20.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, herhangi bir sürpize izin vermeyerek seçimi açık ara üstünlükle kazanırken, resmi ön sonuçlar da açıklandı. Rusya Merkezi Seçim Komisyonu’nun açıkladığı resmi ön sonuçlara göre, Putin, oyların yüzde 76.66’sını alarak 4’üncü kez devlet başkanlığı görevini üstlenecek. 8 adayın katıldığı seçimde, Komünist Parti adayı Pavel Grudinin yüzde 11, Rusya Liberal Demokratik Partisi lideri Vladimir Jirinovski yüzde 5.66, Sivil İnisiyatif Partisi adayı Kseniya Sobçak yüzde 1.67 oy aldı.
Komisyondan yapılan açıklamada, seçimlere katılım oranının yüzde 67.74 olduğu ve Putin’e, bir önceki seçimlere oranla yaklaşık 5 milyonluk artışla 56 milyon 206 bin 514 vatandaşın oy verdiği belirtildi. Rusya Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova, bunun, Putin’in bugüne kadar aldığı en yüksek oy oranı olduğuna işaret etti. Ancak Putin’in ekibinin daha önce yüzde 70’lik bir katılım oranını hedefledikleri iddia edilmişti. Rus siyasetindeki en popüler muhalif aday Aleksey Navalny’nin seçime katılması hakkındaki mahkeme kararı nedeniyle yasaklanmış, Navalny seçmenleri boykota çağırmıştı.
Eleştiriler var
Öte yandan seçimde gerçekleşen usulsüzlüklerle ilgili uluslararası kurumlardan eleştiriler geldi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Direktörü Michael Georg Link, Rusya’daki başkanlık seçiminin, rekabetten yoksun olduğunu öne sürerek, “Seçim şeffaf ancak son derece kontrollü bir atmosferde yapıldı” dedi. Link, “bazı temel ifade özgürlükleri üzerinde de kısıtlamalar gözlemlemdiğini” açıkladı. Bağımsız seçim izleme kuruluşu Golos ise, oy verme işlemi sırasında yüzlerce usülsüzlük yaşandığını iddia etti. Muhalifler tarafından gündeme getirilen bazı videolarda, sandık görevlilerinin çekmecelerden çıkardıkları pusulaları sandığa atarken görülüyor. Yerel basındaysa ülkenin bazı bölgelerinde halka oy kullanmaları durumunda dükkanlarda ücretsiz yemek veya indirim verildiği öne sürüldü.
18 yıldır görevde
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) lideri Josef Stalin’den bu yana, 18 yıllık iktidarıyla “Rusya’nın en uzun süre görev yapan lideri” olan Putin’in, yeni 6 yıllık döneminde ekonomik ve sosyal reformlara eğilmesi bekleniyor.
İki kez art arda başkan seçilmesinin ardından, Rusya anayasasının iki dönemden daha fazla başkanlık yapılmasına izin vermemesi nedeniyle 2008-2012 yıllarında başbakanlık görevini üstlenen Putin, 2012’deki seçimlerde oyların yüzde 63.6’sını alarak yeniden devlet başkanı seçilmişti. Putin’in seçim zaferinin ardından, özellikle son dönemde Rusya’nın büyük gerginlik yaşadığı Batılı ülke liderlerinden tebrik gelmedi. Çin, İran, Kazakistan, Belarus, Venezuela, Bolivya ve Küba liderleriyse Putin’e iyi dileklerini iletti. Avrupa basınında, daha uzun bir dönem Rusya’yı yönetecek olan Putin için “yeni Çar” göndermeleri yapılıyor.
Putin’den ilk mesaj
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Rusya’da seçimden zaferle ayrılmasının ardından, rakibu olan isimlerle bir araya geldi. Rusya’nın savunma kapasitesini artırmak için gerekli adımların mutlaka atılacağını vurgulayan Putin, “Ancak şunu hemen söyleyebilirim ki, yeni bir silahlanma yarışına girme arzusunda değiliz. Tam aksine, dünyanın tüm ülkeleriyle ilişkilerimizi yapıcı bir şekilde geliştirmek istiyoruz” diye konuştu. Ülkelerle yaşanan sorunları siyasi ve diplomatik kanallarla çözmek için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Putin, “Elbette ulusal çıkarlarımızı da her zaman savunduğumuzu ve savunmaya devam edeceğimizi de belirtmek gerekiyor” ifadesini kullandı.
Rusya lideri, basın toplantısında kendisine yöneltilen, 6 yıl sonra yeniden aday olup olmayacağına ilişkin soruya da “Söylediğiniz biraz komik. 100 yaşına gelene kadar burada kalacağımı mı sanıyorsunuz? Hayır” yanıtını verdi.