Dünyanın temellerini kökünden sarsan savaşta 775'inci güne girilirken, ilk aylardan itibaren birçok savaş gemisini Karadeniz'in dibine gönderen Ukraynalılar bu kez 450 kilometre uzaktaki Baltık Denizi'nde Rus ordusuna ağır bir darbe vurdu.
Ukrayna saldırısının gerçekleştiği nokta, Avrupa'nın ortasındaki Rus toprağı Kaliningrad'daki deniz üssünde gerçekleşti. Rusya'nın Avrupa'daki 'Truva Atı' olarak adlandırılan Kaliningrad'daki ilk saldırı niteliği taşıyan operasyonun hedefinde, füze gemisi Serpukhov vardı.
Ukrayna medyası, Baltık Deniz Üssü'nde demirli füze gemisi Serpukhov'da yangın çıktığını ve ağır hasar aldığını yazdı.
Gemide çıkan yangının göründüğü bir video paylaşan Ukrayna istihbaratı, ayrıca operasyonun koordinatları ve saatine dair de detaylar yayınladı.
Rus donanmasının resmi internet sitesindeki verilere göre, Serpukhov füze gemisinin uzunluğu 74 metre ve birçok farklı silah sistemine sahip.
Newsweek dergisi 'Rus füze gemisi 'NATO Gölü'nde yandı' başlığıyla sunduğu haberde Serpukhov'daki iletişim ve otomasyon sistemlerinin tamamen yok edildiğini yazdı. Buyan-M sınıfı korvetin gizlilik teknolojisine sahip olduğunu kaydeden dergi, Serpukhov'da Kalibr ya da Oniks gibi gemisavar füzeleri için de dikey fırlatma rampası bulunduğunu ekledi.
Newsweek, Buyan-M sınıfı savaş gemilerinin sığ kıyıları ya da iç su yolları için tasarlandığını belirtip Serpukhov'un halihazırda konuşlu olduğu Baltık Denizi'nin yeni gerilim çağında Rusya-NATO rekabetinin kilit sahası olduğunu yazdı.
Kaliningrad'ı önemli bir Rus ileri karakolu olarak niteleyen dergi, ana karayla bağlantısı olmayan 223 kilometrekarelik bölgede elektronik harp ekipmanlarının yanı sıra nükleer silahların bile bulunabileceğini kaydetti.
Newsweek'e göre, Kaliningrad ayrıca Rusya'nın gelecekte Baltık ülkeleri Litvanya, Letonya ve Estonya'yı hedef alabilecek muhtemel bir saldırısı için önemli bir konum olabilir. Böyle bir saldırının gerçekleşeceği güzergah ise, beklendiği gibi Polonya ve Litvanya sınırları arasındaki Suwalki Geçidi. Ukrayna'daki savaşın başladığı aylarda NATO'nun 'en zayıf noktası' olarak gösterilen Suwalki Geçidi'nin Ruslar tarafından ele geçirilmesi, Litvanya, Letonya ve Estonya'nın NATO'daki müttefikleriyle kara bağlantısının kesilmesine yol açacak.
Newsweek'e göre, dünyanın en büyük savunma ittifakı NATO İsveç ve Finlandiya'nın üye olmasıyla Baltık Denizi'ndeki stratejik üstünlüğünü sağlamlaştırdı ve ittifak yetkililerine göre su kütlesi artık bir 'NATO Gölü' olarak değerlendirilebilir.
Polonya ve Litvanya arasında kalan bölgedeki saldırıdan birkaç gün önce ise, Karadeniz ile Azak Denizi'ni birbirine bağlayan Kerç Boğazı'nda Rus devriye gemisi Sergey Kotov vuruldu.
24 Şubat 2022 tarihinde başlayan savaşta Ukraynalılar özellikle Rus deniz kuvvetlerinin Karadeniz Filosu'ndaki amiral gemisi Mosvka'yı Nisan 2022'de batırarak dünya çapında ses getirdi. Geminin vurulduğunu günlerce gizleyen ancak en sonunda Karadeniz'in sularına gömüldüğünü kabul etmek zorunda kalan Rus donanması, ilerleyen aylarda defalarca benzer saldırılarla yüzleşti. Saratov, Ivan Golubets, Olenegorsky Gornyak , Askold, Novocherkassk, Caesar Kunikov, Kostantin Olshansk gibi gemilerini teker teker kaybeden Rusya, Vladimir Putin'in 2014'te el koyduğu Ukrayna toprağı Kırım Yarımadası'nda demirli savaş gemileri kamikaze drone'lar ya da füzelerle vuruldu.
Karadeniz'e dünyanın kilitlenmesine neden olan savaşta çok sayıda Rus gemisi de hasar görünce, Kremlin tüm büyük savaş gemilerini Kırım limanlarından çekti.