24.09.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:
İsrail ve Lübnan merkezli Hizbullah arasındaki çatışmalar dün farklı bir boyuta ulaştı ve bölgede yaşanan krizde yeni aşamaya geçildi. İsrail ordusu dün Lübnan’daki Hizbullah hedeflerine 7 Ekim’den bu yana en kapsamlı hava saldırısını başlatırken, yoğun bombardıman ağır bilançoya sebep oldu. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail’in dün sabah saatlerinde başladığı saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 500, yaralı sayısının da 1700’ü aştığını bildirdi. Ölenler arasında çocuklar, kadınların ve sağlık görevlilerinin de bulunduğu aktarıldı. 30 Eylül’e kadar OHAL ilan eden İsrail’in ayrıca Beyrut’taki saldırıda Hizbullah’ın üst düzey isimlerinden Ali Karaki’yi de hedef aldığı iddia edildi. Lübnan Başbakanı Necip Mikati, hava saldırılarını ‘kelimenin tam anlamıyla bir soykırım’ olarak nitelendirdi.
Arapça mesaj atıldı
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Lübnan’da 1300 Hizbullah hedefinin vurulduğunu açıkladı. Hizbullah ise İsrail ordusunun çeşitli askeri noktalarına çok sayıda roket fırlatıldığını ve saldırıların “İsrail’in güney ve Bekaa bölgelerini hedef alan düşman saldırılarına karşılık” olduğunu belirtmişti.
IDF Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, “Bekaa Vadisi’ndeki köylerde yaşayan Lübnanlıları uyarıyorum. Füzelerin ve silahların depolandığı binaların yakınında ya da evlerin içinde bulunan sakinler, derhal onlardan uzaklaşın” açıklamasını yapmıştı. Hagari “Hizbullah stratejik silahları orada, sivil binalarda depoluyor, halkı canlı kalkan olarak kullanıyor ve bilerek tehlikeye atıyor” dedi. Hagari, İsrail Hava Kuvvetleri tarafından vurulan her evin Hizbullah tarafından silah depolamak için kullanıldığını öne sürdü.
Öte yandan IDF’in Arapça Sözcüsü Albay Avichay Adraee ise Bekaa Vadisi sakinlerine gönderdiği Arapça mesajda, ordunun hava saldırılarına başlamadan önce sivillerin bölgeyi terk etmek için 2 saati olduğunu söyledi. Lübnan’ın telekom operatörü Ogero, İsrail’in telefon çağrıları ve mesajlarla tahliye mesajları yayınladığını, toplam 80 binden fazla uyarı yapıldığını aktardı.
Kaçış başladı
Nitekim bu açıklamaların ardından Lübnan genelinde büyük bir panik başladı. Özellikle uyarının yapıldığı bölgelerde yaşayanlar yollara düşerken, büyük araç hareketliliği yaşandı. Saldırılar nedeniyle binlerce kişi ülkenin güneyindeki bölgelerden başkent Beyrut ve Sidon şehrine göç etmeye başladı. Ülkenin güneyinde eğitime 2 gün ara verildi. 14 şirket ise Beyrut’a uçuşlarını askıya aldı.
İsrail’in kuzey bölgelerinden de yaklaşık 60 bin kişi tahliye edilmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da ordunun yaptığı uyarıya değinerek “Bu uyarıyı ciddiye almanızı tavsiye ediyorum” dedi. Netanyahu, Lübnanlılardan evlerini terk etmelerini isteyerek, saldırılar sona erdiğinde “güven içinde evlerine dönebilecekleri” iddiasında bulundu. Uzmanlar, İsrail’in hava saldırılarının bir kara operasyonuna dönüşebileceğini ifade ediyor. Hizbullah ve İsrail arasındaki çatışmalar, uluslararası kaygıları artırmış durumda.
Sinvar ölmedi
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas Siyasi Büro Başkanı Sinvar’ın İsrail’in son saldırılarında hayatını kaybettiği yönündeki iddialara yanıt verdi. Kanal 12’nin haberine göre IDF, Gazze’den çıkarılan cesetlere DNA testi yaparak Sinvar ile eşleşip eşleşmediğini kontrol etti ve yapılan tüm testler negatif çıktı.
İran’da iletişim cihazlarına yasak
İranlı güvenlik kaynaklarına göre İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail’in Lübnan’da çağrı cihazı ve telsizlere yönelik saldırılarının ardından iletişim cihazlarının kullanımını yasakladı. Devrim Muhafızları’nın haberleşme ve iletişim ağını tekrar incelediğini ifade ediliyor. Kurumun kullandığı iletişim araçlarının çoğunun ya el yapımı ya da Çin ile Rusya’dan ülkeye getirtildiği kaydedildi. Öte yandan İsrail’in Lübnan’da patlattığı çağrı cihazlarından bazılarının Tahran’a getirildiği ve incelendiği öğrenildi. Tahran’ın temel endişesinin özellikle yer altında bulunan nükleer tesisler ve füze programına yönelik olabilecek sabotajları engellemek olduğu ifade ediliyor.