DünyaNükleer füzeli  gözdağı iddiası

Nükleer füzeli  gözdağı iddiası

23.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Joe Biden’ın hafta başında Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yaptığı sürpriz ziyaret sırasında, Rusya’nın da kıtalararası balistik füze testi gerçekleştirdiği iddia edildi.

Nükleer füzeli  gözdağı iddiası

CNN’in, iki ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberine göre, SARMAT füzesi, daha önceki denemelerde başarıyla test edilse de Biden Ukrayna’dayken başarısız oldu. Amerikalı yetkililer, Rusya’nın füzeyi fırlatmadan önce ABD’yi bilgilendirdiğini, testin Amerika için risk oluşturmadığını aktardı. Ancak nükleer füze testi başarılı olmuş olsaydı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Ulusa Sesleniş” konuşmasında bundan övünerek bahsedeceği öne sürülüyor. Öte yandan, Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov’un dün füze testine dair soruya yorum yapmadığı sadece “Konu, Savunma Bakanlığı’nın yetkisindedir” ifadelerini kullandığı da kaydedildi.

Haberin Devamı

Öte yandan Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Alexander Bortnikov, önceki gün ABD Başkanı Joe Biden’a Kiev ziyareti sırasında hiçbir güvenlik garantisi verilmediğini, ancak Washington’un Moskova’yı ziyaret konusunda bilgilendirdiğini açıkladı. 

Wagner liderinden ‘ihanet’ suçlaması

Son dönemde Ukrayna savaşında Rus savunma ve askeri yöneticileriyle paralı asker grubu Wagner arasında problem ve rekabetin arttığı haberleri gelirken, Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin sert suçlamalarda bulundu. Prigojin, Telegram hesabından, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’u suçlayarak, “Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı sağa sola Wagner’e sadece cephane verilmemesi değil hava taşımacılığı konusunda da yardım edilmemesi gerektiğini söyleyen emirler veriyor” dedi. Prigojin, Rus askeri liderlerinin bu davranışlarının “vatana ihanet” anlamına geldiğini de söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı ise, cephane sevkiyatını sınırladığını reddederek, yeni mühimmat teslimatı sözünü verdi.