DünyaLübnan’dan kaçış

Lübnan’dan kaçış

25.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

İsrail ve Hizbullah’ın karşılıklı saldırıları devam ediyor. İsrail dün Beyrut’ta bir saldırı daha düzenledi ve bir Hizbullah komutanını daha öldürdü. Bununla birlikte hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 600’e yaklaştı. Ülkede panik sürüyor.

Lübnan’dan kaçış

İsrail ordusu ve Lübnan’daki Hizbullah arasındaki yoğun çatışmalar devam ediyor. İsrail’in önceki günden bu yana Lübnan’a düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 600’e yaklaşırken, karşılıklı saldırılar ise sürüyor. Lübnan’ın özellikle güney bölgelerine yönelik hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin 50’sinin çocuk olduğu, 2 kişinin ise Birleşmiş Milletler (BM) görevlisi olduğu bildirildi. Saldırılar, ülkede 1975-90 iç savaşının sona ermesinden bu yana günlük en yüksek can kaybı rakamına ulaşılmasına neden oldu. BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, İsrail’in saldırılarını sürdürdüğü Lübnan’da “son yılların en ölümcül şiddetinin yaşandığı günün” kayıtlara geçtiğini kaydetti. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, şu ana kadar Lübnan’da bin 600 hedefin vurulduğu belirtildi.  

Haberin Devamı

Bir komutan daha 

Öte yandan dün İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’a bir hava saldırısı daha gerçekleştirdi. Hizbullah’ın güçlü olduğu Dahiye mahallesine gerçekleştirilen saldırı, İsrail’in savaş sırasında Beyrut’a düzenlediği beşinci saldırı oldu. İsrail’in saldırının hedefi olarak duyurduğu Hizbullah’ın füze biriminin komutanı İbrahim Kubeysi’nin de hayatını kaybettiği bildiriliyor. Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada ise Beyrut’a yönelik saldırıda 6 kişinin hayatını kaybettiği, 15 kişinin de yaralandığı ifade edildi. 

Bununla birlikte Hizbullah’ın da İsrail topraklarına yönelik saldırıları devam etti. İsrail ordusu, Lübnan’dan 65 roket atıldığını duyurdu. Roketlerin bazıları hava savunma sistemleri tarafından engellenirken, bazıları ise hasara yol açtı. Lübnan’dan atılan roketler nedeniyle İsrail’in kuzeyindeki çok sayıda yerleşim yerinde dün sabah saatlerinden itibaren saldırı alarmları çaldı. 

Haberin Devamı

Halk yollarda

Lübnan’daki panik havası ise sürüyor. İsrail’in yoğun hava saldırıları ve savaşın Lübnan’a yayılacağı endişesi nedeniyle on binlerce kişi yollara düşerken, çok sayıda havayolu hem Lübnan’a hem de İsrail’e yönelik seferlerini askıya aldı. Ülkenin güney bölgelerinden başkent Beyrut’a yolun neredeyse bir gün sürdüğü ifade ediliyor.