10.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER
McCartney, “Frayme Mylo” adlı mantardan çantayı bu hafta piyasaya sürdü. Sadece 100 adet üretilen ve fiyatı 2 bin sterlin olan çanta, mantarın dal benzeri lifleri olan miselyumdan yapıldı. McCartney’nin hayvan hakları aktivisti olması modayı etkiledi. Vegan deriyi kullanmada öncü olan McCartney, 2001’de markasını piyasaya sürmesinden bu yana hayvan kürkü ve derisi kullanmadı. Şimdi birçok marka onun yolunda yürüyor.
Elmadan elbise
Fransız marka Hermes de “Victoria” çantasını başka bir mantar bazlı malzeme olan reişiden yapmak için ABD firması MycoWorks ile çalıştığını duyurdu. Gelecek yıldan itibaren Hermes ve H&M’in yanı sıra Gucci, Saint Laurent ve Balenciaga gibi markaları kontrol eden Fransız lüks devi Kering de vegan deriden kemer, çanta, cüzdan ve ayakkabı satışa sunacak. Nike da ananas liflerinden üretilen spor ayakkabı koleksiyonu çıkardı. Mantar ve ananasın yanısıra elma, muz, hindistancevizi ve üzümden de giysi yapılacağı bildirildi.
Vegan deri
Markalar, marketteki meyve ve sebze atıklarının hayvan derisi yerine moda sektöründe kullanılabileceğini ispatlıyor. Son olarak Kering firması ve Hollywood yıldızı Leonardo DiCaprio tarafından desteklenen “Silikon Vadisi” şirketi VitroLabs’ın laboratuvarda ürettiği “inek derisiyle” vegan modada farklı bir adım daha atıldı. VitroLabs, San Francisco’daki bir laboratuvarda ineklerden aldıkları hücre örneklerini besin açısından zengin sıvı fıçılarda büyüterek vegan deriye dönüştürüyor.