13.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 sistemlerinin ilk bölümü Ankara’ya gelirken, Kremlin, her şeyin planlı bir şekilde devam ettiğini bildiren bir açıklama yaptı. Yaz sonuna kadar sevkiyatların süreceği belirtilirken, Türk subayların eğitiminin de devam edeceğine dikkat çekiliyor.
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye’ye gönderilen S-400 sistemlerine ilişkin yaptığı açıklamada, “Her şey, imzalanan anlaşma ve sözleşmelerle sıkı bir uyum çerçevesinde yürüyor” dedi. Sevkiyat takvimiyle ilgili bilgi vermeyen Peskov, iki tarafın da anlaşmaya bağlı kalma taahhüdünü vurguladı. Sputnik’in aktardığına göre Rus Interfax ajansına konuşan Federal Askeri-Teknik İşbirliği Hizmetleri Dairesi sözcüsü de, her şeyin planlandığı şekilde yürüdüğünü belirtti. Tass ajansı ise, ismini vermediği askeri kaynaklara dayandırdığı haberde Türkiye’ye “yaz sonuna doğru” S-400’lerde kullanılmak üzere 120’yi aşkın füze teslim edilmiş olacağını, füzelerin gemilerle sevk edileceğini bildirdi.
Eğitime devam
Tass ajansı, bununla birlikte S-400’leri kullanacak Türk askeri personelin Temmuz-Ağustos aylarında eğitim için Rusya’ya gideceğini de bildirdi. İsmi açıklanmayan bir Rus askeri yetkili, “Mayıs ve haziran aylarında yaklaşık 20 Türk personel, Rus eğitim merkezinde eğitim alarak ülkesine döndü. Temmuz-ağustos döneminde ise 80 Türk personel daha eğitim merkezine gelecek ve S-400’lerin işletilmesi, kullanımı konusunda eğitim alacak” diye konuştu.
Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Savunma Komisyonu Başkanı Franz Klintseviç ise Rusya’nın Türkiye ile askeri-teknik işbirliğini geliştirmek istediğini belirterek S-400’lerin yanı sıra Türkiye’nin ilgilenebileceği çok sayıda modern silah sistemlerine de sahip olduklarını belirtti. Diğer ülkeleri de Rus silah sistemleri satın almaya çağıran Klintseviç, “Kapılar açık” dedi. Türkiye’nin, ABD’nin baskılarına rağmen Rus yapımı S-400 sistemi almakla doğru olanı yaptığını savunan Klintseviç’e göre ABD’nin Patriot satmakta diretmesinin nedeni, gerekli gördüğünde bu sistemi devre dışı bırakabilecek olması.
Öte yandan Türkiye’ye S-400’lerin sevkiyatının başlamasının ardından NATO’dan “resmi olmayan” ilk açıklama geldi. Konuyla ilgili Amerikan CNN televizyonuna konuşan bir NATO yetkilisinin, “Hangi askeri teçhizatı aldıklarına karar vermek müttefiklere kalmış. Ancak, Türkiye’nin S-400 edinme kararının olası sonuçları konusunda endişeliyiz” dediği öne sürüldü.
S-400’ün NATO sistemleriyle uyumlu olmadığını savunan ABD yönetimi, sistemin tedariği durumunda Türkiye’nin F-35 savaş uçakları programından çıkarılacağı ve “ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası” (CAATSA) kapsamında ekonomik yaptırımlara tabi tutulacağı tehdidinde bulunmuştu.
‘İttifak üyeleri aynı yolu izleyebilir’
Amerikan CNBC kanalına değerlendirmede bulunan, gelişmekte olan pazarlardan sorumlu strateji uzmanı Timothy Ash, Türkiye’nin S-400 sistemlerini satın almasının, küresel silah pazarında bir dönüm noktası olarak kabul edilebileceğini öne sürdü. Ash, Şayet Türkiye, şayet S-400’leri hiçbir ambargoyla karşılaşmaksızın satın almayı başarırsa, NATO üyeleri içinden önemli bir bölümü, çoğu kez daha ucuz sayılabilecek fiyata sahip Rus askeri ekipmanlarına yönelebilir” dedi. Ash, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin yakınlaşması, S-400 anlaşması gibi unsurların, F35 projesini olumsuz etkileyeceğini, Amerikan savunma endüstrisi için de bir darbe olacağını öne sürdü.