23.06.2024 - 12:29 | Son Güncellenme:
Euronews
İtalya'nın başkenti Roma'da yaklaşık 5.000 "yaşam hakkı savunucusu" (pro-lifer) Cumartesi günü kürtaja ve ötenaziye karşı gösteri yapmak üzere toplandı. Protesto çağrısı, "gebelik sonrasından doğal ölüme kadar yaşam hakkını savunan ve erkek ile kadın arasındaki evlilik üzerine kurulu aileyi destekleyen" "Pro Vita & Famiglia" (Hayatı ve Aileyi Destekleyenler) derneği tarafından yapıldı. Kürtaj karşıtı eylemcilerin, kürtaj kliniklerine girişini öngören düzenleme İtalya Senatosu'nda 2024 Nisan ayında kabul edilmişti. Bu düzenleme, kadın hakları örgütleri tarafından, kürtaj olmak isteyen kadınlar üzerinde baskı yaratarak kürtaj hakkının fiilen engellenmesi olarak değerlendiriliyor.
Yaşam hakkını savunucularından biri olan Marco Andreoni, "Bu yasaya karşı olanları ve bizleri geri kafalı olarak görenler olduğunu biliyoruz, ancak biz 194 sayılı yasaya ve kürtaja karşıyız, yaşamı hakkını savunuyoruz" diye konuştu.
İtalya'da 1978 yılında kabul edilen 194 sayılı kanun, hastanelerin kürtaj hizmeti sunması gerektiğini şart koşuyor. Ancak aynı zamanda doktor ve hemşirelere, dini ve kişisel inançlarına aykırıysa "kürtajı reddetme" hakkı tanıyor.
Seçim kampanyasını "Tanrı, vatan ve aile" sloganıyla yürütmüş olan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İtalya'nın demografik krizini tersine çevirmek için kadınları bebek sahibi olmaya teşvik ediyor.
İtalya'da kadınların sahip olduğu çocuk sayısında düşüş yaşanıyor. 2010 yılında her kadından biri 1,44 çocuk sahibi olurken, 2023 yılında her kadından birinin ortalama 1,2 çocuk sahibi olduğu kaydedildi. Bir ülkenin nüfusunun sabit kalması için bu oranın 2,1 çocuk olması gerekiyor.
AB rakamlarına göre 2010 yılında İtalya'nın nüfusu 59.2 milyon iken, 2023 yılında bu rakam 58.8 milyona geriledi.
İtalya'da Ulusal istatistik bürosu (ISTAT), ülkede doğum oranının 15. yıl üst üste azaldığını duyurdu. ISTAT, doğumların 2023'te rekor düşük seviyeye gerilediği kaydedildi. Geçen yıl ülkede 379.000 doğum kayıtlar geçti; bu rakam 2022 yılına göre yüzde 3.6, 2008 yılına göre ise yüzde 34.2'lik bir düşüş anlamına geliyor.
1978'den beri kürtajın yasal olduğu İtalya'da Başbakan Meloni yasayı geri almayacağını ve sadece "tam olarak uygulandığını görmek istediğini" ısrarla belirtiyor.
Ancak kısa süre önce kabul edilen düzenleme ile kürtaj karşıtı grupların kürtaj yaptırmayı düşünen kadınların danışmanlık için gittikleri kamu sağlık merkezlerine erişimine izin veriyor.