DünyaPutin’den Batı’ya ‘savaş’ uyarısı

Putin’den Batı’ya ‘savaş’ uyarısı

14.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rusya lideri, Ukrayna’nın uzun menzilli füzelerle Rus topraklarına saldırmasına izin verilmesinin NATO, ABD ve Avrupa’nın Ukrayna’daki savaşa katılması anlamına geleceğini belirtti.

Putin’den Batı’ya ‘savaş’ uyarısı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş sonrası Batı dünyası ve Moskova arasındaki gerilim, son dönemde Kiev yönetimine verilen uzun menzilli silahların Rus topraklarında kullanılmasıyla ilgili adımlar sonrası iyice yükseldi.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın uzun menzilli silahlarla ülkesinin topraklarına saldırmasının, NATO’nun Rusya ile savaş halinde olması anlamına geleceğini söyledi. “NATO ülkeleri, ABD, Avrupa Birliği ülkeleri bu durumda Rusya ile savaş halinde demektir” diyen Putin “Karşı karşıya olacağımız tehdide uygun bir karar alırız” dedi.

Putin, Ukrayna’nın bu silahları sadece Batı tarafından sağlanan istihbarat ve uydu verileri sayesinde kullanabileceğini, NATO personeli tarafından çalıştırılabileceğini öne sürdü. Putin, “Bu, NATO ülkelerinin askeri çatışmaya doğrudan dahil olup olmayacağına karar vermesiyle ilgili... Bu, NATO ülkelerinin, ABD ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna’daki savaşa taraf olduğu anlamına gelecektir” dedi.

Haberin Devamı

‘Batı çok korkak!’

ABD ve İngiltere dışişleri bakanları, konuyla ilgili Ukrayna’ya olumlu sinyaller verilmişti. ABD Başkanı Joe Biden ile İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın da, konuyu görüşmek üzere dün Washington’da bir araya geldikleri bildirildi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise, Batı’nın Ukrayna’ya yönelik Rus füzelerini düşürme konusunda “çok korkak” olduğunu öne sürdü. Zelenskiy, ülkesini uzun menzilli ATACMS ve Storm Shadow dahil Batı’dan gelen füzelerin Rus topraklarına saldırılarda kullanılmasına izin verilmesini istiyor.

İngiliz diplomatlara ‘ajan’ suçlaması

Rusya, ‘casusluk faaliyetleri yürüttükleri’ ve ‘sabotaj eylemlerinde bulundukları’ gerekçesiyle 6 İngiliz diplomatın akreditasyonunun iptal edildiğini duyurdu. Federal Güvenlik Servisi, diplomatların “Rusya’ya stratejik  yenilgi” yaşatmakla görevlendirildiklerini söyledi. İngiltere Dışişleri ise, suçlamaları “temelsiz” olarak niteledi. 

Rusya’dan Kırım yanıtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kırım ile ilgili açıklamalarına Rusya’dan yanıt geldi. Erdoğan Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne vurgu yaparak Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’ın Ukrayna’ya iadesini talep etmişti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya’nın farklı görüşte olduğunu belirterek “Bu konu Türkiye ile görüşlerimizin tamamen ayrıştığı bir anlaşmazlık noktasıdır” dedi.