Dünyaİsrail'i karıştıran 11 saniyelik klip! Sosyal medya birbirine girdi

SAVAŞTA SON DAKİKA İsrail'i karıştıran 11 saniyelik klip! Sosyal medya birbirine girdi

23.10.2024 - 09:27 | Son Güncellenme:

CNN International, Tel Aviv'de sirenlerin çaldığı sırada ABD Dışişleri Bakanı'nın uçağının kalkış yapamadığını duyurdu. İsrail televizyonu Kanal 14'ün yayınladığı görüntüler üzerine, ordu tarafından çok sert bir açıklama yapıldı.

 

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

GAZZE'DE CAN KAYBI 42 BİN 792

İsrail işgal ordusunun son 24 saatteki saldırılarında 74 Filistinli yaşamını yitirdi, savaşın 383'üncü gününde toplam can kaybı 42 bin 792'ye çıktı.

İSRAİL'İ KARIŞTIRAN 11 SANİYELİK KLİP!



İsrail işgal ordusu bugün alışılmadık bir adım attı, bir televizyon kanalının yayımladığı klip üzerine harekete geçti.

Aşırı sağcı televizyon Kanal 14, Salı günü akşam saatlerinde İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin de yer aldığı bir görüntüyü ekrana getirdi. Klip, General Halevi'nin askerin kolundaki resmi olmayan peçi söküp cebine koyduğu görüntüye yapılan montajdan oluşuyor.

'Genelkurmay Başkanı Mesih'in peçini gördüğünde' başlıklı 11 saniyelik klipte cephe hattındaki Herzi Halevi'nin büyüyen gözleri ve çığlık attığı anlar vardı.

Genelkurmay Başkanı Halevi ile dalga geçen klip İsrail'i karıştırdı, ordu bugün alışılmadık bir çıkışa imza attı.

Kanal 14'ün X sosyal medya hesabında paylaşılan gönderilen ortalama 1000 ila 5 bin kez görüntülenirken, Halevi klibinin haber yayına hazırlandığı sırada 210 bin kez izlendiği göze çarpıyordu.

Birçok sosyal medya kullanıcısı, klibi İran ya da Hizbullah'a ait bir hesabın yayınlayıp yayınlamadığını kontrol ettiği yorumunu yaptı. 

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari'nin Kanal 14'e bir mektup yazdığı bildiriliyor. Mektupta söz konusu görüntülerin İsrail ordusuna zarar verdiği savunuldu, klip 'kışkırtıcı' ve 'alçaltıcı' olarak nitelendi.

İsrail ordusu televizyonun yayınladığı kliple 'kırmızı çizgiyi' aştığını belirtip, Genelkurmay Başkanı Halevi'nin 'aşağılandığı' görüntülerin silinmesini istedi.

Kanal 14'ün orduya karşı benzer görüntüleri daha önce de yayınladığını hatırlatan mektubun televizyon yayınlarını denetleyen kuruma ve iletişim bakanlığına da gönderildiği ortaya çıktı.

SUR TAMAMEN BOŞALTILDI, İSRAİL SALDIRISI BAŞLADI



İsrail'in Lübnan'a saldırılarında bir İranlı doktor öldü. Lübnan resmi medyası, doktor Ali Haydari'nin Nebatiye'deki hava saldırısında hedef alındığını bildirdi.

Aynı zamanda eski bir savaş gazisi olan İranlı doktorun aracı, İsrail tarafından vuruldu. Al Jazeera, doktor Haydari'nin İran-Irak savaşında cephede olduğunu ve Suriye'deki iç savaşta da yer aldığını yazdı.

İsrail ordusu ise, Hizbullah'ın kamikaze silahlı insansız hava aracı (SİHA) biriminden Halil Muhammed Amhaz'ı Bekaa Vadisi'nde hedef aldığını açıkladı.

Suikast Hermel şehrinde Salı günü gerçekleşti, Hizbullah'tan henüz kamikaze drone uzmanının akıbetine dair bir açıklama yok.

Akdeniz kıyısındaki Sur şehri için bu sabah verilen tahliye emri ise, büyük bir paniği tetikledi. Al Jazeera muhabiri Imran Khan, yaklaşık 60 bin kişinin yaşadığı şehrin boşaltıldığını bildirdi.

Tahliye uyarısından dakikalar sonra ise İsrail'in Sur'daki hava saldırıları başladı. Bir silahlı insansız hava aracı şehirdeki bir caddeyi füzeyle vurdu,

Sur sakinleri kafileler halinde kuzeye doğru kaçarken, öğle saatlerinde kalabalığın Beyrut'a ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı
TEL AVİV VE HAYFA'YA FÜZE YAĞMURU! BLINKEN'IN UÇAĞI KALKIŞ YAPAMADI



Hizbullah, bir kez daha İsrail ordusunun istihbarat birimi 8200'e ev sahipliği yapan Glilot üssünü füzelerle hedef aldığını duyurdu.

Telegram hesabından açıklama yapan Lübnanlı grubun duyurusu, Tel Aviv ve çevresinde sirenlerin çalmasından dakikalar sonra geldi.

Tel Aviv yakınlarındaki Herzliya'daki Glilot Üssü, Hizbullah'ın ana hedeflerinden birisi olarak göze çarpıyor.

İsrail ordusu Lübnan'dan gönderilen iki füzenin hava savunma sistemleri tarafından durdurulduğunu bildirdi.

Yerel medyaya yansıyan görüntülerde ise, Herzliya'ya düşen şarapnel parçaları nedeniyle bazı araçların hasar aldığı görüldü. İsrail medyası, bir kişinin yaralandığını yazdı.

Amerikan CNN International ise, Çarşamba sabahı Tel Aviv'den ayrılması beklenen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın uçağının çalan sirenler nedeniyle bir süre kalkış yapamadığını duyurdu. Blinken'ın uçağı rötarlı bir şekilde İsrail'in başkentinden ayrıldı.

Kuzeydeki stratejik liman şehri Hayfa'ya ise dakikalar içinde 25 füze atıldı. Uluslararası haber ajansları, Hayfa semalarında füzeleri durdurmak için aktif hale gelen hava savunma sistemlerinin fotoğraflarını servis etti.

İsrail'in kuzeyinde Salı akşamı büyük bir paniğin yaşanmasına neden olan 'kayıp' kamikaze drone'un yeri ise, tespit edildi.

Milyonlarca insanın sığınaklara koşmasına neden olan kamikaze drone, yaklaşık bir saat boyunca gökyüzündeydi. İsrail savaş uçakları ve helikopterleri acil kalkış yaptı ancak kamikaze SİHA bulunamadı.

İsrail ordusu, Yokn'am yakınlarında kayıp drone'un bulunduğunu ve parçalarının boş bir alana dağıldığını açıkladı.

'KAYIP' DRONE PANİĞİ!


Lübnan'a yoğun hava saldırılarıyla 23 Eylül tarihinde başlayan ve 1 Ekim'de kara işgaline dönüşen savaşta birinci ay bugün doldu. Hizbullah ve İsrail arasındaki sınır çatışması aslında 8 Ekim 2023'ten bu yana sürüyordu ancak İsrail'in savaşı Lübnan'a taşıması, Orta Doğu'da yeni bir dönemi başlattı.

Lübnan'da geride kalan bir ayda yaklaşık 2 bin kişi yaşamını yitirdi. Başkent Beyrut neredeyse her gün İsrail jetleri tarafından bombardımana tutuluyor, ülkenin güneyinden doğudaki Bekaa Vadisi'ne kadar birçok nokta işgal ordusunun hedefinde.

İsrail başkent Beyrut için Salı günü birkaç kez tahliye emri yayınlayıp hemen ardından saldırıya geçti. Uluslararası haber ajansı AFP, Beyrut'ta Salı akşamı en az üç hava saldırısı düzenlendiğini, Leyleki semti iki kez hedef alındı.

Sabah olduğunda ise bu kez sınır köyü Hiam saldırıya uğradı.

Hizbullah ise, füzeler ve kamikaze silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırılarıyla İsrail'e yanıt veriyor. Sabah saatlerinde Yukarı Celile bölgesindeki birçok ilçe ve yerleşimde sirenler çaldı.

Hemen ardından başkent Tel Aviv ve çevresinde sirenler duyuldu, İsrail basını kuzeydeki stratejik liman şehri Hayfa'da da alarm verildiğini yazdı. İsrail ordusu, Lübnan'dan ateşlenen iki uzun menzilli füzenin hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini duyurdu.

Hizbullah'ın Salı akşamı ateşlediği bir kamikaze drone ise, İsrail'e eşi benzeri görülmeyen bir panik yaşattı. Kamikaze SİHA, İsrail hava sahasında onlarca kilometre boyunca bir saatten fazla sürede serbestçe dolaştı. İsrail jetleri ve helikopterleri acil kalkış yaptı ancak kamikaze drone yakalanamadı. Kamikaze drone daha sonra ortadan kayboldu ve akıbetine dair de bir açıklama yapılmadı.

Drone İsrail'in kuzeyinde boydan boya bir saatten fazla sirenlerin çalmasına neden oldu, Walla yayın organı Hayfa, Kiryat, Ha'emkim ve Zikhron Ya'akov yakınında sirenlerin durmadan çaldığını bildirdi. Milyonlarca kişi büyük bir panik yaşadı, sığınaklara koştu.

İsrail ordusu, Hizbullah'ın gönderdiği SİHA'nın açık bir alana düştüğünü tahmin ettiğini söylüyor.

ORTA DOĞU'DA YENİ BİR KRİZ! İRAN MEDYASI: EMİRLİKLERİN KARANLIĞI



1 Ekim Salı akşamı İsrail'e 181 balistik füze fırlatarak tarihte ikinci kez saldırı düzenleyen İran, Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi'yi Tel Aviv yönetimine meydan okuyarak füze saldırısından üç gün sonra Lübnan'a gönderdi. Orta Doğu turunun sonraki durakları İran'ın ana müttefikleriydi, Suriye ve Irak. Ardından Suudi Arabistan'a geçen Bakan Erakçi, Körfez ülkelerini de ziyaret edip Ürdün, Mısır ve Türkiye'ye geldi.

İran Dışişleri Bakanı Türkiye'den sonra ise Bahreyn ve Kuveyt'e uçtu. Tahran'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Resul Serdar, Orta Doğu'da öncesinde olmadığı kadar topyekun savaş ihtimali bulunduğunu vurgulayıp İran ve Abbas Erakçi'nin bunun farkında olduğunu aktardı.

İran Dışişleri Bakanı'nın yaklaşık üç haftada 10'dan fazla ülkeye gittiğini hatırlatan Serdar, bugünkü durağının ise Rusya olacağını kaydetti. Al Jazeera muhabiri, Abbas Erakçi'nin İsrail'e karşı bir bölgesel seferberlik için söz konusu seyahatleri gerçekleştirdiğini belirtiyor.

İranlı bakanın kendi ifadesiyle iki amacı var, ilki İsrail'in yalnızca Lübnan, Gazze ya da İran'ı tehdit etmediğini, bütün bölgeye bir tehdit unsuru olduğunu söylüyor.Erakçi'nin Orta Doğu turundaki ikinci hedefi ise muhtemel bir İsrail saldırısında bölge ülkelerinin hava sahalarını açması ya da Amerikan üslerini kullandırması halinde Tahran'ın misillemede bulunacağını iletmekti.

İran medyasının bugünkü manşetlerinde ise İsrail ve ABD'ye doğrudan mesajlar var. IRNA haber ajansı tarafından yayımlanan resmi gazete İran ilk sayfasından 'Her saldırıya uygun şekilde yanıt vereceğiz' derken, 'Erakçi: Bölgedeki Amerikan üslerindeki hareketleri yakın şekilde izliyoruz' başlığına yer verdi.

Rejimin İngilizce gazetesi Tehran Times 'İran'ın objektifi iki yüz gösteriyor' manşetini attı, İsrail'in 'duvardan duvara' saldırganlığının bölgede yaklaşan kıyamet hissini ortaya çıkardığı yorumunu yaptı. İsrail'in Gazze'deki savaşın yarattığı fırsatı her türlü kırmızı çizgiyi aşmak için kullanmak istediğini kaydeden gazete, Tel Aviv'in şimdi de Tahran'a doğrudan bir darbe vurma fikriyle flört ettiğini aktardı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'yla bağlantılı Civan gazetesi ise, 'Emirliklerin karanlığı' başlığıyla çarpıcı bir haberi ilk sayfasından sundu. Basra Körfezi'ndeki üç ada için Birleşik Arap Emirlikleri'nin 30 yıldır egemenlik iddiasını yinelediğini belirten gazete, Abu Dabi yönetiminin son günlerde Avrupalı müttefiklerinin desteğiyle benzer iddiaları dile getirdiğini kaydetti.

Civan, Avrupa Birliği'nden İran'ı üç adayı işgal etmekle suçlayan bir açıklama yapıldığını hatırlatıp uluslararası mahkemeye taşınmak istenen vakada Birleşik Arap Emirlikleri'nin söz hakkı olmadığını yazdı. Gazete ayrıca, 2014'te dönemin cumhurbaşkanı tarafından dile getirilen bir cümleyi de sayfasına taşıdı:

"Üç adayı İran'dan ayırmak için kan denizini geçmeliyiz!"

Basra Körfezi'ndeki Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Ebu Musa adaları üzerinde uzun süredir devam eden bir egemenlik anlaşmazlığı bulunuyor.

1971 yılına kadar İngilizlerin kontrol ettiği adalar, söz konusu tarihte Birleşik Arap Emirlikleri'ne devredildi ancak İran adalarda hakimiyeti ele geçirdi.

BAE, adalara asker konuşlandıran İran'ı 'işgalci' olarak niteliyor. Üç adanın 1903 yılında İngilizlerin eline geçtiğini belirten İran ise, o tarihte henüz kurulmamış olan Birleşik Arap Emirlikleri'nin egemenlik iddiasını reddediyor.

Tahran ve Abu Dabi arasında 2016'da kopan diplomatik bağ, Ağustos 2022'de Körfez ülkesinin Tahran'a büyükelçi atamasıyla yeniden yeniden kuruldu.

İran Daily gazetesi ise, 'Bölge ülkeleri gerilimin düşürülmesini kabul ediyor' başlığıyla Orta Doğu'daki gelişmeleri verdi.

Haberin Devamı
IRAK'TAN ATEŞLENDİ, SURİYE'NİN ÜSTÜNDEN GEÇTİ, HEDEFİNDE EİLAT VARDI

İran yanlısı milislerin Irak'tan ateşlediği kamikaze silahlı insansız hava aracının (SİHA) hedefinde, İsrail'in en güneyindeki Eilat vardı.

İsrail ordusu, Suriye üstünden geçen kamikaze drone'ların hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini açıkladı.

İran yanlısı gruplar ise, Eilat'taki 'hayati bir hedef'e kamikaze drone ateşlediğini bildirdi.

Kızıldeniz kıyısındaki Eilat, hem Yemenli Husilerin hem de Irak'taki milislerin defalarca hedef aldığı bir şehir.