15.01.2022 - 19:48 | Son Güncellenme:
İHA
Meksika’da salgının başından bu yana en yüksek günlük vaka sayısı kayıtlara geçti. Meksika Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte 44 bin 293 yeni vakanın tespit edildiği ve toplam vaka sayısının 4 milyon 302 bin 69’a yükseldiği aktarıldı. Bakanlık, son 24 saatte 195 kişinin daha virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini ve toplam can kaybının 301 bin 107’ye ulaştığını ifade etti. Ülke genelindeki hastanelerde doluluk oranının ise genel servislerde yüzde 28’e, yoğun bakımda yüzde 16’ya yükseldiği belirtildi.
Meksika, salgın sebebiyle en çok can kaybının yaşandığı ülkeler sıralamasında ABD, Brezilya, Hindistan ve Rusya’nın ardından beşinci sırada yer alıyor. Meksika Sağlık Bakanlığı verilerine göre, nüfusu 128 milyonun üzerinde olan ülkede bugüne kadar 154 milyon 611 bin 440 doz Covid-19 aşısı uygulandı. Ulusal aşı programı çerçevesinde şu anda yaşlılar, yetişkinler, sağlık personeli ve öğretmenlere üçüncü doz Covid-19 aşısı uygulayan Meksika’da, bugün itibarıyla 18 yaş üstü nüfusun yüzde 88’inin en az bir doz Covid-19 aşısı aldığı bildirildi.
ONAY ÇIKTI
Meksika, Pfizer şirketinin Covid-19’a karşı hap formunda geliştirdiği Paxlovid adlı ilacın acil kullanımına onay verdi.
ABD’li ilaç şirketi Pfizer’ın geliştirdiği hap formundaki Covid-19 ilacına bir ülke daha onay verdi. Meksika Sağlık Riskleri Federal Komisyonu (Cofepris) tarafından yapılan açıklamada, Pfizer tarafından Covid-19’a karşı hap formunda geliştirilen Paxlovid adlı ilaca acil kullanım onayı verildiği bildirildi. Cofepris, acil kullanım onayının uzman personel tarafından Pfizer’ın sunduğu bilimsel kanıtların incelenmesi sonrasında verildiğini açıklarken, ilacın yetişkin Covid-19 hastalarında kullanılacağı ifade edildi. Yetkililer, Paxlovid’in Covid-19 aşısı yerine geçmeyeceğine dikkat çekerek, reçetesiz kullanılmaması gerektiği uyarısında bulundu.
Meksika, Paxlovid’e onay veren ilk Latin Amerika ülkesi oldu
Cofepris Başkanı Alejandro Svarch Perez yaptığı açıklamada, “Bu tedavi Meksika’da Covid-19 nedeniyle hastaneye yatış oranlarını azaltmanın anahtarı olacak. Bu nedenle Latin Amerika’da ilacın kullanımı için ilk onayı veren ülkeyi tebrik ederim” dedi.
Pfizer şirketi tarafından üretilen ve nirmatrelvir ile ritonavir etken maddelerini bir arada içeren Paxlovid'a şu ana kadar Meksika’nın yanı sıra ABD, İngiltere, İspanya ve Güney Kore onay verirken, Japonya ve Kanada ise ilacı hala inceleme aşamasında bulunuyor.