02.06.2014 - 10:35 | Son Güncellenme:
Tamar Melike Tegün / Milliyet.com.tr
Sosyal medyanın ilgisini nadiren çeken Andromeda Bulutsusu ya da bilinen adıyla Andromeda Galaksisi, geçtiğimiz günlerde tüm ilgiyi birden bire üzerine topladı.
2.5 milyon ışık yılı uzaklığıyla samanyolumuza en yakın galaksi olan Andromeda Bulutsusu'ndaki dev radyasyon patlamalarını gözlemleyen bilim insanları, iki yıldızın çarpışmasından kalan bir “ölü yıldız kalıntısı” olduğunu açıklarken; bu tür çarpışmaların evrendeki bilinen en şiddetli çarpışmalar olduğunu, ancak kozmik ormanda nadiren bu büyüklükte patlamalar meydana geldiğini ekledi.
Samanyolu ve Andromeda, Yerel Grup olarak bilinen küçük galaksiler ailesinin dominant üyeleridir. Evrenin sürekli genişlediği ve her şeyin birbirinden uzaklaştığı bilim düzleminde, yerel grup galaksileri karşılıklı çekimle birbirine bağlıdır.
İşte insanoğlu için problem burada başlıyor… Evrenin süreğen genişlemesine inatla birbirine yaklaşan Andromeda Bulutsusu, Hubble teleskobunun yaptığı son ölçümlere göre, yaklaşık 2 milyar yıl içinde Samanyolumuzla kafa kafaya çarpışacak…
Galaksilerin atomlar gibi yapılarında boşluk bulundurmasından ötürü iki galaksinin hayaletler gibi birbirine geçeceği ve dev bir galaksi oluşturacağı öngörülürken, iki galaksinin de çekimlerinin yıldızların yörüngelerini bozabileceği ve birleşme esnasında dev patlamalar meydana gelebileceği açıklandı.
Kötü haber; tüm bunlar olurken insanlık yer yüzünden silinecek. Dünya “haşlanmış” ve güneşin eski zamanlarındaki gibi parıldıyor olacak… İyi haberse, tüm bunların ardından ortaya çıkacak olan toz ve gaz bulutundan yeni bir yıldız doğabilecek olması…