DünyaLondra'nın 'en kötü' turistik cazibe merkezi açıldıktan 6 ay sonra yıkılıyor

Londra'nın 'en kötü' turistik cazibe merkezi açıldıktan 6 ay sonra yıkılıyor

09.01.2022 - 17:01 | Son Güncellenme:

Londra'nın şimdiye kadarki en çirkin turistik cazibe merkezi olarak nitelenen ve artık kötü bir şöhrete kavuşan Marble Arch Höyüğü'nün West End'e bakan yemyeşil bir yamaç olacağı söylenmişti. Ancak başlatılan alaycı bir imza kampanyasında başkentin yeni "simgesinin" kurtarılması talep edildi.

Londranın en kötü turistik cazibe merkezi açıldıktan 6 ay sonra yıkılıyor

Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'nın şimdiye kadarki en çirkin turistik cazibe merkezi olarak nitelenen ve artık kötü bir şöhrete kavuşan Marble Arch Höyüğü'nün West End'e bakan yemyeşil bir yamaç olacağı söylenmişti. Fakat ortaya etrafına biraz çimen serpiştirilmiş geometrik şekillerdeki yapı iskeleleri ve ahşap yığınlarından oluşan bir şey çıktı.

Haberin Devamı

Ancak Westminster Belediye Meclisi, epey alay konusu haline gelen tepenin pazar gününden itibaren kapatılacağını ve kaldırılacağını duyurduktan sonra höyüğün kurtarılması için imza kampanyası başlatılmıştı. .

Alaycı kampanyada, yaklaşık 25 metrelik höyükten "modern Londra'nın simgesi" olarak bahsediliyor ve tepenin Oxford Road'la Hyde Park arasındaki konumunda kalması talep edildi.

İmza kampanyasının yazarı Alexander Bowen, change.org sitesindeki açıklamada, "Bu… korunmalı ve halkın buradaki birçok mutlu anısı yaşamaya devam etmeli" dedi; "Höyük hem bir sanat eseri hem de topluluğun bir parçası. Özellikle de oraya şu ana kadar yatırılan para ve mutluluk düşünülürse, en güzel zamanında buranın kapatılmaması gerekir."

Haberin Devamı

Geçen yılki koronavirüs tecridinin sona ermesinin ardından halkı tekrar bölgeye çekmenin bir yolu olarak, bu tuhaf projeye yaklaşık 6 milyon sterlin (yaklaşık 113 milyon TL) harcanmıştı.

Höyük, planlan tarihten daha geç şekilde temmuzda açıldığında, ziyaretçileri ve mimarlık eleştirmenlerini hayli şaşırtmıştı.

Gür yeşillikler vaat edilmesine rağmen bitki örtüsünün cılız olması, zirveninse nihayetinde yakındaki binaların ötesini gösterecek kadar bile manzara sunmaması, höyükteki sorunlar arasında yer alıyordu. Tepeyi tanımlamak için "geometrik" ve "düşük çözünürlük" gibi sıfatlar kullanılmıştı.

Yapıya dair yorumlar o kadar kötüydü ki, ilk başta 8 sterlin (yaklaşık 150 TL) olarak belirlenen biletler kaldırılmış ve cazibe merkezine erişim ücretsiz hale getirilmişti. Belediye Meclisi Başkan Yardımcısı Melvyn Caplan, pahalı ve lüzumsuz bulunan yapıdaki rolü nedeniyle istifa etmişti.

Höyüğün cuma günü kapatılacağını açıklayan belediye, cazibe merkezinin 250 bin kişiyi bölgeye getirerek ve civardaki mağaza ve restoranlara gelen ziyaretçi sayısını artırarak hedeflerine ulaştığını belirtti.

Yine de insanın aklına şu geliyor; höyük gerçekten başarılı olsaydı, muhtemelen ikinci yazını da görürdü.

Her halükarda, imza kampanyasının yetkilerinin fikrini değiştirmesi pek mümkün görünmüyor. Cumartesi öğleden sonra itibarıyla kampanyayı sadece 46 kişi imzalamıştı.

Haberin Devamı

Kaynak: Independent Türkçe