Dünya Saldırı durumunda yardım edecekler!

Saldırı durumunda yardım edecekler!

20.06.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, merakla beklenen ziyareti kapsamında Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ile Pyongyang’da bir araya geldi.

Saldırı durumunda yardım edecekler

Resmi Kuzey Kore basınında yer alan haberlere göre gece Pyongyang Uluslararası Havalimanı’nda yapılan resmi törenle Kim Putin’i bizzat karşılarken, Putin için dün Kim Il Sung Meydanı’nda resmi tören düzenlendi. Putin ve Kim törende bulundukları araçtan askerleri ve Kuzey Kore halkını selamladı. Kuzey Koreliler, liderlerin konvoyunu bayraklar ve çiçekler eşliğinde coşkuyla karşıladı.

Haberin Devamı

Kim ve Putin, görüşmelerinin ardından ‘Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması’ imzaladı. Anlaşmanın detayları hakkında bilgi veren Putin, “Bugün imzaladığımız anlaşma taraflardan birine yönelik bir saldırı durumunda karşılıklı yardımlaşmayı da içeriyor” dedi. Pyongyang’ın muhtemel askeri riskler karşısında kendini savunma hakkı olduğunu belirten Putin, “Rusya bugün imzalanan anlaşma uyarınca Kuzey Kore ile askeri-teknik iş birliğini göz ardı etmemektedir” ifadelerini kullandı.

‘Koşulsuz destekliyoruz’

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ise, anlaşmanın “barışçıl ve savunmaya yönelik” bir nitelik taşıdığını belirterek, “Bunun çok kutuplu yeni bir dünyanın inşa edilmesini hızlandıracak itici bir güç olacağından hiç şüphem yok” dedi. Rusya’yı ‘en dürüst dost ve ortak’ olarak tanımlayan Kim, Putin’i ise “Kore halkının en sevgili dostu” olarak nitelendirdi. Kim, “Rusya’nın politikalarını tümüyle ve koşulsuz şekilde destekleyeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Anlaşmada bulunan “taraflarından birine yönelik bir saldırı durumunda karşılıklı yardım” maddesi iki ülkenin silah ve nükleer güç konusunda birlik içinde hareket etmesiyle ilgili korkuları güçlendirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin siyasi temaslarda bulunmak üzere 24 yıl aranın ardından ilk kez Kuzey Kore’ye gitmişti. Putin’in ziyareti, Pyongyang-Moskova ittifakının savunma dahil farklı alanlarda işbirliğini güçlendirme girişimi olarak yorumlanmıştı. Putin Kuzey Kore’nin ardından Vietnam’a geçti.

Lüks araç hediye etti

Putin, otomobil meraklısı olan Kim’e ziyareti esnasında Rus yapımı bir limuzin hediye etti. İki lider araç ile tur atarken, direksiyonda Putin vardı.