06.12.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Brezilyalı dijital canlandırma uzmanı Cicero Moraes, Noel Baba olarak efsaneleşen ve Antalya Demre’de (Myra) 4. Yüzyıl’da yaşayan piskopos Aziz Nikolaos’un sanal yüzünü oluşturdu. Ekip, İtalyan Prof. Luigi Martino’nun 1957’de Aziz Nikolaos’un kafatasından elde ettiği gerçek verileri kullandı. Türkiye’deki kemikler, İtalyan denizciler tarafından 1087’de İtalya’ya götürülmüş, buradaki mezar 1953’te onarım için açılınca Martino da ölçümler yapmıştı.
Profilini çıkardılar
Moares çalışmayı anlattı: “Kafatasını bilgisayarda üç boyutlu oluşturduktan sonra yüzün profilini çıkardık. Bunu, anatomik deformasyon tekniğiyle destekledik. Sonunda iki dijital görüntü ortaya çıktı: Biri gri görsel, diğeri ise efsaneden esinlenerek sakal ve kıyafet eklenmiş görüntü. Tespite göre, azizin omurgasında ve leğen kemiğinde romatizma, kafatasında ise ağrıya neden olan kemik kalınlaşması vardı. Bir kaynağa göre beslenmesi bitki ağırlıklıydı.” Brezilyalı uzmanın dijital çalışması Aziz Nikolaos’un gerçek yüzü olarak kabul edildi. Çünkü efsanevi din adamının hiçbir gerçek tavirinin günümüze ulaşmadığı, ikonik tasvirlerinin çoğunun onun Milattan Sonra 343 yılındaki ölümünden yüzyıllar sonrasına ait olduğu belirtildi.
Yardımseverdi
Yardımsever olduğu için kimliği Noel Baba efsanesine dönüşen Aziz Nikolaos, günümüzde Türkiye’nin Demre ilçesinde bulunan antik Likya kenti Myra’nın piskoposuydu. Hem hediye vermeyi seviyor hem de insanlara yardım ediyordu. Kendisine atfedilen çeşitli yardımlar arasında, üç kızı fuhuştan kurtarıp, her birini başlık parası ödeyerek evlendirdiği de var. Ayrıca bir kasabın tuzlu suda bekletip domuz eti olarak satmayı planladığı üç çocuğu da dirilttiği söylenir. 343’te öldüğünde Myra’da defnedilen Nikolaos’un kemikleri daha sonra İtalya’ya götürülmüştü.