DünyaParis'te Türk şovu! Çin C919'u getirmedi

Paris'te Türk şovu! Çin C919'u getirmedi

20.06.2023 - 08:22 | Son Güncellenme:

Ukraynalıların füzeleri fotoğrafladığı, uçan taksilerin havalandığı dünyanın en eski etkinliğinde, AP ve AFP haber ajansları Türk SİHA'larının ve drone'larının fotoğraflarını geçti.

Pariste Türk şovu Çin C919u getirmedi

Dünyanın en eski havacılık fuarı Paris, dört senelik yıllık koronavirüs salgını arasının ardından bugün resmen kapılarını ziyaretçilerine açtı. Bu yıl 54'üncüsü düzenlenen Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nın açılışını Fransa lideri Emmanuel Macron yaptı. Atıklardan üretilen yakıtın kullanıldığı bir helikopterle fuar alanına inen Fransız lider, bir uçak motorunu dikkatli bir şekilde inceledi ve fuardaki çalışanlarla fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi.

Haberin Devamı

İlk kez 1909'da gerçekleşen Paris Havacılık Fuarı'nın bu yılki önemli konukları arasında Ukraynalı askeri yetkililer de vardı. Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), Ukraynalı heyetin kalabalık bir şekilde fuara katıldığını bildiriyor. Rusya'nın yer almadığı fuarda standları tek tek gezen Ukraynalılar, bazı füzeleri fotoğrafladı.

'ESKİ GÜZEL GÜNLERİN HEYECANI'

Askeri ve sivil uçakların gökyüzünde belirdiği fuarda, AFP'ye göre ilginin canlılığını gösteren büyük bir hava trafiği söz konusu. Paris'in dışındaki Le Bourget Havaalanı'ndaki fuara bu yıl en son model uçaklarını, helikopterlerini, insansız hava araçlarını ve uçan taksilerini sergilemek isteyen 2 bin 500 firma katıldı. Havacılık devi Fransız Airbus firmasının CEO'su Guillaume Faury, 'eski güzel zamanların heyecanının geri dönüşü' nitelemesinde bulundu.

Haberin Devamı

KIYASIYA YARIŞ

Çift sayılı yıllarda gerçekleşen İngiltere'deki Farnborough hava gösterisinin yanı sıra Le Bourget, sivil ve savunma sanayileri için önemli bir satış etkinliği.

Airbus ve rakibi Boeing, milyarlarca doları bulan uçak siparişlerini duyurmak için kıyasıya rekabet ediyor. Her iki endüstri artan talebi karşılamak için üretimi artırırken, tedarik zincirlerini sağlamlaştırmak için mücadele ediyor. Hindistan hava yolu şirketi IndiGo, fuarda Airbus ile 500 yolcu uçağı satın almak için anlaştı.

1/11

2/11

3/11

4/11

5/11

6/11

7/11

8/11

9/11

10/11

11/11

TÜRK SİHA'LARI ALANDA

18 futbol sahası büyüklüğündeki alanda en yeni uzun menzilli ticari jetlerden ABD gizli savaş uçağı F-35'e kadar, en az 158 uçak, helikopter ve insansız hava aracı sergileniyor. F-35'lerden Fransız Rafale jetlerine birçok savaş uçağı gökyüzünde arz-ı endam etti.

Muharebe paradigmalarını kökünden değiştiren silahlı insansız hava araçlarıyla artık tartışmasız bir küresel oyuncu olan Türkiye de, fuarda gövde gösterisi yaptı. AFP ve Associated Press (AP) haber ajansları, ANKA'dan Aksungur'a Türk üretimi silahlı insansız hava araçlarının fotoğraflarını dünyaya geçti.

ÇİN C919'U GETİRMEDİ

ABD, Ukrayna savaşı sonucu askeri teçhizata duyulan ilginin yeniden artmasıyla desteklenen, 425 katılımcısıyla güçlü bir varlığa sahip.

46 başka ülkeden firma da katılıyor. Yanı sıra, Covid kısıtlamalarını ancak bu yılın başında kaldıran Çin de temsil ediliyor. Ancak Pekin, Airbus A320neo ve Boeing 737 MAX ile rekabet etmek için inşa edilen ilk yerli orta mesafeli yolcu jeti C919'u sergiye çıkarmadı.

Haberin Devamı

Pariste Türk şovu Çin C919u getirmedi

UÇAN TAKSİLER

Hava gösterisi ayrıca, uçan taksiler ve diğer dikey kalkış uçakları gibi projeler için geleceğe bir pencere açmayı planlıyor. Teknoloji firmaları, insanların seyahat şeklini değiştireceğini umdukları en son yenilikleri sunmak için 'Paris Air Mobility' sergisinin parçası olarak birkaç prototipi ziyaretçilere sunacak.

Motor üreticisi Safran, Pazartesi günü erken saatlerde Fransa ve İngiltere'de küçük uçaklar için elektrik motorları üreten dört üretim hattı açacağını duyurdu.

ATIKLARDAN UÇAK YAKITI!

Airbus'ın en yeni helikopteri H160'a yüzde 30 'SAF' (sürdürülebilir havacılık yakıtı) yakıtlı bir helikopterle gelen Fransa lideri Macron, ardından 2050'ye kadar net sıfır emisyon planını ortaya koyan Avrupalı grubun standını ziyaret etti. Macron Cuma günü uçak emisyonlarını azaltacak teknolojilerin geliştirilmesine yardımcı olmak için 2,2 milyar dolarlık bir paket açıklamıştı.

Haberin Devamı

Hava yolculuğu, küresel CO2 (karbondioksit) emisyonlarının yaklaşık yüzde üçünü oluşturuyor ancak dünya nüfusunun yalnızca küçük bir azınlığına hizmet ediyor.

Yüzyılın ortasına kadar net sıfır emisyonu hedefleyen sektörle birlikte, firmalar bu hedefte başarıya ulaşmak için çabalarını hızlandırıyorlar.

İlk odak noktası; belediye atıkları, tarım ve ormancılık endüstrisinden kalanlar, ekinler ve bitkiler hatta hidrojen gibi kaynaklardan yapılan SAF. Ancak şirketler pille ve hidrojenle çalışan uçaklar geliştirmek için de çalışıyor.