DünyaSaldırı bitti artçıları sürüyor

Saldırı bitti artçıları sürüyor

28.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

İsrail, İran’a yönelik beklenen misillemesini önceki gece düzenlediği saldırılarla gerçekleştirirken, Tel Aviv ve Washington’dan Tahran’a “karşılık verilmemesi” uyarıları yapıldı. İran ise “misilleme” diyor.

Saldırı bitti artçıları sürüyor

İran ise, bunun karşılığı olacağında ısrarlı. Nitekim ülkenin dini lideri Hamaney, “İsrail’in saldırısını küçümsemeyin, abartmayın” diyerek bir karşılık beklediğini bildirdi. İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan da İsrail’in saldırısına “tedbir ve zekayla karşılık vereceklerini” söyledi.

Haberin Devamı

İran lideri Ali Hamaney, dün yaptığı açıklamada, yetkililerin, İsrail’in Cumartesi günü şafak vakti ülkesine saldırmasının ardından yetkililerin İran’ın gücünü İsrail’e göstermenin en iyi yollarını belirlemesini istedi. Hamaney İsrail’in saldırısının “küçümsenmemesi ya da abartılmaması” gerektiğini de vurguladı. Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da, İsrail’in ülkesine saldırısına “tedbir ve zekayla karşılık vereceklerini” belirtti. Pezeşkiyan, “X”ten paylaştığı mesajında, saldırıda ordu mensubu askerlerin hayatını kaybetmesinden dolayı ailelerine ve İran halkına başsağlığı dilerken, “İran düşmanları, bu cesur insanların, topraklarını korkusuzca savunduklarını ve her türlü aptallığa da tedbir ve zekayla karşılık vereceklerini bilsin” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Misille-me’ çağrısı

İsrail, İran’a yönelik saldırılarının ardından yaptığı açıklamada Tahran’a “misillemede bulunmama” çağrısı yaparken, ABD Savunma Bakanı Llyod Austin de, “İran, İsrail’in saldırılarına karşılık verme hatasına düşmemeli, bu da bu karşılıklı saldırıların sonunu getirmeli” demişti.

İsrail, Tahran’ın 1 Ekim’deki füze saldırılarına “misilleme” olarak Cumartesi sabaha karşı İran’daki askeri hedeflere saldırı düzenlediğini açıklamıştı. İran, Tahran’ın yanı sıra ülkenin batısındaki Huzistan ve İlam eyaletlerinde bazı askeri noktaların hedef alındığını, hava savunma sistemlerinin saldırılara “başarıyla” karşı koyduğunu ancak bazı noktalarda “sınırlı hasar” meydana geldiğini duyurmuştu. İran ordusu, saldırılarda 4 askerin hayatını kaybettiği bildirildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, yaptığı açıklamada, ordunun İran’a karşı misillemesini değerlendirdi, “Tahran’ın hava savunma kabiliyetlerini ve füze üretim tesislerini kesin ve güçlü bir şekilde vurduğunu ve amacına ulaştığını” söyledi. Netanyahu, “İran’daki saldırı kesin ve güçlüydü, tüm hedeflerine ulaştı” dedi.

Acı tavizler!

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise, her hedefe askeri güç kullanarak ulaşılamayacağını söyleyerek, “Esirlerin evlerine dönmesi acı verici tavizler gerektiriyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gazze’de saldırılar bitmiyor

Saldırı bitti artçıları sürüyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesinde gerçekleştirdiği hava saldırıları sonucu 20 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, Filistin mültecilerin sığınmak için kullandığı Fahura Okulu bölgesindeki alanlar hava saldırısıyla vuruldu. Saldırıda çoğu çocuk ve kadın en az 20 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi yaralandı. Bölgede tedavi için gerekli tıbbi malzemelerde büyük kıtlık yaşandığı biliniyor.

Kamyon otobüs durağına daldı: 1 ölü 35 yaralı

Saldırı bitti artçıları sürüyor

İsrail’de bir kamyonun, bir askeri üssün yakınlarındaki otobüs durağına girmesi sonucu 1 kişinin öldüğü, en az 35 kişinin yaralandığı bildirildi. Tel Aviv’in kuzeyindeki Gliot’ta yaşanan olayın kasti bir saldırı olduğundan şüphelenilirken, yaralılardan bazılarının durumunun ağır olduğu açıklandı. Polis, olayın soruşturulduğunu duyururken İsrail basını, kamyonun kasten durağa sürüldüğünü, etraftaki silahlı sivillerin kamyon şoförünü “etkisiz hale getirdiğini” yazdı.