DünyaOtel gibi özel uzay istasyonu

Otel gibi özel uzay istasyonu

27.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) 2030 yılında emekli ederek okyanusun derinliklerine gömmeyi planladığı Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) yerini alacak olan dünyanın ilk ticari, özel uzay istasyonu “Haven-1’in” iç tasarımı yayınlandı.

Otel gibi özel uzay istasyonu

 2025’te fırlatılması beklenen Haven-1’in  iç tasarımına dair ilk görseller, üreticisi olan ABD’li uzay teknolojisi şirketi Vast tarafından paylaşıldı “SpaceX” şirketinin “Falcon 9” roketiyle fırlatılması planlanan Haven-1, 25 yıl önce fırlatılan ISS’ye göre daha ferah ve modern bir tasarıma sahip. 

Haberin Devamı

Otel gibi özel uzay istasyonu

Milyar dolarlık yatırım 

Ünlü tasarımcı Peter Russell-Clarke’in tasarladığı Haven-1, geniş çift kişilik yatakları, son teknoloji spor salonu ve akçaağaç ahşap iç mekanlarıyla dikkati çekiyor. Haven-1’in maliyeti açıklanmasa da Vast şirketi, istasyon fırlatıldığında 1 milyar dolar (34.3 milyar TL) yatırım yapmış olacağını açıkladı. Vast, Haven-1’i başarıyla fırlatırsa, daha büyük bir modül inşa etmeyi ve 2028’de uzaya göndermeyi planlıyor. Şirket, gelecekte 8 kişilik mürettebatı barındırabilen “Yapay Yerçekimi İstasyonları” da inşa etmeyi hedefliyor. 

Otel gibi özel uzay istasyonu