DünyaMoldova’daki referandum sonucu Rusya’yı kızdırdı

Moldova’daki referandum sonucu Rusya’yı kızdırdı

21.10.2024 - 16:55 | Son Güncellenme:

Moldova'da Avrupa Birliği'ne katılma konusunda Pazar günü referandum yapıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre halkın yüzde 50,17’si AB’ye katılmaya "evet" dedi.

Moldova’daki referandum sonucu Rusya’yı kızdırdı

Moldova'da pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra AB’ye katılıma ilişkin referandum oylaması gerçekleştirildi. Referandumda başa baş giden sonuçlarda 'evet oyları' ufak bir farkla önde görünüyor.

Haberin Devamı

 "SATILIK OY" İDDİASI

Cumhurbaşkanı Maia Sandu, oylamaya müdahale edildiğini söyledi. Sonuç, Sandu'nun dört yıl boyunca izlediği AB yanlısı politikasının açık onayı olmasından çok uzak bir tablo.

Referandumla eş zamanlı olarak yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sandu oyların yüzde 42'sini alırken, en büyük rakibi eski Başsavcı Alexandr Stoianoglo yüzde 26 oy aldı.

Sonuçlar, 3 Kasım'da iki aday arasında yapılacak ikinci tur mücadelesinin zorlu geçeceğini ortaya koydu. 

Moldova’daki referandum sonucu Rusya’yı kızdırdı

Moldova vatandaşlarına seslenen Sandu, “ulusal çıkarlarımıza düşman yabancı güçlerle” birlikte çalışan suç gruplarının 300 bin oyu satın almaya çalıştığına dair “açık kanıtlar” olduğunu söyledi.

Sandu, yaşananların “eşi benzeri görülmemiş ölçekte bir sahtekarlık” anlamına geldiğini iddia etti.

Haberin Devamı

Oylama öncesinde yetkililer defalarca, Rusya'da yaşayan kaçak işadamı Ilan Shor'un oylamaya müdahale etmeye çalıştığını iddia eden açıklamalar yaptı.

Sandu hükümetini “Rus düşmanlığı” ile suçlayan Rusya, müdahale iddialarını reddederken, Shor da suç işlediğini inkar etti.

Oylama öncesinde yetkililer, dezenformasyon içerdiğini söyledikleri internet kaynaklarını kapattı, Rusya'da Moldovalılar’ı kitlesel ayaklanmalar için eğiten bir programı ortaya çıkardıklarını duyurdu ve Shor'un müttefiklerine karşı ceza davaları açtı.

Dün geç saatlerde gelen ilk sonuçlara göre, Moldovalılar’ın yaklaşık yüzde 57'si başlangıçta referandumda “hayır” oyu vermiş görünüyordu. Daha fazla oy pusulası sayıldıkça “evet” oyları giderek yükseldi ve sabahı erken saatlerde “hayır” oylarını geride bıraktı.

RUSYA MEMNUN DEĞİL 

Bir AB sözcüsü Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Moldova'nın AB'ye katılma referandumunun Rusya veya vekillerinin “benzeri görülmemiş müdahalesi” ile gerçekleştiğini söyledi.

Sözcü, “Moldova bu oylama öncesinde Rusya ve vekilleri tarafından gerçekten benzeri görülmemiş bir sindirme ve dış müdahale ile karşı karşıya kaldı” dedi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov ise Moldova'daki seçimlerin özgür olmadığını ve sonuçların Cumhurbaşkanı Maia Sandu ve Avrupa Birliği lehine “açıklanması zor” bir oy artışı gösterdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Peskov, “Sandu lehine ve AB yönelimini destekleyen referandum katılımcıları lehine oylarda mekanik olarak açıklanması zor bir artış oranı görünüyor” dedi.

Moldova'nın seçim kampanyasını 'özgür olmayan' bir kampanya olarak nitelendiren Peskov, muhalefetin kampanya yapma fırsatından mahrum bırakıldığından ve yetkililer tarafından baskıya maruz bırakıldığından şikayet ederek, “Zulüm gördüler, hapishanelere atıldılar, sorgulandılar, ülkeye girişlerine izin verilmedi, medya kapatıldı, internet kaynakları engellendi” dedi.

“Eğer Sandu bazı suç grupları nedeniyle oy alamadığını söylüyorsa, kanıt sunmalıdır” diyen Peskov, “Bayan Sandu'nun kendi çizgisine muhalif olan bu kadar çok sayıda sesi açıklaması iyi olurdu. Bunlar da suç çeteleri mi? Yoksa kendisini desteklemeyen Moldova vatandaşlarının suç çeteleriyle ilişkili olduğunu mu kastediyor? Burada birçok nüans var” şeklinde konuştu.