06.12.2013 - 18:05 | Son Güncellenme:
- Ölümü tüm dünyada büyük yankı bulan Mandela’nın ardından geçmişten bugüne dünya liderleri, yayınladıkları mesajlarla ayrımcılık karşıtı lideri andı.
Amerika’nın Sesi’nin yansıttığı habere göre, Mandela’nın vefatı dolayısıyla Beyaz Saray'da açıklama yapan Amerika Başkanı Barack Obama Güney Afrika liderini, dünyadaki en etkili, cesur ve son derece iyi bir insan olarak tanımladı. Obama, kendisinin de Mandela’nın hayatından ilham alan milyonlarca insandan biri olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
“Nelson Mandela’nın yaşamından ilham alan sayısız insandan biri de benim. Yaşadığım müddetçe ondan öğrenmeye devam edeceğim. İlk siyasi eylemim, hayatımda politikaya dair yaptığı ilk şey ayrımcılık karşıtı bir protestoya katılmaktı. Mandela’nın söylediklerini ve yazdıklarını okudum. Hapishaneden çıktığı gün benim için insanın korkularının değil umutlarının peşinden gittiğinde neler yapabileceğini hissettim.”
Obama, Beyaz Saray ve diğer kamu binalarında bayrakların yarıya indirileceğini de bildirdi.
Mandela gibi Nobel Barış Ödülü sahibi eski Güney Afrika devlet başkanı FW de Klerk, efsanevi liderin ardında bıraktığı en büyük mirasın, uzlaşı üzerine yaptığı vurgu olduğunu söyledi. Mandela’yı 1990 yılında hapisten serbest bırakan isim de olan De Klerk, Mandela’yla ilişkilerinin çoğu zaman fırtınalı olmasına rağmen, zor anlarda bir araya geldiklerini vurguladı.
Güney Afrikalı Başpiskopos ve ayrımcılık karşıtı aktivist Desmond Tutu ise arkadaşı Mandela’yı, hapishaneden yükselen “değerli bir elmas” olarak tanımladı. Tutu, Mandela’nın bu yolda ödediği bedelleri değil, “bağışlama ve uzlaşı” mesajlarının ilan edilmesi gerektiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan ise Mandela’nın "ahlak ve adalet için cesaretin sesi" olduğunu ve Güney Afrika’nın ülkeyi “ateşe atmayan” böyle bir lidere sahip olduğu için şanslı olduğunu belirtti
Myanmar’ın Nobel Barış Ödülü sahibi muhalefet lideri Aung San Suu Çii ise insanlık standardını yükselten ve eşsiz bir insan olan Mandela’nın insanların istemesi halinde dünyayı nasıl değiştirebileceğinin en iyi işareti olduğunu söyledi.
Bir diğer Nobel Barış Ödülü sahibi isim Dalay Lama ise, “şahsen çok sevgili dostunu kaybettiğini” ve bir gün tekrar buluşmak istediğini söyledi. Dalay Lama, Mandela fiziki olarak bu dünyadan göçse de “ruhunun devem edeceğini” söyledi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, eski Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela’nın, inanarak, hayal ederek ve birlikte çalışarak insanlık ve adalet için neler yapılabileceğini gösterdiğini söyledi.
Eski Amerika Başkanlarından Jimmy Carter, Bill Clinton ve George Bush da yayınladıkları mesajlarda Mandela’nın insanlık onuru ve eşitlik konularında dünyanın en önde gelen ismi olduğunu vurguladı.
İngiltere Başbakanı David Cameron, Mandela’nın hayatını kaybetmesiyle ilgili "Dünyadan büyük bir ışık geçti" ifadesini kullandı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise yayınladığı mesajda Mandela’yı, “şiddete her zaman karşı çıkan, özgürlük için mücadele eden vizyon sahibi, “çağımızın en saygıdeğer isimlerinden” biri olarak niteledi.
Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Mandela’nın “sömürgecilik ve işgalcilikten özgürlüğe geçişin sembolü” olarak nitelediği Mandela’nın ölümünü büyük bir kayıp olarak tanımladı.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, geçmişte Çin’i iki kez ziyaret eden Mandela’nın ırkçılık rejimine karşı mücadelesinde kazandığı zaferiyle insanlığa büyük katkısının olduğunu belirtti.
Haiti Devlet Başkanı Michel Martelly ise her sembol gibi Mandela’nın ölmediğini dile getirerek, "Mandela sadece Güney Afrika’da demokrasinin babası değildir. O, bize yaşam şekliyle cesaretiyle inancıyla adalet ve eşitlik için doğru bir mücadele içinde olduğunu öğretti" dedi.