DünyaSavaşta son dakika... Hizbullah süre verdi: ABD olmasa bir ay sürer! Hayfa büyük saldırıyla vuruldu

CANLI Savaşta son dakika... Hizbullah süre verdi: ABD olmasa bir ay sürer! Hayfa büyük saldırıyla vuruldu

08.10.2024 - 09:32 | Son Güncellenme:

New York Times gazetesi ABD'nin yardımı olmadan İsrail'in ilk misillemede İran'da vurabileceği hedefleri sıraladı. Hizbullah bugün televizyondan bir duyuru yaptı, dakikalar sonra İsrail'in stratejik şehri füze yağmuruna tutuldu.

Gazze Şeridi'ndeki savaş birinci yılını doldurdu, Orta Doğu'da çok sayıda ülkeye yayılan çatışmanın daha da büyümesinden endişe duyuluyor.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

HAYFA'YA EN BÜYÜK SALDIRI! DAKİKALAR İÇİNDE 105 FÜZE, VURULAN BİNALAR VAR



Pazar gününü Pazartesi'ye bağlayan gece İsrail'in stratejik liman kenti Hayfa'nın merkezini ilk kez füzelerle vuran Hizbullah'ın saldırısında, en az 10 kişi yaralandı.

Akdeniz kıyısındaki kenti sarsan saldırılarda şehrin üstü dumanlarla kaplandı, patlamalar her yerden duyuldu.

Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah, bugün öğle saatlerinde Hayfa'yı yeniden hedef aldı. Öğle saatlerinde Hayfa ve etrafındaki kasabalar siren sesleriyle çalkalandı, İsrail medyası ilk salvado 85 füzenin ateşlendiğini bildiriyor. İsrail ordusu, dakikalar sonra 20 füzenin daha Lübnan'dan gönderildiğini açıkladı.

İsrail ve Hizbullah arasındaki sınır çatışmasının birinci yılı bugün dolarken, Lübnanlı grup Hayfa'ya en ağır saldırıyı gerçekleştirdi.

İsrail ordusu füzelerin çoğunun hava savunma sistemleri tarafından durdurulduğunu söylüyor ancak bazı evlerin hasar aldığı bilgisi var.


Kanal 12 televizyonu Hayfa'ya en az beş füzenin düştüğünü izleyicilerine aktardı, belediye başkanı ise bir binanın vurulduğunu söyledi.


Yerel medya bir kişinin yaralandığını yazdı.

Hizbullah, geride kalan aylarda İsrail için hayati önemdeki şehrin bir insansız hava aracı tarafından kaydedilmiş detaylı görüntülerini paylaştı. Söz konusu kayıtta, askeri üsler ve limandaki detaylar dikkat çekiciydi.

Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen El Meyadin televizyonu, Hayfa saldırısını 'ateş çemberi'nin genişlemesi olarak yorumladı.

Hizbullah geride kalan haftalarda Lübnan sınırına 30 kilometre mesafede bulunan Hayfa'yı birçok kez hedef aldı ancak üst üste iki gün şehir merkezini vurmayı başardı.

300 bin nüfuslu Hayfa'nın vurulması, Başbakan Binyamin Netanyahu ve aşırı sağcı koalisyon ortaklarının savaşın İsrail'i daha güvenli bir hale getirdiği iddiasını çürütüyor.

Lider kadrosunun neredeyse tamamı öldürülen ve caydırıcılığı yara alan Hizbullah ise, Hayfa'ya füze saldırılarıyla komuta yapısının halen sağlam olduğu mesajını veriyor.

İRAN: PATLAMA SALDIRI KAYNAKLI DEĞİL

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsfahan kentinde gece yarısı duyulan patlamanın patlamanın bir testten kaynaklandığını duyurdu.

İranlı öğrenciler haber ajansı ISNA, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamayı yayımladı. Sosyal medyadaki paylaşımlara yanıt verilen açıklamada, "Dün gece yarısı, patlama sesi ve parlak bir nesnenin görülmesi, savunma sisteminin test faaliyetinden dolayı meydana geldi. Düşman saldırısı veya tatbikat iddiaları doğruyu yansıtmamaktadır" denildi.

İsfahan'ın kuzeyindeki Natanz ilçesinde uranyum zenginleştirme tesisi, şehrin güneydoğusundaki Ruşendeşt köyü yakınlarında ise uranyum dönüştürme tesisi bulunuyor.

İsrail, İran'ın 1 Ekim Salı akşamı 181 balistik füzeyle gerçekleştirdiği saldırıya misillemede bulunacağını söylüyor. Muhtemel hedefler arasında İran'ın nükleer tesisleri de İsrail medyası ve politikacıları tarafından gündeme getirildi.

HİZBULLAH SÜRE VERDİ: ABD OLMASA 1 AY SÜRER



Hizbullah'ın genel sekreter yardımcısı Şeyh Naim Kasım, Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinden sonra bir kez daha televizyona çıkıp açıklamalar yaptı.

İsrail'in bir hafta önce kara işgaline başladığını ancak henüz ilerleme sağlayamadığını belirten Kasım, yoğun saldırılara rağmen Hizbullah'ın askeri kabiliyetlerinin iyi durumda olduğu bilgisini verdi.

İsrail'in yalan söylediğini kaydeden Hizbullah yöneticisi, cephe hattındaki savaşçılarının sağlam olduğunun altını çizdi. Lübnan sınırında boşaltılan İsrail yerleşimlerinin sayısının artacağı mesajını veren Şeyh Naim Kasım, ABD'nin destek vermemesi halinde İsrail saldırılarının bir ay içinde duracağını söyledi.

Hizbullah genel sekreter yardımcısı, Lübnanlı grubun yeni liderini seçtikten sonra açıklayacaklarını da tekrarladı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Zeina Khodr ise, İsrail'in bir ateşkes peşinde olmadığını, Hizbullah'ın silahsızlandırılmasını istediğini aktardı.

23 Eylül'de İsrail'in yoğun hava saldırılarına başlamasıyla yeni bir aşamaya geçilen kuzey cephesinde, 1 Ekim Salı itibarıyla kara işgali başladı.

Bugün itibarıyla birinci yılı dolan çatışmada şimdilik diplomasiye yer yok gibi göründüğünü belirten Khodr, ABD ile Fransa'nın masaya getirdiği ateşkes anlaşmasını hiçbir ülkenin canlandırmaya çalışmadığını ve bu durumun Lübnan Başbakanı Necib Mikati'de büyük bir hayal kırıklığına yol açtığını bildirdi.

21 günlük ateşkes teklifinin İsrail tarafından net bir şekilde reddedildiğini hatırlatan Al Jazeera muhabiri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının uygulanması anlamına gelecek önerinin çok daha fazlasını isteyen Tel Aviv yönetimi tarafından kabul edilmediğini dile getirdi. İsrail'in Hizbullah'ı silahsızlandırmayı hedeflediğini kaydeden Zeina Khodr, Lübnanlı grubun bunu kabul etmeyeceği ve kara savaşında caydırıcılığını yeniden kazanmayı umut ettiği yorumunu yaptı. Al Jazeera muhabirine göre, Hizbullah'ın müzakerelere girmek için nüfuz sahibi olmasının tek yolu güç dengesinin değiştirilmesi ve bu da Lübnna'da korkuya yol açıyor.

Üç haftalık ateşkes planında Hizbullah güçlerinin sınır hattından Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmesi ve bölgeye Lübnan ordusunun konuşlanması vardı.

Haberin Devamı
TÜRKİYE BEYRUT'A TAHLİYE İÇİN İKİ ASKERİ GEMİ GÖNDERİYOR

Türk gemileri Lübnan'ın başkenti Beyrut'a doğru bugün yola çıkıyor. 2 bin kişi ile dönüş yolculuğu ise yarın.

ABD'DEN İSRAİL'E: HAVALİMANINI VURMAYIN



İsrail savaş uçakları, gece yarısına doğru Lübnan'ın başkenti Beyrut'u bir kez daha vurdu. Hizbullah'ın kalesi Bekaa Vadisi ve Lübnan'ın güneyindeki birçok noktaya da onlarca hava saldırısı gerçekleşti.

Beyrut'un güney banliyölerinde patlamalar duyulurken, İsrail ordusu Hizbullah'ın lojistik karargahını hedef aldığını açıkladı.

İşgal ordusu, Hizbullah'ın silah transferi ve dağıtımını yapan üst düzey komutan Süheyl Hüseyin Hüseyni'nin karargahta öldürüldüğünü savundu. İsrailliler, Süheyl Hüseyin Hüseyni'nin İran'dan gelişmiş silahların getirilmesinin yanı sıra Lübnan ve Suriye'den İsrail'e yapılan saldırıları da koordine ettiğini ileri sürüyor.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah'tan henüz Hüseyni'nin akıbetine dair bir açıklama yok.

Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Laura Khan, İsrail'in hava saldırılarının ardından Lübnan'ın başkentinde ürkütücü bir sessizliğin hakim olduğunu ve günlerdir böyle bir şeye tanık olmadıklarını aktardı.

Lübnan resmi haber ajansı NNA, İsrail'in sabah saatlerinde Beyrut'un Dâhiye semti, Bekaa Vadisi ve Akdeniz kıyısındaki Sur kenti dahil olmak üzere yeni hava saldırıları düzenlediğini bildirdi.

Lübnan'ın güneyinde yer alan ve İsrail sınırına oldukça yakın konumdaki Hasbaya'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Imran Khan ise, İsrail'in Dâhiye semtinde yeni bir silahlı insansız hava aracı saldırısı gerçekleştirdiği bilgisini verdi.

Lübnan'ın güneyindeki 130 ilçe, kasaba ve köyün boşaltılmasını isteyen İsrail ordusu, Pazartesi günü Lübnan'a denizden de saldıracağını ilan etti.

İsrail'in yayınladığı yeni uyarı, Akdeniz'deki Lübnan kıyılarının yaklaşık dörtte birini kapsıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller ise, Washington'ın İsrail'den Beyrut havalimanına saldırmamasını istediğini açıkladı. Sözcü Miller, Lübnan'ın tek uluslararası havalimanına giden yolların da hedef alınmaması çağrısında bulunduklarını ekledi.

İsrail jetleri, son günlerde havalimanı yakınlarında birçok bombardıman gerçekleştirdi.

GAZZE'DE BİR İSRAİL ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, 7 Ekim'in yıldönümünde Gazze Şeridi'nde gerçekleşen çatışmalarda bir askerin öldüğünü, bir askerin de ağır şekilde yaralandığını açıkladı.

Filistinli direniş grupları ile İsrail işgal birlikleri Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye'de Pazartesi günü çatıştı.

İsrail ordusu, Ekim 2023 sonunda başlattığı kara işgalinde 350 askerini kaybetti.

Haberin Devamı
PUTİN DEVREYE GİRİYOR! NEW YORK TIMES İSRAİL'İN VURACAĞI HEDEFLERİ YAZDI



Rusya lideri Vladimir Putin, hafta içinde İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'la buluşuyor. Cuma günü Türkmenistan'daki bir forumda bir araya gelecek Rusya ve İran liderleri, topyekun bir savaşın eşiğine gelen Orta Doğu'daki gerilimi ele alacaklar.

Vladimir Putin'in dış politika danışmanı Yuri Uşakov, görüşmeyi Orta Doğu'da keskin şekilde tırmanan gerilim ekseninde 'çok önemli' olarak niteledi.

Rusya liderinin Türkmen şair Mahtumkulu Firaki'nin 300'üncü doğum günü etkinliklerine katılacağı son anda duyuruldu.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, BRICS zirvesi için bu ay Rusya'ya seyahat edecek ve Putin'le bir kez daha bir araya gelecek.

Yakın müttefik olan Moskova ile Tahran, Ukrayna'daki savaşta işbirliğine gitti. Rus ordusu İran'ın sağladığı kamikaze silahlı insansız hava araçlarını kullanırken, Tahran yönetimi bunu defalarca reddetti.

Suriye'de halihazırda askeri üsleri olan Rusya'nın Orta Doğu'daki gerilimde nasıl bir pozisyon alacağı merak ediliyor.

İsrail jetleri, Rusya'nın deniz üssünün bulunduğu Tartus ile hava üssü Hmeymim'e ev sahipliği yapan Lazkiye'de hava saldırıları gerçekleştirdi.

NYT: İSRAİL ABD OLMADAN YAPABİLİR Mİ?

Putin ve Pezeşkiyan buluşması, tam da İsrail'in bir misillemeye hazırlandığı döneme rastlıyor. İran'ın 1 Ekim Salı akşamı İsrail'e doğru ateşlediği 181 balistik füzeden bazıları, hava savunma sistemlerini aşıp askeri üsleri vurdu.

İsrail ordusu ilk kez füze üslere isabetini kabul ederken, Tel Aviv defalarca İran'a karşı misillemede bulunacağını duyurdu.

Amerikan New York Times gazetesi, bugün 'Washington İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini bombardımana tutmasından endişe duyuyor. Ancak yapabilirler mi?' başlığıyla özel bir haber yayımladı.

İsrail'in 22 yıldır bu anı planladığını kaydeden New York Times, iki yıl önce Doğu Akdeniz semalarında gerçekleşen bir tatbikatı hatırlatıyor. Onlarca İsrail savaş uçağı Akdeniz'deki gövde gösterisinde İran'ın nükleer tesislerine muhtemel bir saldırıyı canlandırdı, tatbikatın hedefi yalnızca İran'ın gözünü korkutmak değil Joe Biden yönetimine de bir mesaj vermekti. İsrail ordusu İran'a tek başına saldırdığı bir senaryoyu hayata geçiriyordu, ABD 30 tonluk sığınak delici bombalarıyla saldırıya katılırsa elbette başarı şansı artacaktı.

İsrailli yetkililerin İran'ın nükleer tesislerine önemli bir zarar verilip verilmeyeceği konusunda şüpheleri olduğunu kaydeden gazeteye göre, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon son birkaç gündür Tel Aviv'in böyle bir operasyonu tek başına yapmaya hazır olup olmadığını merak ediyor.

Başkan Biden ve Washington'dan İsrail'e son bir haftada misillemenin dozu ve adresine dair birçok uyarı gittiğini kaydeden New York Times, bazı yetkililerin görüşlerine yer verdi.

Buna göre, yetkililer İsrail'in füze saldırılarına ilk misillemede muhtemelen İran'ın askeri üslerine odaklanacağını söylüyor, bazı istihbarat ve liderlik tesisleri de yine vurulabilir.

İsrail'in en azından başlangıçta İran'ın nükleer 'mücevherleri'nin peşine düşmeyecek gibi göründüğünü aktaran New York Times, bu hedeflerin daha sonrası için ayrılmış olabileceğini kaydetti.

Gazetedeki haberde Natanz'da çölün derinliklerine gömülmüş tesis ile Fordo'daki tesisin muhtemel hedefler olarak yıllardır gündemde olduğu da eklendi.

İSRAİL'E UYARI: İRAN'I TEST ETMEYİN

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ise, bu sabah İsrail'i bir kez daha misillemede bulunmaması için uyardı. İran'ın altyapı tesislerini hedef alacak herhangi bir saldırının yeni bir misillemeyi tetikleyeceğini kaydeden bakan Erakçi, İsrail'e İran'ın iradesini test etmemesini tavsiye ettiklerini söyledi.

Yeri resmi haber ajansı ISNA, Dışişleri Bakanı Erakçi'nin Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerini ziyaret edeceğini duyurdu. ISNA, ziyaretlerdeki bir numaralı gündemin İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki saldırıları olacağını aktardı.

TEL AVİV'E BİR GÜNDE ÜÇÜNCÜ SALDIRI



Hizbullah'ın gece yarısı Tel Aviv'de sirenlerin çalmasına neden olan füze saldırıları, sabah İsrail'in kuzeyinde devam etti.

Celile bölgesindeki kasabalar ve yerleşimlerde siren sesleri duyulurken, İsrailliler panikle sığınaklara koştu.

Lübnanlı grup, İsrail'in kuzeyindeki Shlomi, Hanita ve Marj'a füze yağdırdığını açıkladı.

Ayrıca Dishon ve Dalton'daki İsrail topçu mevzilerine füzeler ateşlediğini aktaran Hizbullah, sınırdaki Lübnan köyü Yarun'a kadar giren İsrail askerlerini de roketle hedef aldığını duyurdu.

Hizbullah, gece yarısı Tel Aviv yakınlarındaki Glilot askeri üssünü de füzeyle vurduğunu söylüyor. Glilot assü İsrail ordusunun sinyal istihbarat birimi 8200'e ev sahipliği yapıyor ve Mossad karargahının hemen yanında.

İsrail ordusu ise başkent semalarında beş füze tespit edildiğini, füzelerin bazıları havada imha edilirken bazılarının ise açık alanlara düştüğünü savundu.

Yedioth Ahronot gazetesi, havada vurulan füzelerden düşen şarapnel parçalarının Petah Tikva kentindeki bir mezarlıkta yangın çıkmasına neden olduğunu yazdı.

On binlerce milisi ve cephaneliğinde 150 bin kadar füzesi olduğu tahmin edilen Hizbullah geride kalan haftalarda İsrail'den çok ağır darbeler yedi ancak son 24 saatte üçüncü kez İsrail'in orta bölgesine füze saldırısı gerçekleştirdi.

Tel Aviv ile Lübnan sınırı arasında kuş uçuşu yaklaşık 100 kilometre mesafe bulunuyor.

Hizbullah, Pazartesi günü İsrail'e toplam 190 füze fırlattı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Laura Khan, Hizbullah'ın İsrail'e saldırılarının hala mevcut kapasitesine dair fikir verdiğini belirtip grubun son birkaç günde taktik değişikliğine gittiğini kaydediyor.

Laura Khan, Pazartesi günü stratejik liman kenti Hayfa'ya ateşlenen Fadi 1 roketlerinin Demir Kubbe hava savunma sistemini aşıp birçok kişinin yaralanmasına neden olduğunu hatırlatıyor. Aynı gün İsrail'in kuzeyindeki Taberiye de hedef alındı.

Al Jazeera muhabirine göre, birkaç hafta içinde büyük kayıplar yaşayan Hizbullah halen faaliyet gösterdiğini kanıtlamayı deniyor.

TRUMP: BEN BAŞKAN OLSAYDIM 7 EKİM ASLA YAŞANMAZDI

İsrail'e koşulsuz destek vermesiyle bilinen eski ABD başkanı ve mevcut başkan adayı Donald Trump, 7 Ekim baskını için düzenlenen törene katıldı.

Cumhuriyetçilerin başkan adayı Trump, Florida'da yaptığı konuşmada, "O gün yaşanan kabusu hiçbir zaman unutmayacağız. 7 Ekim saldırısı ben başkan olsaydım asla yaşanmazdı" dedi.

Donald Trump, "Yeni ve daha uyumlu bir Orta Doğu nihayet ufukta görünüyor" ifadesini de kullandı.

Haberin Devamı