21.07.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
ALEYNA SEVİM / İstanbul - Mercan resiflerinin ekosistem için hayati önem taşıdığına dikkat çeken Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü ve İklim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu şunları söyledi:
“Mercanların yok olması ciddi çevresel, ekonomik ve sosyal etkilere yol açabilir. Sıcaklık artışıyla ‘mercan beyazlaması’ oluyor. Deniz suyu sıcaklıkları normalden 1-2 derece yükseldiğinde, mercanların içindeki renk veren simbiyotik algler ölüyor. Ayrıca iklim değişikliğine bağlı deniz ve okyanus asitlenmesi var. Atmosferdeki karbondioksidin artması asidifikasyona yol açar. Asidifik sular mercanların kalsiyum karbonat olan yapılarını bozuyor. İklim değişikliğiyle ilgili bir diğer tehdit de deniz seviyesinin yükselmesi. Seviye yükseldikçe kıyıdaki mercanlar daha derinde kalıyor, besin ve ışık alamadıkları için ölüyorlar. Küresel ısınmayla artan fırtınaların şiddeti de resiflere zarar veriyor. Bunların hepsi birleşince resifler tehdit altına giriyor. Türkiye’de deniz koruma alanları oluşturulması, sürdürülebilir balıkçılık uygulamaları ve kirliliğin kontrol altına alınması, aşırı avlanmadan kaçınılması mercanların korunmasına yardımcı olabilir.”
"DENİZ YÜZEYİNİN SICAKLIĞI ARTTI"
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eski müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk: “Deniz yüzey sıcaklığı anormal arttı, 30 derece üzerinde. Sular ısındıkça oksijen azalır. Oksijeni yeterli olmayan su canlı yaşamı kötüleştirir. Bu da deniz yaşamı için felakettir.”