DIŞ HABERLER SERVİSİ- Amerikalı bir sosyal medya fenomeni, Kremlin yanlısı bir propagandacı tarafından ABD başkanlık seçimlerinde oy kullanacaklarını iddia eden Haitili göçmenlerin sahte bir videosunu yayınlaması için kendisine 100 dolar ödendiğini söyledi
X'de alphafox78 kullanıcı adını kullanan Trump yanlısı influencer isminin açıklanmaması şartıyla paylaşımlar hakkında CNN'e konuştu.
Geçmişte eski başkan Trump'ı destekleyen paylaşımları olan hesap, Haitili bir göçmenin Georgia'da Kamala Harris için en az iki kez oy kullanacağını iddia ettiğini gösteren ve artık çürütülmüş olan videoyu ilk yayınlayan hesaptı.
X'te 650.000'den fazla takipçisi olan kişi, CNN ile birkaç gün boyunca yaptığı telefon ve mesaj görüşmelerinde, videodaki iddiaları kontrol etmeden yayınladığını söyledi. “Nereden geldiği ya da başka bir şey hakkında hiçbir fikrim yok , ben sadece bunu paylaşan adamım” diye konuştu.
"BANA 100 DOLAR TEKLİF ETTİ"
Influencer, internette “AussieCossack” olarak bilinen Rus propagandacı podcaster Simeon Boikov'un videoyu yayınlaması için kendisine 100 dolar teklif ettiğini ve bunu kabul ettiğini söyledi.
Konu hakkında bilgi sahibi bir kişi de CNN'e Boikov'dan, adama birden fazla ödeme gönderildiğini doğruladı. Parayı gönderdiği iddia edilen Boikov ve Rusya'da bulunan bir ortağı CNN'in konuşma talebine yanıt vermedi.
Influencer, Boikov'un kendisine CNN ile konuşmamasını söylediğini ve o zamandan beri kendisini Telegram platformunda engellediğini belirtti.
VİDEO SİLİNSE DE PAYLAŞILIYOR
Influencer, CNN'e verdiği demeçte “İnsanların bir şeyler paylaşırken daha dikkatli olmaları gerekiyor” dedi. “Asla kimseyi yanlış bilgilendirmek istemedim.” diye ekledi.
AlphaFox sahte Georgia videosunu ertesi gün, X'te yarım milyondan fazla kez görüntülendikten sonra kaldırırken, videonun çeşitli biçimleri sosyal medya platformlarında paylaşılmaya devam ediyor.
BOIKOV'UN İLK DEZENFORMASYONU DEĞİL
CNN tarafından daha önce yapılan bir araştırmada Boikov'un 2024 ABD başkanlık seçimlerini hedef alanlar da dahil olmak üzere Rusya'nın dezenformasyon kampanyalarında rol oynadığı tespit edilmişti.
Dezenformasyon uzmanı ve Clemson Üniversitesi Medya Adli Tıp Merkezi'nin eş direktörü Linvill'e göre, işletmeler reklam için popüler bir influencer'a nasıl güveniyorsa, Rus ajanlar da yüksek etkileşim için bu tip figürleri hedef alıyor.