25.10.2024 - 17:18 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
DIŞ HABERLER SERVİSİ - Wall Street Journal, dünyanın en zengin adamı 2022 sonlarından bu yana Rus liderle düzenli iletişimde bulunduğunu öne sürdü. Habere göre bu bilgi ABD, Avrupa ve Rusya'dan bir dizi isimsiz mevcut ve eski yetkiliye dayanıyor. Haberde Musk'ın Putin'in isteğine yanıt verip vermediği belirtilmiyor ancak Starlink Tayvan'da kullanılamıyor. Şirketin web sitesindeki küresel erişim haritasında, Tayvan için "internet servisi tarihi şu anda bilinmiyor" ifadeleri yer alıyor. Çin lideri Xi Jinping ve Putin, son olarak BRICS Zirvesi'nde bir araya gelmiş, ikili ilişkilerin gelişmesi yönünde mutabık kalmıştı.
MUSK SESSİZ KALDI
Starlink, Ukrayna'nın askeri güçleri için bir can simidi haline geldi; ülke, Rusya ile olan çatışmada cephe hattında internet bağlantısını sürdürebilmek için bu ağı kullanıyor. Çatışmanın başında, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın yardımıyla şirket 5 bin terminali Kiev'e ulaştırdı.
WSJ gazetesini sık sık eleştiren, X sosyal medya platformunun da sahibi Musk, haberle ilgili henüz bir yorum yapmadı. İddialara Starlink ya da SpaceX'ten de herhangi bir yorum gelmedi. Starlink uydularını fırlatan Musk’ın roket şirketi SpaceX, ABD Savunma Bakanlığı ile geniş kapsamlı sözleşmelere sahip ve kendisine gizli bilgilere erişim sağlayan özel bir güvenlik izni de var. NASA, astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu'na taşımak için Musk’ın Falcon roketlerine güveniyor.
Starlink, Tayvan'da kullanılamıyor ve şirketin web sitesindeki küresel erişim haritası, Tayvan için “servis tarihi şu anda bilinmiyor” ifadesini içeriyor.
ÇİN-TAYVAN GERİLİMİ
Çin, demokratik Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor ve adanın kontrolünü alacağına inanıyor. Tayvan ise 2022'nin sonlarından bu yana yabancı uydu operatörlerini dışlayıp kendi alçak yörüngeli uydu ağını kurma arayışını sürdürüyor. Bazı politikacılar, Musk'ın Çin'deki çıkar çatışmalarını, özellikle elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın burada üretim tesislerine sahip olmasını, alternatif bir uydu ağı kurma gerekçesi olarak öne sürüyor.
Bu çaba, geçen yıl Tayvan'ın Çin anakarasına yakın bazı dış adalarını anakaraya bağlayan iki deniz altı internet kablosunun hasar görmesiyle aciliyet kazandı. Oluşan hasar, bu adaların dış dünya ile bağlantısını neredeyse tamamen kesmişti. Bazı analistler, bu kesintiyi Pekin'in işgal taktiklerinin bir provası olarak değerlendirdi.