25.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ - Fruktoz, sağlık sorunlarına neden olduğu belirtilen bir şeker türüdür. Bilim insanları, çoğu insanda obezitenin temel nedeninin sağlıklı olduğu düşünülen ürünlerde de yer alan mısır şurubundaki ve ilave şekerlerdeki fruktoz olduğunu buldu. ABD’deki Colorado Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada, fruktozun, hücrelerin yakıtını tüketerek açlığa yol açarken, vücutta yağ almayı kolaylaştıran ve kilo vermeyi zorlaştıran biyolojik değişikliklere neden olduğu tespit edildi. Obezitenin tek ana nedeninin, aşırı yemek yiyerek ve az enerji harcayarak vücutta yağ birikmesine yol açmak olduğu düşünülüyordu.
Metabolizma yavaşlıyor
Ancak, yeni araştırma, fruktozun tokluk hormonu düzeylerini düşürdüğünü, vücudun enerji için yağ depolarını kullanmasını durdurduğunu ve metabolizmayı yavaşlatarak vücudun enerji yakmasını zorlaştırdığını buldu. Bilim insanları, rafine fruktoz şurubunun vücutta diğer şeker türlerine ve gıda katkı maddelerine kıyasla obeziteye yol açma riskini daha fazla artırdığını keşfetti.
‘Sağlıklı’ denilen ürünlerde de var
Fruktoz, doğal olarak meyvelerde bulunuyor.
Ancak mısır şurubu aracılığıyla gıda sektörünün ürettiği çok sayıda üründe de yer alıyor.
Yüksek fruktozlu mısır şurubunun protein barları, tam tahıllı ekmek gibi sağlıklı olduğu düşünülen birçok gıda ürününde de kullanıldığı belirtildi.
Araştırma “Obesity” dergisinde yayımlandı.
Dr. Richard Johnson, “Obezitedeki beslenme faktörlerinin hepsi bir puzzle’ın parçalarıdır. Son parçaysa fruktozdur” dedi.