01.08.2023 - 14:10 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Danimarkalı aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan, 21 Ocak tarihinde Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yaktı. Irkçı Paludan, altı gün sonra aynı provokasyonu Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde gerçekleştirdi. Büyük bir global krize yol açan skandalı, Kurban Bayramı'nın birinci günündeki yeni provokasyon izledi. İsveç'in başkenti Stockholm'deki bir cami önünde Kur'an-ı Kerim yakan isim, Irak göçmeni Salwan Momika'ydı. Momika, 28 Temmuz'dan üç hafta sonra, 20 Temmuz'da bu kez Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde ortaya çıktı. 37 yaşındaki provokatör, polislerin gözü önünde kutsal kitabı ayakları altına alıp çiğnedi.
Danimarka'daki aşırı sağcılar ise Irak, İran, Mısır ve Türkiye'nin Kopenhag büyükelçilikleri önünde aynı provokasyonu 21 Temmuz'dan itibaren yalnızca dört gün içerisinde gerçekleştirdi. Aşırı sağcı ve İslam karşıtı Danske Patrioter-Danimarkalı Vatanseverler adlı grup, İslam dünyasını ayağa kaldıran provokasyonlarına 31 Temmuz Pazartesi günü devam etti.
Grup Suudi Arabistan Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakıp sosyal medyadan canlı yayınlarken, polis yalnızca izledi. Danske Patrioter grubu, ayrıca sosyal medya hesabından 57 ülkenin yer aldığı ve provokasyonları durdurmak adım atmaya hazırlanan İslam İşbirliği Teşkilatı'nı da hedef aldı.
Amerikan Wall Street Journal gazetesi, teşkilatın dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıyı 'Müslüman ülkeler İsveç ve Danimarka'ya Kur'an yakılmasını yasaklama çağrısı yapıyor' başlığıyla sayfasına taşıdı.
Aynı gün İsveç'te provokatör Salwan Momika bir kez daha sahneye çıktı, parlamento önünde Kur'an-ı Kerim yaktı. Polis koruması altında parlamento önüne gelen Momika'nın yanında, Salwan Najem adlı bir başka Irak göçmeni de vardı. Kutsal kitabı ateşe verip Irak ve İran bayraklarını çiğneyen provokatörün, Türk camisi önünde de benzer bir provokasyon için izin istediği ortaya çıktı.
Kur'an yakılmasını yasaklamak için formüller arayan İsveç'te, medya beklendiği gibi Stockholm'de gerçekleşen provokasyonları geniş şekilde haberleştirdi. Expressen gazetesi, 'Uzman: 20 yıl önce yasaklanmalıydı' başlıklı haberinde uluslararası hukuk uzmanı Prof. Ove Bring'in görüşlerine yer verdi. İki seçenekten söz edip 20 yıl önce hayata geçen etnik grupları tahrik yasasını hatırlatan Prof. Bring'e göre, kutsal kitapları hedef alan provokasyonlar 2003 yılındaki düzenlemeye eklenebilirdi. Kanunun artık değiştirilmesi gerektiğini kaydeden hukukçu Ove Bring, siyasi iradenin süreci hızlandırabileceğini vurguladı.
Prof. Bring, bir diğer seçenek olarak ise İsveç'teki asayiş yasasında yapılacak değişiklik. Değişiklik, polise tüm İsveç krallığının güvenliğini dikkate alma fırsatı verebilir.
İsveç resmi televizyonu SVT ise, 'Bu yaz İsveç'te Kur'an yakılmasının arkasındaki adam' başlıklı haberinde provokatör Momika'nın portresini çizdi. Kutsal kitabın yakılmasının İsveç için diplomatik kriz ve güvenliği bozucu sonuçlara yol açtığını kaydeden resmi televizyon, 37 yaşındaki Salwan Momika ve 48 yaşındaki arkadaşı Salwan Najem'in olayların merkezinde yer aldığını bildirdi.
Irak göçmeni Momika'nın kendisine meşrubat satmayı reddeden bir restoranı telefonla polise şikayet ettiğini belirten SVT, provokatörün birkaç dakika sonra polisi yeniden aradığını, bu kez kendisini durdurup videoya çeken bir adamı bildirdiğini aktardı.
İsveç'e 2018 yılında göçmen olarak gelen Salwan Momika, Nisan 2021'de üç yıllık oturma izni aldı. Ancak ilk Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonunun ardından Göçmen Dairesi söz konusu izni iptal edebilecek için bir dava açtı. Davanın nedeni, büronun elde ettiği yeni bilgilerdi.
Provokatörün Irak'ta geçirdiği yıllara dair sosyal medyada paylaşılan video ve fotoğraflara vurgu yapan resmi televizyon, Momika'nın İran destekli Haşdi Şabi şemsiyesi altındaki bir Hristiyan milis grubunda liderlik yaptığını yazdı.
Salwan Momika, üniformalı fotoğraflarının yayılması üzerine kendisinin bir siyasi parti lideri olduğunu söyledi, Irak'taki tüm partilerin kendilerini korumak için bir askeri kolu olduğunu savundu.
Resmi televizyon, haberinde Salwan Momika'nın makam odasında silahıyla oturduğu ve milis grubuna hitap ettiği görüntüleri ekrana getirdi.
Provokatörün yanındaki Salwan Najem ise, İsveç'e 1998 yılında göç etti. SVT, 2005'te İsveç vatandaşlığı kazanan 48 yaşındaki Najem'in polise birçok başvurusu olduğunu belirtiyor.
Momika ve Najem'in halihazırda bir etnik grubu tahrik şüphesiyle soruşturulduğunu kaydeden resmi televizyon, ikilinin yeni provokasyonlar için üç başvuruda daha bulunduğunu ve söz konusu başvuruların polisin masasında beklediğini yazdı. Salwan Momika ve Salwan Najem'in yeni hedefi, Perşembe günü İran Büyükelçiliği önünde provokasyon.