DünyaMilton karaya çıktı: 10 ölü

Milton karaya çıktı: 10 ölü

11.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Milton Kasırgası ABD’nin Florida Eyaleti’ni vurdu. Rüzgârın hızı saatte 205 km’ye ulaştı. En az 10 kişinin hayatını kaybettiği kasırgada yüzlerce ev yıkıldı, milyonlarca kişi elektriksiz kaldı.

Milton karaya çıktı: 10 ölü

A BD’de “yüz yılın en yıkıcı kasırgası” olma potansiyeli taşıyan Milton Kasırgası, Meksika Körfezi üzerinden Florida Eyaleti’ne çarşamba gecesi ulaştı. ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, Milton Kasırgası nedeniyle en az 10 kişinin öldüğünü ve bu ölümlerin hortumlardan kaynaklandığını açıkladı. Florida Valisi Ron DeSantis, Milton’un karaya çıktığı gün Florida genelinde 19 hortumun teyit edildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Milton karaya çıktı: 10 ölü

Ulusal Hava Servisi, gün boyunca eyaletin orta ve doğu kesimlerinde yaklaşık 45 hortum rapor edildiğini açıkladı. Florida’da 3 milyondan fazla ev ve işyeri sabah itibariyle elektriksiz kaldı.

Yollar kapandı

Tampa bölgesinde fırtına ağaçları devirdi, yolları kapattı ve elektrik hatlarını tahrip etti. Acil durum ekipleri, kasırganın etkilediği bölgelerde kurtarma operasyonlarına devam ediyor. 42 operasyonda en az 48 kişi kurtarıldı. Federal Havacılık İdaresi’ne göre Tampa, Palm Beach ve St. Pete-Clearwater havaalanları, acil durum uçakları dışında Perşembe günü kapalı kaldı. Florida’daki hava ve kara ulaşımı kasırganın etkisiyle durma noktasına geldi. ABD Başkanı Joe Biden, Milton Kasırgası’nın yol açtığı felaket nedeniyle Florida’daki yerel liderlerle konuşarak federal hükümetin tam destek sağlama sözü verdi.

Haberin Devamı

Milton Kasırgası’nın neden olduğu hasarın maliyetinin ise milyarlarca doları bulması bekleniyor. ABD’li şarkıcı Taylor Swift, Helene kasırgasından 12 gün sonra aynı bölgeyi vuran Milton’un ardından yardım çalışmalarına 5 milyon dolar bağışladı.