08.12.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Suriye’de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki silahlı muhalif grupların ilerleyişi büyük bir hızla devam ediyor. Önce Halep’i, sonrasında Hama ve Humus’u ele geçiren silahlı muhalif güçler, sembolik önem taşıyan Dera ilinde de kontrolü sağladı. Şiddetli çatışmaların ardından muhalif gruplar, il merkezinin kontrolünü de rejim güçlerinden aldı. Dera kenti, rejim karşıtı ayaklanmaların başladığı yerlerden biri olması nedeniyle sembolik öneme sahip.
Başkente 20 kilometre!
Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ülkenin güneyinde nüfusunun çoğunluğu Dürzi olan Suveyda ilindeki muhalif yerel gruplar, il merkezinde kontrolü sağladı. Sabah saatlerinde il merkezini ele geçiren muhalifler, çatışmaların ardından Suveyda ilinin tümünü rejim güçlerinden aldı. Suriye’nin güneybatısındaki Kuneytra il merkezi de, yerel muhalif grupların kontrolüne geçti. Kuneytra, Şam’ın yaklaşık 60 kilometre uzağında yer alıyor. Ülkenin merkezindeki Palmira’nın da muhaliflerin eline geçtiği ifade ediliyor. ABD destekli muhalif grup Suriye Özgür Ordusu güçleri de, Humus’un doğu kırsalında rejim güçlerine karşı ilerlemeler kaydetti.
Dera’nın da muhaliflerin eline geçmesi sonrası HTŞ ve ona bağlı gruplar hedef olarak ülkenin başkenti Şam’ı göstermeye başladı. Nitekim Dera’nın da kaybedilmesiyle rejimin kalesi olan Akdeniz kıyısındaki Lazkiye ve Tartus ile başkent Şam arasındaki bağlantı önemli oranda kopmuş oldu. Rejim Deyrizor’dan da çekilmiş ve burada kontrolü YPG almıştı. Suriye’deki muhalif silahlı gruplar, başkent Şam’a 20 kilometre uzaklıkta olduklarını duyurdu.
Esad ailesi gitti mi?
Bu gelişmelerin ve muhaliflerin hızlı ilerleyişi sonrası Şam’da panik havası yaşanırken, binlerce kişi başkenti terk ederek rejimin kontrolündeki Lazkiye’ye doğru yol almaya başladı. Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ailesinin de Şam’dan ayrıldığı ve Rusya’ya gittiği iddia edilirken, Şam’da yaşayan Rus subay ve ailelerinin de kenti terk ederek Lazkiye’ye gittiği öne sürülüyor. İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komitesi üyesi Yakup Rızazade, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in danışmanı Ali Laricani’nin Şam’da Beşar Esad ile görüştüğünü belirterek, “Esad ve ailesinin Suriye’den ayrıldıkları yönündeki iddialar doğru değil” dedi. İran’ın Suriye’deki askeri danışmanlarını çektiği yönündeki iddiaları da reddeden Rızazade, “Suriye’deki askeri danışmanlarımızı bölgeden çekmedik ve Şam Büyükelçiliğimiz halen aktif durumda” dedi.
Hükümet güçlerinin başkent Şam ve çevresinde konuşlandıkları ve HTŞ’ye karşı direnişi burada gerçekleştirecekleri ifade ediliyor. Suriye Savunma Bakanlığı, Şam kuşatmalarının başladığı iddialarını yalanlayarak “Şam kırsalının tüm bölgelerinde bulunan silahlı kuvvetlerimizin geri çekildiği yönündeki bilgilerin asılsızdır” dedi. Bununla birlikte ülkenin doğusundaki çatışmalardan kaçan askerlerin El Kaim sınır kapısından Irak’a giriş yaptığı belirtiliyor.
Doha’da ‘Suriye’ zirvesi
AYDIN HASAN/ANKARA- İdlib - Halep - Hama hattında son bir hafta içinde gelişen çatışmalara doğrudan müdahil olmayan Türkiye; Suriye’de sahada bulunan ABD, Rusya ve İran ile aktif bir diplomasi yürütüyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan; ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Abbas
Arakçi ile Doha’da Astana Platformu çerçevesinde bir araya geldi.
Fidan; Suriye’de terör örgütlerine izin verilmemesi ile rejimin sahip olduğu kimyasal silahların bölgede bir risk haline dönüşmemesi için gerekli tedbirlerin alınması uyarılarında bulundu. Bölgeye insani yardım ulaşmasının önemini hatırlatan Fidan, Türkiye’nin bu konuda gerekli desteği sağladığını kaydetti. Doha’da dün öğleden sonra ise Suriye’nin yakın geleceği açısından kritik önem taşıyan buluşma gerçekleştirildi. Astana Platformu artı beş formatında yapılan toplantıya; Türkiye, Rusya, İran, Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır ve Irak dışişleri bakanları katıldı. Toplantıya ilişkin ortak açıklamada, “Katılımcılar, tüm tarafların Suriye krizine, askeri operasyonların sona ermesine ve sivillerin bu krizin yansımalarından korunmasına yol açacak siyasi bir çözüm araması gerektiğini vurguladı” denildi.
Trump: Bizim savaşımız değil
ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump Suriye’de yaşanan gelişmelerle ilgili Başkan Joe Biden yönetimine uyarıda bulundu. Trump, “Suriye karmakarışık ama bizim dostumuz değiller. Amerika bu işe karışmamalı. Bu bizim savaşımız değil. Bırakalım ne oluyorsa olsun. Asla müdâhil olmayın!” dedi.
‘2 bin Suriyeli asker Irak’a sığındı’
Irak Hükümeti Sözcüsü Basim el-Avadi, Suriye’den 2 bin rejim askerinin Irak’a sığındığını belirtti. El-Avadi, Irak hükümetinin onayıyla bu askerlerin ülkeye girdiklerini söyledi.-İHA