bulunduğu karanlık bir bölge, onun etrafında da yerçekimi gücüyle hareketlenmiş yüksek ısılı gazların yaydığı halka şeklindeki ışık görülüyor.
BBC’ye konuşan EHT projesinin Avrupa ortaklarından Prof. Heino Falcke, Sagittarius A*’nın süper-kütleli kara delik olduğu için çok özel olduğunu söyledi.
EHT ekibinden Dr. Ziri Younsi ise, Sagittarius A*’nın dinamik olduğunu, etrafındaki halkanın içinde görülen sıcak gazların hareket ettiğini anlattı. Bu gazlar, kara deliğin içinde saniyede 300 bin kilometre hızında hareket ediyor. EHT 2019’da da Dünya’dan 55 milyon ışık yılı uzaklıkta olan Messier 87 adlı bir başka galaksinin içindeki bir kara deliği fotoğraflamıştı.
Türk bilim insanı duyurdu
Çalışmanın tanıtımını NASA Hubble kadrosuna kabul edilmiş ilk ve tek Türk bilim insanı olan Arizona Üniversitesi Astrofizik Profesörü Feryal Özel, Washington’da yaptı. Özel, “galaksinin merkezindeki nazik dev” olarak nitelendirdiği kara deliğin, Yay ve Akrep takımyıldızlarının sınırına yakın olan “Yay A” olarak adlandırıldığını ve Güneş’ten 4 milyon kat büyük olduğunu belirtti. Özel, 2019’da ilk kara deliğin fotoğraflanmasını sağlayan 200 bilim insanı arasında yer almıştı.