DünyaMyanmar'da cuntadan kilise hastanesine baskın

Myanmar'da cuntadan kilise hastanesine baskın

25.11.2021 - 11:51 | Son Güncellenme:

Askeri cuntayla yönetilen Myanmar'da ordu, darbe karşıtı grupların üyelerini tedavi ettiği gerekçesiyle aralarında 4 doktorun da bulunduğu 18 sağlık çalışanını pazartesi gözaltına aldı.

Myanmarda cuntadan kilise hastanesine baskın

Güneydoğu Asya ülkesinde ordunun yayın organlarından Global New Light of Myanmar, sağlıkçıların, Kayah eyaletine bağlı Loikaw'daki bir kilise hastanesine yapılan baskında yakalandığını "Terör örgütlerine mensup yaralılara ve hastalara gayriresmi şekilde tıbbi müdahale yapıldığı öğrenildi." ifadeleriyle duyurdu.

Haberin Devamı

Haberde "terör örgütlerinin" ismi verilmedi. Gözaltına alınanlar arasında 4 doktor, 4 hemşire ve 10 hemşire yardımcısı var.

ABD yönetiminin desteklediği Özgür Asya Radyosu (Radio Free Asia) ise yerel kaynaklara dayanardığı haberinde bu sayının 60 olduğunu yazdı. Haberde bu kişilerin zorla askerlerin kontrolündeki hastanelere götürüldüğü öne sürüldü. Ayrıca 40 hamile kadının yanı sıra hawstanedeki başka hastalar baskının yapıldığı gün kilisede bekletildi.

Özgür Asya Radyosu'na konuşan bölge halkı, kiliseye bağlı Mercy Klinik'in 20 seneden fazla bir süredir herkese ücretsiz tedavi imkanı sağladığını ve hastaların çoğunun yaşlılarla kronik rahatsızlığa sahip kişiler olduğunu söyledi.

Klinik çalışanlarından biri, sağlık çalışanlarının darbe yönetimine karşı başlatılan Sivil İtaatsizlik Hareketi'ne katıldığını ve 5 aydır burada çalıştıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

NE OLMUŞTU?

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

Darbe yönetimi ağustos başında OHAL'in süresini uzatarak 2023'te uygulamanın sonlandırılacağını ve seçim yapılacağını açıklamıştı.

Sürgünde yaşayan muhaliflerin kurduğu insan hakları örgütü Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu, darbeden bu yana bu yana yaklaşık 1300 sivilin öldürüldüğünü ve 10 binden fazla kişinin gözaltında tutulduğunu öne sürüyor.

Bu suçlamaları reddeden Myanmar ordusu, çatışmalarda 200 askerin yaşamını yitirdiğini iddia ediyor.

Kaynak: Independent Türkçe

Yazarlar