30.06.2023 - 11:25 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr BBC
Geçtiğimiz hafta askerlerinin bombalandığını öne süren Wagner grubunun lideri Prigozhin, ordusuyla birlikte Moskova'ya yürüdü. Moskova'ya kilometreler kala birçok yetkili isim bölgeden ayrıldı. Prigozhin'in talebi ise Savunma Bakanı Şoygu'nun istifasıydı.
Belarus Başkanı Lukaşenko'nun araya girmesi ile orta yol bulunurken Prigozhin Belarus'a gitti. Putin ise Wagner'in dağıtılacağını ve askerlerin Rusya'ya dönmekte özgür olduklarını açıkladı. Dünya basını ise yaşananlardan ötürü Putin'in 'dokunulmaz' olan karizmasının çizildiğini yazdı.
Aslında Şoygu ve Prigozhin arasındaki çekişme yeni değil. Cephe hattında mermi ve mühimmat sıkıntısı çeken askerleri için Şoygu ve Genelkurbay başkanınını suçlayan Prigozhin, geçtiğimiz aylarda 'Genelkurmay Başkanı Şoygu ve Savunma Bakanı Gerasimov, sağa sola Wagner'e mühimmat vermeyin diyor' ifadesini kullanıp hem Gerasimov'u hem de Şoygu'yu vatan hainliği ile suçlamıştı.
Öte yandan Wagner güçlerinin Belarus’a çekildiği iddia edilirken uydu görüntüleri, ülkedeki kullanılmayan bir askeri üste hareketliliği ortaya koymuş gibi görünüyor. İlk olarak Radio Free Europe tarafından haberleştirilen ve BBC'nin doğrulama servisi BBC Verify tarafından da elde edilen 27 Haziran tarihli bir görüntü, üste çadır veya benzeri yapıların kurulduğunu gösteriyor.
19 Haziran'da çekilen daha önceki bir görüntü, askeri yerleşke içindeki alanın büyük ölçüde boş olduğunu gösteriyordu.
Lukaşenko, Wagner'in paralı askerlerini Prigojin'in sürgüne gittiğine inanılan ülkesinde barındırmayı teklif etmişti. Belarus lideri de terk edilmiş bir askeri üsten bahsetmiş ancak yerini açıklamamıştı. Lukaşenko, "Çit var, her şey mevcut, çadırlarınızı kurun" demişti.
O zamandan beri, bunun 2018'e kadar Belarus'un 465. Füze Tugayı'na ev sahipliği yapan Asipovichy yakınlarındaki bir alan olduğu iddia edilmişti.
27 Haziran'da çekilen görüntü düşük çözünürlüklü, bu yüzden orada tam olarak neyin inşa edildiğini söylemek zor ancak Haziran ortasından bu yana alanda faaliyet yürütüldüğü açık. Bölgede, diğer askeri üslerde görülen çadırlarla uyumlu görünen birkaç sıra dikdörtgen yapı görülüyor. Bu yapıları kimin inşa ettiği belli değil.
Ukraynalı askeri uzman Oleg Zhdanov, Radio Free Europe'a, Wagner birliklerinin olayın üzerinden bu kadar kısa bir süre geçtikten sonra bir kamp kurmaya başlamasının "gerçekçi olmadığını" söyledi.