DünyaRusya’dan ağır saldırı

Rusya’dan ağır saldırı

04.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ukrayna’da bir askeri okulu hedef alan Rus saldırısında en az 49 genç asker ve asker adayı hayatını kaybetti. Rusya’nın Ukrayna içlerine yönelik saldırıları şiddetleniyor.

Rusya’dan ağır saldırı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, Rusya’nın son günlerde Ukrayna kentlerine yönelik saldırıları ve şiddet dalgası hızlı biçimde yükseldi.

Haberin Devamı

Ukrayna’nın Kursk bölgesindeki operasyonu devam ederken, Rusya ise Donetsk bölgesinde ilerlemeyi sürdürüyor. Rus güçleri bir taraftan Donetsk’te ciddi ilerleme sağlayarak kritik önem taşıyan Pokrovsk kentine doğru yaklaşırken, diğer yandan Ukrayna kentlerine yönelik ağır saldırılar gerçekleştiriyor.

Son olarak Ukrayna’nın merkezinde bulunan Poltava kentine yönelik Rus saldırısında en az 49 kişi hayatını kaybederken, 219 kişi ise yaralandı. Rusya’nın bölgedeki bir askeri okulu hedef aldığı ifade ediliyor. Rusya ayrıca, Zaporijya ve Dnipro’yu da hedef aldı. Gece boyunca düzenlenen hava saldırılarında Zaporijya’da bir çocuk ve bir kadının hayatını kaybettiği bildirildi.

Geçit töreni mi?

Rusya’da füzelerin askeri geçit törenini vurduğu yönünde yayılan haberler ise Ukrayna tarafından yalanlandı, bölgede herhangi bir etkinlik olmadığı belirtildi. Saldırıda hayatını kaybedenlerin askeri enstitüde eğitime başlayan yeni askerler ve genç asker adayları olduğu ifade ediliyor. Daha önce de Zaporijya’daki bir askeri törene düzenlenen Rus saldırısında 19 asker hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı

Poltava, Kiev ile Ukrayna’nın ikinci büyük şehri olan ve Rusya sınırındaki Harkov kenti arasında yer alması nedeniyle önem taşıyor. Rusya’nın saldırıları ve işgali nedeniyle Ukrayna’nın doğu bölgelerinden kaçan çok sayıda kişi bu kente sığınmış durumda. Poltava Valisi Filip Pronin 3 günlük yas ilan ederken, “Poltava halkı ve tüm Ukrayna için büyük trajedi. Düşman insanlığa karşı işlediği tüm suçların hesabını vermeli” dedi. Ukrayna, hafta sonu Rusya’ya şimdiye kadarki en büyük insansız hava aracı saldırısını gerçekleştirmişti.

Zelenskiy’den çağrı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Poltava’ya iki balistik füzeyle saldırı gerçekleştirildiğini açıkladı. Ukraynalı lider, saldırıda askeri eğitim tesisi ve yakınlarındaki hastanenin vurulduğunu sözlerine ekleyerek Poltava’da orduya ait İletişim Enstitüsü’nün bir binasının da zarar gördüğünü açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, füzelerin hava savunma sisteminin alarm vermesinden kısa bir süre sonra isabet ettiği belirtildi. Zelenskiy, saldırı sonrası hava savunma sistemleri konusunda müttefiklerden yardım istedi. Zelenskiy, Telegram’da İngilizce olarak “Ukrayna’nın hava savunma sistemlerine ve füzelere şimdi ihtiyacı var, depoda beklemeye değil. Gecikilen her gün maalesef daha fazla can kaybı anlamına geliyor” diye yazdı. Kiev, Batı’nın, sağladıkları silahlarla Ukrayna’nın Rusya topraklarında neleri hedef alabileceği konusundaki kısıtlamaları hafifletmelerini istiyor.

Haberin Devamı

Rusya’dan ağır saldırı

Putin tutuklama emrine rağmen Moğolistan’da

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi ziyarette bulunmak üzere Moğolistan’a gelirken, geçtiğimiz yıl hakkında tutuklama emri çıkarılmasından bu yana Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) üyesi bir ülkeye ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Ukrayna tarafından yapılan açıklamalarda Moğol yetkililere UCM kararını uygulama çağrısı yapılırken, mahkeme de geçen hafta üyelerinin suçlanan kişileri gözaltına almakla yükümlü olduğunu yineledi. Kremlin tarafından yapılan açıklamalarda ise Putin’in ziyaret sırasında tutuklanmasından endişe duyulmadığı belirtildi. Putin ise ziyaretinde “Moğolistan ile doğal gaz alanında olumlu beklentiler içerisinde olduklarını” belirtti.