DünyaLondra’da Ukrayna zirvesi

Londra’da Ukrayna zirvesi

02.03.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna Savaşı’nı sonlandırmak için attığı adımların ortaya çıkardığı süreç karşısında Avrupa ülkeleri arasında yeni bir pozisyon belirlemek için başlatılan temaslar sürüyor.

Londra’da Ukrayna zirvesi

Trump ile Zelenskiy arasında krize dönüşen tartışmanın yankıları sürerken; İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın ev sahipliğinde bugün Londra’da Ukrayna Zirvesi yapılacak. Zirveye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı temsilen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katılacak.

Haberin Devamı

Toplantıda, Rusya-Ukrayna savaşı bağlamındaki güncel gelişmeler ile Avrupa güvenliği bağlamındaki hususların ele alınması öngörülüyor. Toplantıya Türkiye’nin yanı sıra Ukrayna, Almanya, Fransa, İtalya, Danimarka, Hollanda, Norveç, Polonya, İspanya, Finlandiya, İsveç, Çekya, Romanya ile NATO ve AB temsicileri davet edildi.

Fidan ne mesaj verecek?

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre; Fidan, Rusya-Ukrayna savaşının adil ve kalıcı bir barışla sonlandırılmasına yönelik Türkiye’nin çabalarını dile getirecek, Türkiye’nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına desteğini teyit edecek. Savaşın başlamasından sonra 2022 yılının Mart ayında Rusya ve Ukrayna arasında doğrudan müzakerelere ev sahipliği yapan Türkiye’nin önümüzdeki dönemde de bu rolü üstlenmeye hazır olduğunun altını çizecek Fidan, müzakere döneminde bölgede kalıcı güvenliğin, ekonomik refahın ve istikrarın tesisinin tüm tarafların ortak hedefi olması gerektiğini ifade edecek.

Haberin Devamı

10 Numara’da sıcak karşılama

Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenskiy’yi dün Londra’da ağırlayan İngiltere Başbakanı Keir Starmer, “İngiltere genelinde tam desteğe sahipsiniz” dedi. Starmer çok sıcak bir şekilde karşıladığı Zelenskiy’e 10 Numara’nın bulunduğu Downing Sokağı girişinde toplanan halkı işaret ederek, “Ne kadar sürerse sürsün sizin ve Ukrayna’nın yanındayız” diye konuştu.

Erdoğan-Starmer görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gergin Trump-Zelenskiy görüşmesinin ardından önceki gün İngiltere Başbakanı Starmer ile telefonda görüştü. Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın adil ve kalıcı barışla sona ermesi için gayret gösterdiğini vurgulayarak, “Türkiye’nin barışı kolaylaştırmak için müzakerelere ev sahipliği yapmak dahil, üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu” söyledi.