DünyaTel Aviv'e 2 bin kilometreden balistik füze! İsrail ordusunda emir-komuta zinciri koptu

CANLI Tel Aviv'e 2 bin kilometreden balistik füze! İsrail ordusunda emir-komuta zinciri koptu

15.09.2024 - 14:47 | Son Güncellenme:

Başkent Tel Aviv çevresini kıpkırmızıya boyayan siren seslerini patlamalar izledi, saldırıyı düzenleyen hipersonik füze kullanıldığını söylüyor. Kuzey cephesinde gökyüzünden düşen harita ise, büyük bir skandalı ortaya çıkardı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ni kan gölüne çevirdiği savaşın birinci yılının dolmasına 20 gün kaldı, savaş güneyden kuzeye 2600 kilometrelik bir cepheye yayıldı.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

İSRAİL KARAR YOKKEN KINADI

İsrail basını, Dışişleri Bakanlığının, "yanlışlıkla" Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) henüz çıkarmadığı "yakalama kararını" kınayan bir açıklama yayımladığını yazdı.

Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı, UCM tarafından herhangi bir karar çıkarılmamasına rağmen, Netanyahu ve Gallant hakkında uluslararası yakalama kararını kınayan bir açıklama yayımladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığının internet sayfasında yayımlanan ve sosyal medya hesaplarında da paylaşılan açıklama kısa sürede kaldırıldı.

Açıklamada, "İsrail, UCM'nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında yakalama kararı çıkarmasını onaylayan saçma ve utanç verici kararını reddediyor." ifadesi yer aldı.

Bakanlıktan ismi açıklanmayan bir yetkili, Haaretz'e yaptığı açıklamada, söz konusu açıklamanın hata sonucu paylaşıldığını, ancak yakalama kararı çıkarılmasına ilişkin "hazırlık yapıldığı" için kınama açıklamasının önceden hazırlandığını söyledi.

LÜBNAN'DAN GÖNDERİLEN BİR İHA İSRAİL HAVA SAHASINDA 30 KİLOMETRE İLERLEDİ

Lübnan'dan gönderilen bir insansız hava aracının (İHA) hiçbir müdahaleye uğramadan İsrail hava sahasında 30 kilometreden fazla ilerlediği bildirildi.

İsrail ordu radyosunun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Lübnan'dan gönderilen bir İHA, müdahaleye uğramadan 30 kilometreden fazla hava sahamıza girdi." ifadesi kullanıldı.

İHA'nın İsrail hava sahası içinde en az 10 dakika uçtuğu ve İsrail'in kuzeyindeki Yukarı Celile'de bulunan Ürdün Nehri bölgesinde infilak ettiği ifade edildi.

Söz konusu İHA'nın can veya mal kaybına sebep olup olmadığı belirtilmedi.

İşgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail askerleri hafif yaralandı

Öte yandan, Hizbullah'tan yapılan açıklamada, kamikaze İHA'larıyla işgal altındaki Golan Tepeleri'nde Yarden Kışlası'na saldırı düzenlendiği kaydedildi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise işgal altındaki Golan Tepeleri'ne insansız hava araçları ile düzenlenen saldırıda bazı askerlerin hafif yaralandığı belirtildi.

Yaralanan İsrail askerlerinin hastaneye kaldırılmasına gerek duyulmadığı ve bölgede tedavi edildiği kaydedildi.

İSRAİL YEMEN'DEN ATILAN FÜZEYİ YOK EDEMEDİ

İsrail ordusunun, bu sabah Yemen'den atılan füzeyi hava savunma sistemleriyle hedef almasına rağmen yok edemediği, savaş başlığı dahil füzenin parçalarının ülke topraklarına düştüğünün tespit edildiği bildirildi.

Times of Israel'in haberine göre, İsrail ordusu hava kuvvetleri, Yemen'den İsrail'e bu sabah düzenlenen füze saldırısına ilişkin ön soruşturma raporunu açıkladı.

Buna göre, Yemen'in kuzeybatısından sabah erken saatlerde atılan füze tespit edildi, İsrail'in uzun menzilli hava savunma sistemlerinden önleyici füzeler bu hedefe doğru fırlatıldı. İsrail hava savunma sistemlerinden atılan en az bir önleyici füze Yemen'den Husilerin attığı füzeye isabet etti ancak yok edemedi.

Husilerin attığı füzenin savaş başlığı ve diğer parçaları havada parçalandı ancak imha edilemedi.

Yemen'den atılan füzenin parçaları Ben Gurion Havalimanı'na 8-10 kilometre mesafede ormanlık alana düştü ve yangına yol açtı. Bunun yanı sıra, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin topraklarından gasbedilen İsrail yerleşim yeri Modin'deki tren istasyonuna önleyici füzelerden düşen şarapnel isabet etti ve burada hasara yol açtı.

İsrail ordusu, Yemen'den atılan füzenin "doğrusal bir güzergahta ilerlediği" bu nedenle Husilerin açıklamasının aksine "hipersonik bir füze olmadığını" savundu.

Haberin Devamı
İSRAİL’DEN LÜBNAN’DAKİ HİZBULLAH HEDEFLERİNE SALDIRI

İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, Lübnan’ın güneyindeki Jarmaq kasabasında Hizbullah’a ait 20 roket rampası ve diğer altyapıların vurulduğu bildirildi. Açıklamada, “Fırlatıcılar İsrailli siviller için büyük tehdit oluşturuyor” denildi.

Lübnan medyası da, Lübnan’ın güneyindeki Mahmudiyeh bölgesine çok sayıda İsrail hava saldırısı düzenlendiğini aktardı.
Öte yandan, Lübnan’dan gönderilen 2 insansız hava aracı (İHA) Golan Tepeleri’nin kuzeyini vurdu. IDF ise, İHA’ların herhangi bir kasabayı vurmadığını iddia etti.

İSRAİL ORDUSU RESMEN KABUL ETTİ

İsrail ordusu, aralık ayında Gazze'de cesetlerine ulaşılan 3 İsrailli esirin, ordunun saldırısında öldürüldüğünü kabul etti.

İsrail merkezli Kanal 12 televizyonunun haberine göre İsrail ordusu, Ron Sherman ve Nick Beiser isimli askerler ile Elia Toledano isimli sivil esirin ailelerine, bu kişilerin İsrail saldırısında öldürüldüğünü resmi olarak bildirdi.

İsrail ordusu, 14 Aralık 2023'te Gazze Şeridi'ndeki bir tünelde 3 esirin cansız bedenine ulaşıldığını ve konuyla ilgili soruşturma açıldığını duyurmuştu.

Kanal 12 televizyonu 9 Eylül'deki haberinde, ordunun Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarında yaklaşık 9 ay önce İsrailli 3 esiri öldürdüğünü ancak bunu kamuoyundan gizlediğini iddia etmişti.

Haberde, Gazze'deki Kuzey Tümeni komutanı Ahmed el-Gandur'un öldürüldüğü saldırıda yanında 3 esirin de olduğunu gösteren patoloji sonuçlarının ocak ayında ailelerine teslim edildiği ancak ordunun, ölüm nedenlerinin boğulma mı yoksa zehirlenme mi olduğunun belirlenemediğini iddia ettiği aktarılmıştı.

Ailelerin talebi üzerine yapılan ek incelemeler sonucu esirlerin İsrail saldırısında öldüğünün netleştiği kaydedilen haberde, ağustos ayında da ordudan temsilcilerin, esirlerin ailelerine gidip bu sonuçları ilettiği belirtilmişti.

Ordunun olayla ilgili ayrıntıları şubat ayından bu yana bilmesine rağmen Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin de aralarında bulunduğu üst düzey kişilerin bunu kamuoyundan gizlemeyi tercih ettiği bildirilmişti.

HAMAS'TAN HUSİLERİN SALDIRISIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Hamas Hareketi, Yemen'deki Husiler tarafından İsrail'in orta kesimlerine atılan balistik füzenin "İsrail saldırılarına doğal bir karşılık" olduğunu belirtti.

Hamas, Husilerin İsrail'e düzenlediği füze saldırısına dair açıklama yaptı.

Açıklamada, "Husiler tarafından füze atılması, siyonist oluşumun Filistinlilere, kardeş Yemen halkına ve Arap dünyasına saldırılarına doğal bir karşılıktır." ifadeleri kullanıldı.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde Filistinlilere yönelik vahşice saldırılarına son vermediği sürece hiçbir zaman kendini güvende hissetmeyeceği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Direniş cephelerinin Yemen, Lübnan ve Irak'ta yaptıkları, ümmetimizin ve halklarının asil hakkıdır. Siyonist projeye, onun Filistin ve Arap dünyasındaki sömürgeci hegemonyasına karşı koyma konusunda ümmetimizin birliğinin ve ortak geleceğinin bir tasdikidir."

Husilerin Askeri Sözcü Yahya Seri, X sosyal medya platformunda yayımladığı videolu açıklamasında, İsrail'e yeni bir "hipersonik" balistik füzeyle nitelikli askeri saldırı gerçekleştirdiklerini duyurmuştu.

İsrail Ordu Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Yemen'den atılan balistik füzenin ülkenin merkez bölgesinde açık araziye düştüğü ve birden fazla noktada saldırı alarmlarının çaldığı belirtilmişti.

Haberin Devamı
NETANYAHU'DAN YEMEN'E MİSİLLEME TEHDİDİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, başkent Tel Aviv'e balistik füzeyle saldıran Yemenli Husilere karşılık vereceklerini söyledi.

İran destekli Husileri tehdit eden Netanyahu, "Bize saldıran hiç kimse silahlarımızdan kaçamayacaktır" deyip devam etti:

"Husiler şimdiye kadar bize zarar verecek her türlü girişimin bedelini ağır ödeteceğimizi bilmeliydi. Hatırlatmaya ihtiyaç duyanlar Hudeyde limanını ziyaret edebilirler."

Başkent Sana dahil Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, 19 Temmuz tarihinde ilk kez İsrail'in başkenti Tel Aviv'i bir kamikaze silahlı insansız hav aracıyla vurmayı başardı.

İsrail ordusu ise, bir gün sonra Yemen'in en büyük limanı Hudeyde'yi bombardımana tuttu. Kızıldeniz kıyısındaki Hudeyde'yi alev topuna çeviren hava saldırısında dokuz kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

İSRAİL ORDU RADYOSU İTİRAF ETTİ! EMİR KOMUTA ZİNCİRİ KOPTU



İsrail'in orta kesiminin yanı sıra kuzey cephesinde de bu sabah siren sesleri vardı. Yukarı Celile ve İsrail işgali altında tutulan Suriye toprağı Golan Tepeleri'ndeki birçok yerleşimde duyulan hava saldırısı sirenlerinin merkezi, sınır çatışmasının en önemli adreslerinden biri olan Kiryat Shmona'ydı.

Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah, İsrail'in kuzey sınırını bir kez daha roket ve kamikaze drone yağmuruna tuttu.

Sınırın sıfır noktasındaki Metula'da bir Hizbullah kamikaze drone bir binaya çarptı. Metula'yı sarsan patlamaya yol açan kamikaze silahlı insansız hava aracının, sirenler çalmadan binaya isabet ettiği belirtiliyor.

Hizbullah, Raviye kışlasındaki 188'inci tugayın karargahını onlarca Katyuşa roketiyle vurduğunu duyurdu. Grup, İsrail'in Cumartesi günü gerçekleştirdiği drone saldırılarına yanıt verildiğini de ekledi.

İsrail ordusu ise Hizbullah'ın Celile ve Golan Tepeleri'ne yaklaşık 40 füze ateşlediği bilgisini verdi. Ordunun açıklamasına göre roketlerin çoğu hava savunma sistemleri tarafından vuruldu, bazıları ise açık alanlara düşüp yangınların çıkmasına neden oldu.

YENİ SALDIRILAR

Hizbullah, ilerleyen saatlerde yeni bir açıklama yaparak Matla ve Malikiye'deki saldırılara dair bilgi verdi. Matla'ya ateşlenen intihar drone'unun İsrail askerlerini vurduğu kaydedilirken, El Malikiye'de ise kamikaze silahlı insansız hava aracının İsrail ordusuna ait bir teknik sistemi yok ettiği belirtildi.

İSRAİL ORDUSU HAVADAN EL İLANLARI ATTI

Lübnan medyası ise, İsrail ordusunun sınır hattındaki Vazzani köyüne havadan uyarı ilanları attığını bildirdi. İsrail ordusunun bıraktığı ilanlar, köy sakinlerinden saat 16.00'ya kadar bölgeden ayrılmalarını istiyordu.

Sosyal medyada paylaşılan broşürlerde, şu ifadeler yer alıyordu.

"Hizbullah sizin bölgenizden atış yapıyor. Evlerinizi derhal terk ederek saat 16.00'ya kadar kuzeydeki Hiyam köyüne doğru ilerleyin. Bu vakitten sonra burada kalan herkes terörist sayılacaktır."

Anadolu Ajansı, söz konusu ilanların emir komuta zinciri dışında atıldığını ve İsrail ordusunun olaya dair soruşturma başlattığını duyurdu.

İsrail ordu radyosu, broşürlerin 769. Bölge Tugayı tarafından bir insansız hava aracıyla bırakıldığını ve İsrail Hava Kuvvetleri'nin konu hakkında bilgisi olmadığını bildirdi.

NETANYAHU'YA YANIT: ÇOK BÜYÜK KAYIPLAR OLUR

Hizbullah ve İsrail arasında 8 Ekim'den beri devam eden sınır çatışması, zaman zaman Lübnan'ın kuzeyine kadar genişledi. İsrail saldırılarında yüzlerce Hizbullah savaşçısı ölürken, aralarında çocuklar, kadınlar ve gazetecilerin de bulunduğu onlarca sivil de yaşamını yitirdi. İsrail tarafında ise biri general 20'den fazla asker Hizbullah saldırılarında öldürüldü.

Hizbullah'ın ikinci komutanı Kasım Naim, Tel Aviv yönetimine net bir uyarı gönderdi ve Lübnan'daki çatışmayı genişletmesi halinde İsrail'in büyük kayıplar vereceğini söyledi.

Naim'in açıklamaları, Cumartesi günü Lübnan ve kuzey sınırında geniş bir operasyon başlatmanın eşiğinde olduklarını söyleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yanıt niteliği taşıyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın sağ kolu Fuad Şükür'ün Temmuz ayı sonunda Beyrut'ta füzeyle vurulması, kuzey cephesindeki çatışmanın topyekun bir savaşa dönüşme korkularını zirveye çıkardı.

GAZZE'DE CAN KAYBI 41 BİN 206

İsrail işgal ordusunun son 24 saatteki saldırılarında Gazze Şeridi'nde 24 Filistinli daha yaşamını yitirdi. 7 Ekim'den bu yana savaşta can verenlerin sayısı ise 41 bin 206'ya çıktı.

Haberin Devamı
TEL AVİV'E 2 BİN KİLOMETREDEN FÜZE

İsrail'in başkenti Tel Aviv ve çevresinde sabah gün ağarırken arka arkaya siren sesleri duyuldu. Ordunun yayınladığı haritada Tel Aviv'in etrafı kıpkırmızı görünürken, resmi açıklamada hava saldırısı sirenlerinin tüm güney ve orta İsrail'de çaldığı bildirildi.

Sirenleri gökyüzünde ve yerde duyulan patlamalar izledi, kısa süre içerisinde İsrail'in füze saldırısına uğradığı belli oldu.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde sabah olurken gökyüzünde ilerleyen füzeler net şekilde görüldü. İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmesini isteyen Yemenli Husiler, Temmuz'daki ölümcül saldırının ardından bir kez daha Tel Aviv'i hedef aldı.

Husiler Kasım 2023'ten bu yana Kızıldeniz'deki gemileri hedef alıyor ve ABD ile Batılı ülkelerin kurduğu uluslararası koalisyonla adı konulmamış bir savaş yürütüyor.

YANGIN VE TREN İSTASYONUNDA HASAR

İran destekli grubun ateşlediği balistik füzelerden biri, Tel Aviv'in güneydoğusundaki Lod şehrine düştü. İtfaiye ekipleri Lod yakınlarında çıkan yangını söndürmeye çalışıyor.

İsrail hava savunma sistemi aktif hale gelirken, önleyici füzelerden çıkan şarapnel parçaları Modi'deki bir tren istasyonuna düşüp hasara neden oldu.

İZDİHAM ÇIKTI, YARALILAR VAR

Sirenler çalarken sığınaklara koşan İsrailliler arasında izdiham çıktı, dokuz kişi yaralandı.

Husilerin Temmuz ayında fırlattığı kamikaze silahlı insansız hava aracı İsrail hava savunma sistemlerini aşıp bir binaya isabet etti, ABD Büyükelçiliği yakınlarındaki binada bir kadın öldü.

Başkent Sana dahil Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, geride kalan aylarda İsrail'in en güneyindeki Eilat şehrine birçok kez füze ve kamikaze drone ateşledi.

Kızıldeniz kıyısındaki Eilat'ın Yemen'e kuş uçuşu uzaklığı 1700 kilometre, başkent Tel Aviv'in ise en az 2 bin kilometre.

HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ BAŞARISIZ OLDU

Hava savunma sistemlerinin Husi füzesini İsrail hava sahasına girmeden vuramadığı bilgisi var. Birçok önleyici füze fırlatılmasına rağmen Husi balistik roketinin durdurulamaması üzerine İsrail ordusu soruşturma başlattı.

İBRANİCE MESAJLA ALAY ETTİ

İran destekli Husiler saldırının ardından İbranice tweet atıp İsraille alay etti.

Husilerin sözcülerinden Nasruddin Emir, İsrail hava savunma sistemlerinin 20 füze ateşleyip başarısız olduğunu belirtti, balistik füze saldırısı için "Bu başlangıç" dedi.

Grubun siyasi büro üyesi Hazım el Esad ise, Husilerin lideri Abdülmelik Husi'nin fotoğrafıyla birlikte paylaştığı mesajda "İster yer altı sığınaklarınızda, ister dışında olun, bu öğleden sonra söylenenleri dikkatle dinlemekle yükümlüsünüz" dedi.

İlerleyen saatlerde basın toplantısı düzenleyen Husi sözcüsü Yahya Seri ise, İsrail'i hipersonik füzeyle vurduklarını dile getirdi, İsrail'de korku ve paniğe yol açtıklarını vurguladı. Sözcü Seri, hipersonik füzenin İsrail'in yanı sıra ABD'ye ait hava savunma sistemlerini de aşmayı başardığını söyledi.

FİLİSTİNLİ GRUPLAR ARASINDA ÜÇLÜ TOPLANTI

Hamas ile Filistin Kurtuluş Örgütü’nün iki fraksiyonu arasında “Gazze Şeridi’nde önemli bir üçlü toplantı” yapıldı.