DünyaMaymunlar cehennemi: Şehri ele geçirdiler! 'Biz kafeste, onlar dışarıda yaşıyor'

Maymunlar cehennemi: Şehri ele geçirdiler! 'Biz kafeste, onlar dışarıda yaşıyor'

03.02.2024 - 11:04 | Son Güncellenme:

Pandemi öncesine kadar insanlar ile uyum içinde yaşıyorlardı. Ancak karantina döneminde insanların yokluğuyla yemek için savaşmak zorunda kaldılar. Her şeyi başlatan da bu oldu. Gün geçtikçe vahşileştiler, en sonunda tüm şehri ele geçirdiler. İmkanı olanlar şehri kaçıp terk ederken, sıkışıp kalanlar evine barikat kurmak zorunda.

Maymunlar cehennemi: Şehri ele geçirdiler Biz kafeste, onlar dışarıda yaşıyor

 Binlerce maymundan oluşan sürü, Tayland'ın merkezindeki bir Lopburi şehrini adeta ele geçirdi. Birçok mağaza ve işletme kapanmaya veya taşınmaya zorlandı, yatırımcılar yatırımlarını durdurdu ve bir zamanlar turist akınına uğrayan şehrin sokakları boş kaldı. Bir zamanlar şehrin meşhur maymunlarını görmek için akın eden turistler için cazip bir merkez olan Tayland şehri, artık kontrolü ele geçiren 3.500 kişilik sürü tarafından tamamen istila edildi.

Haberin Devamı

'BİZ KAFESTE, MAYMUNLAR DIŞARIDA YAŞIYOR'

Maymunlar cehennemi: Şehri ele geçirdiler Biz kafeste, onlar dışarıda yaşıyor

Yerel halkın bir kısmı kaçtı, diğerleri ise öfkeli maymunlara karşı kendilerini korumak için evlerine barikat kurmak zorunda kaldı. Bölge halkından Kuljira Taechawattanawanna, AFP haber ajasına, "Biz bir kafeste yaşıyoruz ama maymunlar dışarıda yaşıyor" dedi.

Taechawattanawanna, çeteleşen maymunların yiyecek aramak için evini basmasını önlemek için terasını kapatmak zorunda kaldığını anlattı. Yetkililer, şehir genelinde çok sayıda girilmez bölge oluşturmak zorunda kaldı, bu alanlardan bazıları savaş içindeki 'rakip maymun çeteleri' tarafından ele geçirildi.

GİDEREK DAHA ŞİDDETLİ HALE GELDİLER

Maymunlar cehennemi: Şehri ele geçirdiler Biz kafeste, onlar dışarıda yaşıyor

İlk başta yerel halk, onlara abur cubur sağlayarak hayvanları uzak tutmaya çalıştı, ancak bu plan işe yaramadı ve maymunları yalnızca daha şiddetli hale getirdi. Tatlılar, gazlı içecekler ve mısır gevreği gibi şekerli ikramların, maymunları daha hiper ve cinsel açıdan aktif hale getirdiği gelen bilgiler arasında. Dişi maymunlar zaten yılda iki kez üreme özelliğine sahipler ve onlara şeker verilme sıklığı, maymunların bol miktarda enerjiye sahip olduğu anlamına geliyor.

Haberin Devamı

DENGE HIZLA ÇÖKTÜ

Maymunlar cehennemi: Şehri ele geçirdiler Biz kafeste, onlar dışarıda yaşıyor

Pandemi öncesinde maymunlar ve insanlar şehirde uyum içinde yaşıyordu. Hayvanlar turistleri şehre çekiyordu, tatilciler hayvanları beslemek için muz satın alıp onlarla poz veriyordu. Ancak karantinalar turizmin istikrarlı akışını durdurup maymunları yeni bir besin kaynağı arayışına soktuğunda bu denge hızla çöktü.

Yerel işletmecilerden Somsaksri Janhon The Guardian gazetesine, "Maymunlar eskisinden daha aç ve daha saldırgan" dedi.

"Ellerinden geleni alıyorlar. Tarak, ayna. Eğer yemeği başıboş bırakırsam yemeği de çalıyorlar."

HER AN KARŞINIZA ÇIKABİLİRLER

Maymunlar cehennemi: Şehri ele geçirdiler Biz kafeste, onlar dışarıda yaşıyor

Veteriner Supakarn Kaewchot şöyle konuştu: 

"Turistlerin kendilerini beslemesine o kadar alışmışlar ki şehir onlara kendi başlarının çaresine bakabilecekleri alan sağlamıyor. Turistler gittikten sonra daha saldırgan hale geldiler; hayatta kalabilmek için yiyecek için insanlarla savaştılar. Binaları işgal ediyorlar ve yerel halkı evlerinden kaçmaya zorluyorlar."

Maymunlar artık her yerde karşınıza çıkabilir; çatılarda pusuya hazır bir şekilde oturuyorlar, yollarda isyan çıkarıyorlar hatta yoldan geçen arabaları soyuyorlar. Tayland Milli Parklar Dairesi, şehirde hızla artan maymun popülasyonunun bir kısmını dizginleyebileceği umuduyla bir kısırlaştırma programı başlatmak zorunda kaldı.

Maymunlar cehennemi: Şehri ele geçirdiler Biz kafeste, onlar dışarıda yaşıyor

'YÜZÜMÜZÜ HATIRLIYORLAR, LİDER KAFESE GİRİLMESİNİ ÖNLÜYOR'

Haberin Devamı

Yerel yetkililerde Suttipong Kamtaptim, 'artık yalnızca 20 maymunu yakalamanın bile zorlu bir iş' olduğunu kaydetti.

"Yüzümüzü görür görmez hatırlıyorlar. Ne yapacağımızı biliyorlar. Bazı gruplarda lider, klanının kafese girmesini engellemeye çalışıyor."

2020 yılında yetkililer büyük meyveler kullanarak birkaç yüz maymunu kafeslere çekip kısırlaştırdı. Başlangıçta günde yaklaşık 500 maymun yakalayarak başarılı oldular, ancak maymunlar kısa süre içinde bu taktiği çözdü.