15.01.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
Kaynaklar, Parlamento Başkanı Konstandinos Tasulas’ın merkez sağ kesimde destek kazanarak güçlü bir aday olarak ortaya çıktığını belirtti. Bir diğer potansiyel aday ise uluslararası ilişkiler ve hukuk alanındaki uzmanlığıyla tanınan eski başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı olan PASOK partisinden Evangelos Venizelos olduğu ifade edildi. Ayrıca, muhalefet partisi SYRIZA’nın, eski ekonomi, rekabetçilik ve nakliyat bakanı olan Luka Katseli’yi önerdiği bildirildi.
Türkiye hakkında tutumları ne?
Yunanistan’da potansiyel cumhurbaşkanı adayı listesinin başında gelen Parlamento Başkanı Konstandinos Tasulas, 2022’de Yunan meclisinde “Türk malı maske” tartışmasıyla gündeme gelmişti. Kovid-19 pandemisi döneminde mecliste dağıtılan maskelerin Türk malı olduğu ortaya çıkmasının ardından hükümete “Türkiye’den göçmenler geçemiyor, çıkarlar geçiyor” eleştirisi yöneltilmişti. Bunun üzerine Tasulas, açılan ihaleyi, en düşük fiyat teklifi veren bir Alman firmasının kazandığını belirterek firmanın fabrikasının Türkiye’de olduğunun fark edilmediğini savunmuştu. Maskelerin üzerinde Almanya ve Britanya bayrakları olduğunu, fakat İstanbul’da üretildiğinin yazdığını belirten Tasulas “Ben olsaydım, ‘Bunları tercih etmeyelim’ derdim” ifadelerini kullanmıştı. Bir diğer olası cumhurbaşkanı adayı olan eski dışişleri bakanı Evangelos Venizelos ise 2022’de, Türkiye ile Yunanistan arasındaki deniz yetki alanları anlaşmazlığı hakkında “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de bir yeri var. Denize kıyısı olan bir ülke. (Ege) bir Yunan gölü de değildir, Türkiye de vardır” demişti. Ancak, Venizelos, Türkiye’nin kara sularının 12 mil, Yunanistan kara sularının ise 6 mil olduğunu hatırlatarak, kara sularını genişletme önerisinde de bulunmuştu.
Yunanistan ordu reformunu hızlandırıyor
Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı’nın 2025’te askeri reformları hızlandıracağı bildirildi. “Kathimerini” gazetesinin haberine göre, ülke, 2024 yılında başlatılan silahlı kuvvetlerdeki reformları hızlandırarak, daha esnek, ekonomik olarak sürdürülebilir ve daha az bürokratik bir yapı oluşturmayı hedefliyor. Reformlar, personel yönetimini de kapsayacak şekilde genişletildi. Üst düzey idari rollerin küçültülmeye başladığı belirtirken, reform süreci askeri üslerin kapatılmasını da içeriyor ve ikinci aşamanın Mart 2025’te tamamlanması bekleniyor. 2024’te 10 üssün kapatıldığı, 2025’te ise 127 üs daha kapatılacağı belirtildi. Bu önlemlerle 10 yılda yaklaşık 1,7 milyar Euro tasarruf sağlamak isteyen Yunanistan, personel seviyelerinin şu anda sadece yüzde 30 kapasitede olduğu Trakya bölgesindeki Evros ve adalardaki kritik birimlere kaynakları tahsis etmeyi amaçlıyor.