16.12.2021 - 08:39 | Son Güncellenme:
Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Nagaland eyaletinde önde gelen kabile kurulu bu ay katledilen siviller için bir açıklama yapılmasını talep ederken ülkenin güvenlik güçlerine karşı protestoların yoğunlaşacağı uyarısında bulundu.
Protestocular geçen hafta boyunca eyaletin Mon bölgesinde toplanarak 5 Aralık'ta gerçekleşen olay hakkında bağımsız bir soruşturma yürütülmesini talep etti. Hindistan ordusunun söz konusu bölgede düzenlediği başarısız bir operasyonda 14 sivil öldürülmüştü.
Protestocular, parlamentoya ordunun sivillere ateş etme sebebinin sivilleri taşıyan aracın dur ihtarına uymayıp hızla uzaklaşmaya çalışması olduğunu söyleyen Hindistan İçişleri Bakanı Amit Şah'ın da özür dilemesini istiyor.
Bu açıklamanın ardından düzenlenen protestolarda Şah'ın tasvirleri yakılmıştı. Huzursuzluk ve ayaklanmanın uzun süredir devam ettiği eyaletteki protestocular, Şah'ın iddialarının "yanlış" olduğunu ve kişilerin kasten öldürüldüğünü söylüyor.
Naga yerli halkının en kıdemli kurulu olan Naga Hoho'nun şefi, BBC News'e taleplerinin karşılanmaması halinde protestoların önümüzdeki günlerde şiddetleneceğini söyledi.
Naga Hoho şefi H.K. Zhimoni "Masum erkek çocuklarımızın soğukkanlılıkla öldürülmesini soruşturacak bağımsız bir komisyon istiyoruz. Hükümet sabrımızı denemeye devam edemez" ifadelerini kullandı.
5 Aralık'taki cinayetler hemen bir protestoya neden olmuş, askerler ordunun kampına saldıran öfkeli köylülere ateş açtığında aynı gün 8 sivil daha ölmüştü. Çatışmada bir asker de hayatını kaybetmişti.
Protestolar ayrıca Hindistan'ın kuzeydoğu eyaletlerindeki yerli etnik grupların uzun süredir karşı çıktığı tartışmalı Silahlı Güçler Özel Yetkiler Yasası'nı (AFSPA) yeniden gündeme getirdi.
Yasa, Hindistan silahlı güçlerine "huzursuzluk bulunan bölgelerde" kamu düzenini koruma yetkisi veriyor. Ne var ki insan hakları grupları yasanın kötüye kullanılmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi.
Bu sefer aralarında Nagaland ve Meghalaya eyaletlerinin başbakanlarının da yer aldığı önde gelen siyasi isimler yasanın yürürlükten kaldırılmasını talep ederek kamuoyundaki bu fikri tekrarladı. Muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi iktidara gelmesi halinde tartışmalı yasayı kaldıracağını duyurdu.
Nagaland Başbakanı Neiphiu Rio "Bu baskıcı yasanın kalkması gerek... bu durumla ilgilenecek yasalar var... ama bu yasa ülkemizin imajını bozuyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Independent Türkçe