DünyaRusya ‘konsolosluk hizmeti vereceğim’ dedi, Ada karıştı

Rusya ‘konsolosluk hizmeti vereceğim’ dedi, Ada karıştı

10.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rus haber ajansı TASS’ın, Rusya’nın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Büyükelçiliği’nden bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da Rus vatandaşlarına yönelik konsolosluk hizmeti verilmeye başlanacağını belirtmesi heyecan yarattı. Ancak KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yaptığı açıklamada, Rusya’nın konsolosluk açmak gibi bir talebi olmadığını söyleyerek haberi yalanladı.

Rusya ‘konsolosluk hizmeti vereceğim’ dedi, Ada karıştı

TASS’ın haberine göre, Rusya’nın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Büyükelçiliği’nden bir yetkili, “Çok yakın bir zamanda Lefkoşa’nın kuzeyinde konsolosluk hizmetleri vermeye başlayacağız. Çalışmalar düzenli şekilde yapılacak” açıklamasında bulundu. Yetkili, KKTC’de yaşayan Rus vatandaşlarına karşı yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacıyla böyle bir çalışma yürüttüklerini aktarırken, ABD, İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu birçok ülkenin uzun yıllardır KKTC’de konsolosluk hizmeti verdiğini vurguladı. Ajansın haberinde, KKTC’de 50 binden fazla Rusya vatandaşının yaşadığı kaydedildi.

Haberin Devamı

‘AÇSALAR İYİ OLUR’

Bu haberin ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden açıklama gecikmedi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yerel basına verdiği demeçte “Konsolosluk açmak gibi bir talepleri olmadı. Ofis açma girişimleri vardı. İngiltere’nin de ofisi var. Rusya’nın da olması bizim için sakıncalı değildir. Burada bir çok Rus var, tabii ki bir ofis açıp bir takım işlerini sürdürmeleri normaldir. Açarlarsa iyi olur” ifadelerini kullandı.

KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da TRT Haber’e yaptığı değerlendirmede, konunun 1 yıldır gündemde olduğunu belirterek, “Rusya, KKTC’de yaşayan Rus vatandaşları için ofis açmak ve konsolosluk hizmetleri vermek istiyor. Bu bir ofis olacak şekilde konuşuluyor. Bu Rusya KKTC’yi tanıdı diye yorumlanmamalı” dedi.

Haberin Devamı

ERDOĞAN DOĞRUDAN UÇTU

Türkiye, son dönemde dünyaya KKTC'nin tanınması çağrılarını artırdı. 1974 yazında gerçekleşen Kıbrıs Harekâtı'nın kırk dokuzuncu yıl dönümü, geçtiğimiz ay KKTC'de kutlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı taşıyan uçak, Birleşik Arap Emirlikleri'nden havalanıp doğrudan KKTC Ercan Havalimanı'na inmiş ve söz konusu uçuş büyük ses getirdi. Erdoğan, Lefkoşa'dan verdiği mesajlarda yine tanıma vurgusunu öne çıkardı.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, 'Türkiye Cumhurbaşkanı Kıbrıs barış görüşmelerinin yeniden başlamasını göz ardı etmiyor ancak iki devletli görüşe sadık' başlığıyla harekâtın yıldönümünde bir haber servis etti. Erdoğan'ın Kıbrıs Türklerine kendi devletlerini teklif etmeyen herhangi bir anlaşmayı bir kez daha reddettiğini kaydeden AP, söz konusu tutumun Birleşmiş Milletler'in (BM) bakış açısıyla farklı olduğunu yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Güney Kıbrıslı Rumların Yunanca ve Türkçe konuşulan bölgelerin yer aldığı bir federasyon kurma umutlarına soğuk su döktüğü yorumunu yapan AP, onlarca yıl başarısızlıkla sonuçlanan müzakerelerin ardından Türklerin 2017 yılında izlenen rotada bir değişikliğe gittiğini hatırlattı. Söz konusu tarihten bu yan Ankara ve Lefkoşa'nın iki devletli çözümü savunduğunu aktaran haber ajansı, Rumların ise Avrupa Birliği aracılığıyla müzakerelerin eski formatına döndürülmesi için çaba gösterdiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

AP ayrıca, Kıbrıs'ta taraflar arasındaki muhtemel bir barış anlaşmasının zengin doğalgaz rezervlerine sahip Doğu Akdeniz'de istikrarın önünde onlarca yıldır duran bir maniyi ortadan kaldıracağını ve NATO'nun güneydoğu kanadını destekleyeceği yorumunu yaptı.