26.07.2024 - 12:18 | Son Güncellenme:
Rusya parlamentosu ordu komutanlarının, cephe hattında kişisel telefonlarını ve navigasyon cihazlarını kullanan askerleri cezalandırmasına izin veren bir yasa değişikliğini kabul etti.
Yasa video, fotoğraf, coğrafi konum verisi depolamaya veya internette paylaşmaya izin veren bir herhangi bir cihazın bulundurulmasının 15 güne kadar hapisle cezalandırılabileceğini bildiriyor.
Rus askerlerini veya askerlerin konumlarını tespit etmeye yarayabilecek herhangi bir bilginin iletilmesini de yasaklıyor.
Rusya Devlet Duması Savunma Komitesi Başkanı Andrey Kartapolov, Rus haber ajansı Interfax'e "Bu yasa teklifi ordu personeli ve birimlerinin güvenliğinden emin olmayı amaçlıyor" dedi.
Pek çok Rus siyasetçi yasa teklifine sert bir şekilde karşı çıkarak yetkililere cephedeki Rus komutanların ordu politikalarını bildirmesine izin vermeleri için çağrı yaptı.
Aşırı milliyetçi blog yazarları ve yorumcular da bu kararı eleştirdi ve ordu yetkililerinin cezayı kişisel anlaşmazlıkları çözmek ve sıkça telefonlarını şikayetlerini kaydetmek için kullanan Rus askerlerinin meşru şikayetlerini sansürlemek üzere kullanacağı yönünde endişelerini dile getirdi.
Savaş Araştırmaları Enstitüsü (Institute for the Study of War, ISW), Rus kuvvetlerinin sıkça lojistik ve savaş operasyonlarını organize, komuta ve kontrol etmek için güvenliksiz kişisel cihazlarını kullandığını belirtti.
Cephe hattındaki pek çok görev için güvenliksiz kişisel cihazlara duyulan ihtiyaç göz önünde bulundurulduğunda yasanın ne kadar yakından takip edileceği ve uygulanacağı belirsizliğini koruyor.
Thirteenth olarak da bilinen Rus blog yazarı Yegor Guzenko bir Telegram paylaşımında tüm ordunun internet cihazlarına ihtiyaç duyduğunu söyledi. "Ama meclis sıçanları bunu nasıl anlayabilir ve bilebilir ki? Duma'daki bu pislikleri savaşa gönderelim" dedi.
Bu konu, Rusya cephede asker kaybetmeye devam ederken gündeme geliyor. Britanya Genelkurmay Başkanı Amiral Tony Radakin, Rus ordusunda Ukrayna'yı işgalinden beri yaklaşık 550 bin can kaybı olduğunu söylemişti.
Radakin, Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nün (Royal United Services Institute) kara savaşı konferansında "Değerlendirmelerimize göre Rus ordusunu 2022'deki haline geri döndürmek Putin'in 5 yılını alacak" diye anlatmıştı.
"Savaşın açığa çıkardığı zayıflıkları gidermenin" ve Moskova'nın ordusunu Şubat 2022'deki gücüne döndürmenin bir 5 yıl daha alacağını eklemişti.
Fakat Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırski 2022'den beri Rusya'nın insan gücünü ve Ukrayna'daki savaşa maddi yatırımlarını önemli oranda arttırdığını ve "önemli insan gücü kayıpları" yaşadığını söylemişti.
Aktif savaş 3 bin 700 kilometrelik cephe hattının 977 kilometresinde devam ediyor ve General Sırski, The Guardian'a Rus ordusu komutanlığın can kayıpları gözetmeksizin taktik kazanımları arayışını sürdürdüğünü ileterek şöyle devam etmişti:
"Öte yandan Ukrayna kuvvetleri, Ukraynalı askerlerinin can güvenliğini korumaya çalışıyor."
ISW, ordu komutanının açıklamasının "Rus ordusunun Ukrayna'daki varlığında ani bir artışı değil, Ukrayna kuvvetlerinin 2 yılı aşkın süredir yaşadığı insan gücündeki ve maddi dezavantajları temsil ettiğini" söylemiş ve eklemişti:
"Rusya'nın Ukrayna'ya ayırdığı insan gücü ve maddi kaynaklarını kademeli olarak arttırmaya devam etme imkanı orta ve uzun vadede önemli kısıtlamalarla karşı karşıya."