Dünya Papa Francis: Kedi köpek sıkıntısı yok ama çocuk eksikliği var

Papa Francis: Kedi köpek sıkıntısı yok ama çocuk eksikliği var

10.05.2024 - 15:04 | Son Güncellenme:

Papa Francis, demografik krize değinerek "Evler eşyalarla doldu ve çocuklardan boşaldı, çok üzücü yerler haline geldi. Küçük köpek, kedi sıkıntısı yok. Bunlar eksik değil. Çocuk eksikliği var," dedi.

Papa Francis: Kedi köpek sıkıntısı yok ama çocuk eksikliği var

Papa Francis, hükümetleri, düşen doğum oranları ve yaşlanan nüfus sorunlarıyla mücadele etmek için aileler lehine "ciddi ve etkili" politikalar uygulamaya çağırdı.

Haberin Devamı

Avrupa'nın giderek "yaşlı, yorgun ve boyun eğmiş" bir kıtaya dönüştüğünü söyleyen Papa, "Acilen etkili politikalara, cesur, somut ve uzun vadeli seçimlere ihtiyaç var. Genç kuşakların meşru hayallerini gerçekleştirebilecekleri bir konuma getirilmeleri için tüm hükümetlerin daha fazla taahhütte bulunmasına ihtiyaç var" dedi.

Büyüyen demografik krizle ilgili bir konferansta konuşan Papa Francis, doğum sayısının "bir halkın umudunun" ilk göstergesi olduğunu kaydetti. 

Avrupa'nın doğurganlık oranı son on yıldır kadın başına 1.5 doğum civarında seyrediyor. Bu oranın nüfus seviyelerini korumak için gereken 2.1'in çok altında olduğu belirtiliyor.

"Köpek, kedi sıkıntısı yok, çocuk eksikliği var"

Papa, konuşmasında "Bir demografi uzmanının bana söylediği bir gerçek var. Şu anda en çok para kazandıran yatırımlar silah fabrikaları ve doğum kontrol hapları. Biri yaşamı yok ediyor, diğeri yaşamı engelliyor. Nasıl bir geleceğimiz var? Bu çok çirkin" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Genç çiftlere seslenen Papa, "Evler eşyalarla doldu ve çocuklardan boşaldı, çok üzücü yerler haline geldi. Küçük köpek, kedi sıkıntısı yok. Bunlar eksik değil. Çocuk eksikliği var," dedi.

Devletlerin annelerin iş ve çocuk bakımı arasında seçim yapmak zorunda kalmamalarını sağlaması ve genç çiftlere istikrarlı bir iş ve bir ev satın alma imkanı vermesi gerektiğini  belirten Papa, "Birçoğunuz için geleceğin tedirgin edici görünebileceğini ve azalan doğum oranı, savaşlar, salgın hastalıklar ve iklim değişikliğinin ortasında umudu canlı tutmanın kolay olmadığını biliyorum. Ancak pes etmeyin, inançlı olun" şeklinde konuştu.

Ulusal istatistik enstitüsü ISTAT'ın mart ayı verilerine göre, İtalya'da doğumlar 2023'te rekor seviyeye gerileyerek üst üste 15. yıllık düşüş kaydetti.