DünyaOrtodokslarda ‘Ukrayna’ çatlağı

Ortodokslarda ‘Ukrayna’ çatlağı

16.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rus Ortodoks Kilisesi, Fener Rum Patrikhanesi’yle olan ilişkileri kestiğini açıkladı. Bu ayrılık Patrikhane’nin Ukrayna kilisesini Rusya’dan ayrı tanımaya hazırlanması nedeniyle ortaya çıktı.

Ortodokslarda ‘Ukrayna’ çatlağı

Ortodoks dünyasında en önemli dini mercii olan İstanbul Fener Rum Patrikhanesi ile Rus Ortodoks Kilisesi, Ukrayna konusu nedeniyle ilişkilerini kesti. Rus Ortodoks Kilisesi tarafından yapılan açıklamada, kararın, Fener Rum Patrikhanesi’nin Ukrayna Kilisesi’ni “Rusya’dan bağımsız bir kilise olarak tanımaya hazırlandığı” yolundaki işaretler üzerine alındığı belirtiliyor. Rus Ortodoks Kilisesi Meclisi (Synod), yaptığı toplantıda Ukrayna Kilisesi’nin bağımsızlığını gündeme alan İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’ne verilecek cevabı ele aldı ve söz konusu karara vardı.

Haberin Devamı

Moskova Patrikhanesi Dış Kilise İlişkileri Sorumlusu Metropolit İlarion, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Fener Rum Patrikhanesi’nin Ukrayna’yı Moskova Patrikhanesi’nin dini alanından çıkartan bir kararı kabul etmesi halinde, Fener Rum Patrikhanesi ile ilişkileri koparmaktan başka çarelerinin kalmayacağını söylemişti.

ABD destek vermişti

Kararla ilgili konuşan Rusya Kilisesi Sözcüsü Vladimir Legoida, Fener Rum Patrikliği temsilcilerinin katılımıyla yapılan tüm idari oturumların askıya alındığını duyurdu. Bu çerçevede, tüm ortak ayinlerin durdurulacağı ve Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill’in dualarında Patrik Bartholomeos’a atıf yapmayacağı belirtiliyor. Rus Kilisesi’nin dış ilişkiler sorumlusu Metropolitan Hilarion Sen Sinod Meclisi’nin kararını “ilişkilerin kopması” olarak tanımladı.

Haberin Devamı

Bu gelişmelere ilişkin Kremlin’den yapılan açıklamada ise konunun yakından takip edildiği, Ortodoks camiasında her tür ayrılıklara karşı olunduğu ancak Rus devletinin kilisenin işlerine karışmayacağı bildirildi. Rusya ile yaşanan gerilimin ardından Ukrayna’ya destek veren ABD yönetimi ise bu ayrılıkta tavrını Fener Rum Patrikhanesi’nden yana koymuştu. ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Özel Temsilcisi Samuel Braunbeck, geçtiğimiz günlerde Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile görüşmesinde, Ukrayna’nın ayrı bir kiliseye sahip olma hakkını desteklediğini ve gelecekte de desteklemeye devam edeceğini belirtmişti.