DünyaPolis kurşunu komşuyu karıştırdı

Polis kurşunu komşuyu karıştırdı

08.12.2008 - 00:53 | Son Güncellenme:

Atina’da polisin 16 yaşındaki bir genci öldürmesinin ardından ülke çapında ayaklanmalar baş gösterdi. İçişleri Bakanı’nın istifası Başbakan Karamanlis’ten döndü

Polis kurşunu komşuyu karıştırdı

Yunanistan’ın başkenti Atina’da önceki gece, bir grup gençle polis devriyesi arasında çıkan olayda 16 yaşındaki bir gencin polis kurşunuyla yaşamını yitirmesinin ardından patlak veren protesto gösterilerinin dün ülke çapına yayılması üzerine İçişleri Bakanı ve yardımcısı istifalarını Başbakan Kostas Karamanlis’e sundu. Ancak Karamanlis istifaları kabul etmedi.
Atina’nın Eksarhia semtinde kendilerini “anarşist” olarak tanımlayan 20 kişilik bir grup genç, taş ve madeni cisimler atarak polise saldırdı.
Gençlere bir polisin silahıyla karşılık vermesi sonucu 16 yaşındaki Andreas Grigoropoulos hayatını kaybetti.
Grigoropoulos’un ölümü üzerine Atina merkezinde toplanan yüzlerce protestocu, önceki gece ve dün gün boyunca boyunca 15 banka şubesi, 30 otomobili ve 20’ye yakın dükkânı motolofkokteylleriyle ateşe verdi.
Yer yer göstericilerle polis arasında çıkan çatışmalarda 4’ü polis 34 kişinin yaralandığı Atina’da 20 kişi de gözaltına alındı.

Üniversite işgali
Başkent merkezinin en işlek caddeleri de gün boyunca ve gece trafiğe kapatıldı. Olayların daha da alevlenmemesi için hükümet, polise, “Savunma pozisyonu alın, tepki göstermeyin” emri verdi.
Başta Atina Teknik Üniversitesi olmak üzere başkentin büyük üniversitelerini işgal eden eylemciler, “Akropolis” semtindeki polis merkezine saldırdı ve kendilerine müdahale eden polisle çatıştı.
Sadece Atina’yla sınırlı kalmayan gösteriler Selanik, Patras, İraklion ve Hanya’ya da yayıldı. Selanik kentinde üç banka şubesi, bir otel ve bir polis karakolu saldırıya uğrarken, Hanya ve Kandiye kentlerinde de bazı kamu binaları ile bir polis karakolu ateşe verildi, çok sayıda banka şubesinin de camları kırıldı. Patras ile Yanya kentlerinde de polis karakollarına taşlı saldırılarda bulunan göstericiler ile polis arasında çatışmalar çıktı.
Protesto gösterilerinin ülke çapına yayılması üzerine zor durumda kalan İçişleri Bakanı Prokopis Pavlopoulos ve İçişleri Bakan Yardımcısı Panayotis Hinofotis istifalarını Başbakan Kostas Karamanlis’e sundu. Ancak Karamanlis, Bakan ve yardımcısından görevlerine devam etmelerini istedi.
Dün düzenlediği basın toplantısında olaylarla ilgili geniş bir soruşturma başlatıldığını söyleyen Bakan Pavlopoulos, suçluların “örnek” olacak şekilde cezalandırılacağını belirtti.

Soruşturma başlatıldı
Pavlopoulos olayların 3 savcı tarafından araştırıldığını, 16 yaşındaki gencin vurulması olayında yer aldığı saptanan 2 polisin tutuklandığını ve Eksarhia Polis Karakolu Komiseri’nin de görevden uzaklaştırıldığını açıkladı. Pavlopoulos, hayatını kaybeden 16 yaşındaki gencin ailesini arayarak, hükümeti ve Yunanistan Devleti adına özür dilediğini de sözlerine ekledi.

Polise göre kaza kurşunu
Polis yetkilileri, olay sırasında “tamamen savunma pozisyonunda olan” devriye ekibinden bir polis memurunun göstericileri uzaklaştırmak için ses bombası patlattığını, bir diğerinin ise havaya ve yere ateş ettiğini, ölen gencin yerden seken kaza kurşununa kurban gittiğini savundu.
Yunan medyasına konuşan görgü tanıkları ise olay sırasında önemli bir çatışmanın söz konusu olmadığını ve iki grup arasında cereyan eden söz dalaşı sırasında bir polisin silahını çekerek göstericilere ateş ettiğini söylediler.

Haberin Devamı

Polis kurşunu komşuyu karıştırdı