Dünya ‘Mavi mavi derken dünyanız kararabilir’

‘Mavi mavi derken dünyanız kararabilir’

20.05.2024 - 06:43 | Son Güncellenme:

Estetikte yeni moda olan ameliyatla göz rengi değiştirme konusunda uyarıda bulunuldu. Gözün rengi değiştirilirken görme yetisinin kaybedilebileceği bildirildi.

‘Mavi mavi derken dünyanız kararabilir’

Tıpta göz rengi değiştirme ameliyatlarına “keratopigmentasyon” deniliyor. Bu normalde enfeksiyon veya yaralanma sonucu gözlerin korneasında (şeffaf ön kısmı) yara izleri kalması veya irisin düzgün oluşmaması nedeniyle uygulanıyor. Ancak TikTok’ta fenomenlerin gözlerinin rengini değiştirdiklerine dair videolar paylaşmalarıyla estetikte yeni akım haline geldi. Kahverengi gözler genellikle mavi ve yeşile dönüştürülürken uzmanlar işlem nedeniyle kişilerin görme kaybına uğrayabileceği ve görme yetisini kaybedebilecekleri uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

 ‘RİSKE ATILMAMALI’

 İngiliz göz cerrahı Alex Day, “Guardian” gazetesine yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İnsanların sadece kozmetik nedenle rastgele yerlerde gözlerinin rengini değiştirmeye kalkışmaları, körlüğe kadar uzanan sorunlar yaratabilir. Keratopigmentasyon cerrahın lazer veya iğne kullanarak korneayı kesip, içine renk veren pigment enjekte etmesini içerir. Bu pigmentler, gözün doğal rengini maskeleyerek renk değişikliğine neden olur. Hiç kimse estetik nedenlerle göz rengini değiştirmek için ameliyata girerek görme yeteneğini riske atmamalı. Çok istiyorsanız kontakt lens kullanın. Lensi internetten değil kaliteli üreticiden alın.”

‘BOYA GÖZE SIZABİLİR’

Amerikan Oftalmoloji Akademisi keratopigmentasyon ve iris implant ameliyatı olarak bilinen başka bir göz rengi değiştirme tekniği hakkında uyarıda bulunarak, prosedürlerin görme kaybı ve komplikasyon açısından ciddi riskler taşıdığını belirtti. Kuruluşun açıklamasında “Keratopigmentasyon riskleri arasında ışığa duyarlılık, görme kaybına neden olabilecek kornea hasarı, enfeksiyonlar, boyanın göze sızması ve boyaya karşı iltihaplanma yer alır. Bu prosedürleri yalnızca kozmetik nedenlerle düşünenler, bu ciddi riskleri göze almalıdır” denildi.

Haberin Devamı

‘LENS TAKMAYA BENZEMİYOR’

Keratopigmentasyon konusundaki ilk dünya kongresinin bu ay İspanya’da yapılacağı bildirildi. Konferans başkanı olan ve yöntemi geliştiren İspanya’daki Miguel Hernández Üniversitesi’nde oftalmoloji profesörü Jorge Alio, “Kongrenin amacı keratopigmentasyon işleminin kozmetik kullanımıyla ilgili cerrahi protokol oluşturmak” dedi. Estetik nedenlerle göz rengi değiştirme talebinin arttığını belirten Alio, “Ancak bu lens kullanmaya benzemiyor. İşlemi, iyi eğitimli kornea cerrahları yapmalı. Korneaya enjekte edilen pigmentler güvenli olmalı” diye konuştu.