DünyaSavaş ilanı gibi son dakika açıklaması... İran her an İsrail'i vurabilir: Cevap vermek zorundayız!

Savaş ilanı gibi son dakika açıklaması... İran her an İsrail'i vurabilir: Cevap vermek zorundayız!

06.08.2024 - 09:52 | Son Güncellenme:

Kuzey cephesi sabahtan itibaren alev aldı, İsrail'in hava saldırısına Hizbullah kamikaze silahlı hava araçlarıyla yanıt verdi. İran'ın misillemesi beklenirken Suudi Arabistan'dan Tahran'a bir mesaj iletildi. Hizbullah lideri Nasrallah, "Hizbullah ve İran, İsrail'e cevap vermek zorunda" dedi. Hamas'ın yeni lideri belli oldu.

Gazze Şeridi'ndeki savaş 306'ıncı gününe girerken, tüm bölgeyi alev topuna çevirecek topyekun bir savaş korkusu zirvede.

İRAN UÇUŞ UYARISI HABERLERİNİ YALANLADI

İran, hava yolu şirketlerine ülkenin batısındaki uçuşlar için uyarı yayımlanacağına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Tahran İmam Humeyni Havalimanı Genel Müdürü Said Çelenderi, "Sivil Havacılık Kurumunun, İran'ın batısı için uçuş güvenliği uyarısı vereceği haberi dedikodular arasında dolaşıyor ancak böyle bir uyarı yok." dedi.

KANADA'DAN TEL AVİV KARARI

İsrail basınında yer alan haberde, Kanada'nın Tel Aviv Büyükelçiliğinde görevli diplomatların ailelerinin yarın Ürdün'e geçeceği belirtildi.

Kanada'nın Tel Aviv Büyükelçiliğinin tahliye kararına ilişkin İsrail Dışişleri Bakanlığını bilgilendirdiği ifade edildi.

Tahliye kararının bölgede kötüleşen güvenlik ve İran'ın olası misillemesi nedeniyle alındığı kaydedildi.

ABD IRAK'TAKİ SALDIRIYI KINADI

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basın brifinginde, ABD'nin Irak'taki üssüne düzenlenen saldırıyla ilgili değerlendirme yaptı. Sözcü Jean-Pierre, "ABD, Ayn el-Esed Üssü'ne dün düzenlenen saldırıyı kınamaktadır. Kalplerimiz yaralanan askerlerimizle birlikte, hepsine acil şifalar diliyoruz. Askerlerimize yönelik herhangi bir saldırıya karşı kendi seçeceğimiz şekilde karşılık vereceğiz." dedi.

Haberin Devamı
IRAK'TA ABD ÜSSÜNE SALDIRI: 5 YARALI

ABD'nin Irak'taki askeri hava üssüne dün düzenlenen roketli saldırıda 5 Amerikan askerinin ve 2 sözleşmeli personelin yaralandığı belirtildi.

Amerikan medyasına açıklama yapan ve adı açıklanmayan ABD'li yetkililer, Ayn el-Esed Üssü'ne düzenlenen saldırıyla ilgili bazı detayları paylaştı.

ABD'li yetkililer, 2 roketle düzenlenen saldırıda 5 Amerikan askerinin ve 2 sözleşmeli personelin yaralandığını, yaralılardan 5'inin hemen üste tedavi edildiğini ve tüm yaralıların durumunun iyi olduğunu ifade etti.

Irak yönetimi, ülkenin batısındaki Enbar vilayetinde bulunan Ayn el-Esed Üssü'ne dün 2 füzeyle saldırı düzenlendiğini duyurmuştu.

'SAVAŞIN EŞİĞİ'

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Orta Doğu’da devam eden gerilime ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Borrell, "Orta Doğu'da gerilim tırmanmaya devam ederek, bilinmeyen boyutlarda bir savaşın eşiğine geliyor. Hepimiz yeni bir felaketi önlemeliyiz" dedi.
Orta Doğu’da gerilimin düşürülmesi için gerekenin uzlaşı olduğunu vurgulayan Borrell, Gazze'de ateşkes çağrısında bulunarak, gerilimin düşürülmesine engel olan herkesin yaşanacaklardan sorumlu tutulacağını ifade etti.

BIDEN'DAN ATEŞKES GÖRÜŞMESİ

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile yaptığı görüşmelerde, Gazze'de ulaşılacak bir ateşkesin önemine işaret edilerek bu yolla Orta Doğu'da artan tansiyonun düşürülmesine yönelik çabalar değerlendirildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Başkan Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim ile ayrı ayrı telefonda görüştü.

Biden'ın, Sisi ve Şeyh Temim ile yaptığı görüşmelerde, Gazze'de acil bir ateşkesin sağlanması ve esirlerin serbest bırakılması yoluyla bölgede tansiyonun düşürülmesine yönelik çabalar ana tema olarak ele alındı.

Biden, ateşkesle ilgili "nihai aşamaya gelinen" müzakere sürecindeki rolleri nedeniyle her iki muhatabına da teşekkür ederek ateşkes sürecinin bir an önce tamamlanmasının aciliyet gerektirdiğini vurguladı.

Haberin Devamı
HAMAS'IN YENİ LİDERİ BELLİ OLDU

Hamas’ın Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, "Hamas, şehit lider İsmail Haniye'nin yerine, hareketin siyasi büro başkanlığına Komutan Yahya Sinvar'ı seçtiğini ilan ediyor.” ifadeleri kullanıldı.

Hamas'tan 3 Ağustos’ta yapılan açıklamada, suikasta uğrayan Siyasi Büro Başkanı Haniye'nin yerine geçecek yeni ismi belirlemek için istişarelere başlandığını duyurulmuştu.

GAZZELİLER ZORLU KOŞULLAR ALTINDA BİTKİN

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) incelemeleri sonucu birçok Gazzelinin "yüksek düzeydeki güvensizlik" nedeniyle hala tahliye edilen bölgelerde kaldığı ve zorlu yaşam koşulları karşısında bitkin düştüğü bildirildi.

İSRAİLLİ BAKANDAN 'NASRALLAH'IN ÖLDÜRÜLMESİ' ÇAĞRISI

İsrailli Bakan, Nasrallah'ın İsrail ordusunun 30 Temmuz'da Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Dahiye'de öldürdüğü Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ün ölümünün 7'nci günü dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmaya ilişkin açıklama yaptı.

Smotrich sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, “İsrail, Nasrallah’a cevap vermemeli. İsrail Nasrallah’ı ortadan kaldırmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
HAN YUNUS'TA BİR GAZETECİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin güneyinde bulunan Han Yunus kentine düzenlendiği saldırı sonucu gazeteci Mohammed Abu Saadeh ve ailesinden iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Hayatını kaybedenler, yakınları tarafından cenaze namazı kılınıp toprağa verilmek üzere Nasır Hastanesi morgundan alındı. Yakınını kaybeden Filistinliler üzüntü yaşadı.


FUAD ŞÜKÜR İÇİN BEYRUT'TA ANMA TÖRENİ

İsrail ordusunun 30 Temmuz'da Lübnan'ın başkent Beyrut'taki Dahiye bölgesinde öldürdüğü Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ün ölümünün 7'nci günü dolayısıyla tören düzenlendi. Törene katılanlar, Fuad Şükür, Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, ABD saldırısı sonucu öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin fotoğraflarını taşıdı.



NASRALLAH'TAN 'DİRENİŞ ZAYIFLAMADI' AÇIKLAMASI

Nasrallah, İsrail ordusunun 30 Temmuz'da başkent Beyrut'taki Dahiye'de öldürdüğü Hizbullah'ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür'ün ölümünün 7'nci günü dolayısıyla düzenlenen törene video konferans aracılığıyla katıldı.

Konuşmasında, İsrail ordusunun 30 Temmuz'dan bu yana beklediği misillemeye dair Nasrallah, "Cevap vermek zorundayız. Cevabımız güçlü ve etkili olacak. Meydana çıkmayı bekliyoruz. Misillemeyi ya tek başımıza ya da direnişin diğer cepheleriyle (Yemen'deki Husiler ve Irak'taki Şii milisler) gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.

Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasından dolayı İsrail'in sadece İran'ın vereceği misillemeyi beklemediğini savunan Nasrallah, Hizbullah ve Yemen'in de İsrail'e karşılık vereceğini yineledi.

İsrail'in Hizbullah ile topyekün bir savaşa girme kararının kolay olmadığını kaydeden Nasrallah, İsrail'in bu savaşa girmek için de herhangi bir bahaneye ihtiyacının olmadığını ifade etti.

Nasrallah, "Hizbullah ve İran, Hamas lideri Haniye ve Fuad Şükür suikastlarının ardından İsrail'e cevap vermek zorunda." dedi.

Haberin Devamı
"ABD İSRAİL'E YARDIM İÇİN ÇOK İSTEKLİ"

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İran'ın olası misillemesinde ABD ordusunun İsrail'e yardım etmek için "çok istekli olduğunu" ileri sürdü.

İran'ın İsrail'e olası misillemesi gündemdeki yerini korurken, Savunma Bakanı Gallant, İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait bir üssü ziyaret etti.

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Gallant'ın hava üssünde incelemelerde bulunduktan sonra gündeme dair değerlendirmelerde bulunduğu ifade edildi.

Gallant, İsrail ordusunun "savunma hazırlığını geliştirdiğini ve saldırı yeteneklerini de keskinleştirdiğini" belirtti.

İran'ın olası misillemesine karşı bir koordinasyon üzerinden çalıştıklarını söyleyen Gallant, son günlerde ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla ile yaptığı görüşmelere işaret etti.

Gallant, İran'ın olası misillemesinde ABD ordusunun İsrail'e destek vermek istediğini dile getirerek, "(İran'ın olası misillemesinde ABD) Yardım etmek için çok istekliler. Bu iş birliği kritik bir unsur." ifadesini kullandı.

İSRAİL LÜBNAN SINIRINI VURDU

İsrail Hava Kuvvetleri, Güney Lübnan’da Hizbullah’ın kontrolündeki bölgelere saldırı düzenledi. Yükselen dumanlar Lübnan’ın sınır hattındaki köylerinden görüldü. Hizbullah ise İsrail’in saldırılarına misillemede bulundu. İsrail’in saldırılarının ardından bölgede orman yangınları başlarken Güney Lübnan’ın sınır hattında bulunan köyleri halk terk etti.

İSRAİL SAVAŞ UÇAKLARI BEYRUT’TA ALÇAK UÇUŞ GERÇEKLEŞTİRDİ

İsrail savaş uçakları, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın yapması beklenen konuşma öncesi Lübnan’ın başkenti Beyrut’un üzerinde alçak uçuş gerçekleştirdi. Uçaklar, sonik patlamaya neden olurken, Beyrut halkı korku ve paniğe kapıldı.

KUZEY CEPHESİ ALEV ALDI! HİZBULLAH DRONE SÜRÜSÜYLE SALDIRDI



Hizbullah'ın iki numarası Fuad Şükür'ün Beyrut'taki çok katlı bir binada İsrail tarafından vurulmasıyla kuzey cephesindeki sınır çatışmasının tam ölçekli bir savaşa dönüşeceği korkusu, bugün bir adım daha ileri taşındı.

İsrail işgal ordusuna ait jetler bu sabah Lübnan'ın güneyindeki Mayfadun kasabasında bir binayı bombardımana tuttu. AFP'ye bilgi veren Lübnanlı yetkililer, saldırıda beş Hizbullah üyesinin öldüğünü söyledi.

İsrail ordusunun resmi açıklamasında, binanın Hizbullah'ın güney komutanlığı tarafından kullanıldığı belirtildi.

Hava saldırısının hemen ardından İsrail tarafında sirenler çaldı. Akdeniz kıyısındaki Akka şehri ve birçok İsrail yerleşimlerinde sirenlerin çalmasını patlama sesleri izledi.

Nehariye yakınlarında bir kamikaze silahlı insansız hava aracının infilak ettiği bildiriliyor.

Görgü tanıkları, Lübnan sınırına kuş uçuşu 35 kilometre mesafedeki kritik liman şehri Hayfa'dan da dumanlar yükseldiğini aktardı.

Israel Hayom gazetesi, kamikaze silahlı insansız hava aracının bir askeri üssü vurduğunu yazdı.

Yerel medya, bir kamikaze drone'un isabet ettiği kuzeydeki Mazra'a kasabasında ise biri ağır iki kişinin yaralandığını duyurdu. İlerleyen dakikalarda altı kişinin hastaneye kaldırıldığı resmi olarak açıklandı.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ise, İsrail'e bir kamikaze drone sürüsüyle saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı. İran destekli grup, Telegram hesabından Akka’daki Golani Tugayı Karargahı ile bir diğer üssü tam isabet ile hedef aldığını kaydetti. Hizbullah'a göre, vurulan diğer üs Şaraga kışlasındaki elit komando birimi. Hizbullah ayrıca, söz konusu saldırıların Fuad Şükür suikastına misilleme olmadığının altını çizdi.

Hizbullah'ın açıklamasından sonra da Akka çevresinde drone saldırısı için sirenlerin çaldığı gelen bilgiler arasında.

Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Ali Haşim, son kamikaze silahlı insansız hava aracı saldırılarıyla Hizbullah'ın çatışma merdivenini tırmandırdığı yorumunu yaptı. Al Jazeera muhabiri, İran destekli grubun geride kalan aylarda sınır hattındaki ana şehirlerden Kiryat Shmona'yı defalarca hedef aldığını ancak ilk kez Akka gibi büyük bir şehrin yakınında saldırı gerçekleştiğini hatırlattı.

Lübnan'ın güneyinden, çatışma hattına yakın konumdaki Marcayun beldesinden bildiren bir diğer Al Jazeera muhabiri Assed Baig'e göre ise, sınıra kuş uçuşu neredeyse 20 kilometre mesafedeki Akka'ya ulaşan Hizbullah saldırısı grubun İsrail savunmasını aşarak daha derinlere inebileceğini gösteriyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın ise bugün ilerleyen saatlerde konuşması bekleniyor.

GÜNEY KORE'DEN YENİ UYARI

Savaş korkusuyla vatandaşlarının Lübnan ve İsrail'den ayrılmasını isteyen ülkeler arasındaki Güney Kore, bugün yeni bir uyarıda bulundu. Seul yönetimi, iki ülkedeki vatandaşlarının mümkün olan en kısa sürede bölgeyi terk etmesini güçlü şekilde tavsiye ettiğini duyurdu.

ALMAN ORDUSU TAHLİYE İÇİN HAZIR

Alman Spiegel dergisi ise, Alman ordusunun Orta Doğu'dan geniş çaplı bir tahliye operasyonuna hazırlandığını yazdı.

Habere göre, Alman ordusu bölgedeki 2 bini aşkın Alman vatandaşı için A400M tipi askeri kargo uçağı filosunu ve mürettebatı birkaç gündür hazır bekletiyor. Tahliye planındaki öncelik, Lübnan.

Haberin Devamı
GAZZE'DE CAN KAYBI 39 BİN 653


İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi'ni hedef alan son 24 saatteki saldırılarında 30 Filistinli daha can verdi. 7 Ekim tarihinde başlayan katliamda yaşamını yitirenlerin sayısı ise 39 bin 653'e çıktı.

SUUDİ ARABİSTAN İRAN'A: FÜZELERİN GEÇİŞİNE İZİN YOK



İran'ın İsrail'e misillemesinin ne zaman ve nasıl olacağı, halihazırda en çok merak edilen iki soru. Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğraması üzerine, İran İsrail'in pişman olacağını dünyaya birçok kez ilan etti.

İsrail ve ana müttefiki ABD misilleme için hazırlık yapıyor, Amerikan ordusu Doğu Akdeniz ve Hürmüz Boğazı yakınlarına uçak gemileri konuşlandırdı.

İran'ın 13 Nisan'da ilk kez doğrudan İsrail'i hedef aldığı füze ve kamikaze silahlı insansız hava aracı saldırısı, Tel Aviv'in müttefikleri ABD, İngiltere ve Fransa'nın yanı sıra Ürdün, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin yardımıyla savuşturuldu.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Suudi Arabistan'ın Orta Doğu'daki ezeli rakibi İran'a yeni bir mesaj ilettiğini yazdı.

Habere göre, Riyad yönetimi İran'ın İsrail'i hedef alacak misillemesinde hava sahasını kullanmasına izin vermeyecek. Hava sahasına girecek füzeler ya da silahlı insansız hava araçlarını egemenliğinin ihlali olarak gördüğünü belirten Suudi Arabistan, füzeler ve drone'ların geçişine müsaade etmeyecek.

Gazetedeki haberde Ürdün'ün de Tahran'ı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Eymen Safadi aracılığıyla aynı mesajı İran'a ilettiği kaydedildi.

Wall Street Journal'ın haberi birçok Arap yayın organında yankı buldu, Russia Today'in Arapça sayfası da habere yer verdi.

İsrail'in Jerusalem Post gazetesi ise, İsrail resmi televizyonuna konuşan üst düzey bir Suudi yetkilinin İran füzelerine geçit verilmeyeceğini söylediğini yazdı.

İran, Nisan ayındaki saldırıda İsrail'e yardım eden bölge ülkelerinin de hedef olabileceği uyarısında bulunmuştu.

İSRAİL'İN ÖDÜ KOPTU! SAVAŞTA İLK KEZ AÇILDI: YER ALTINDA, TAM KONUMU BİLİNMİYOR

İsrail'de İran ve Hizbullah'ın beklenen misillemesine karşı korku tırmanırken, yurtiçi gizli servisi Şin Bet, Kudüs'teki özel yeraltı sığınaklarını hazır hale getirdi.

AFP: İSRAİL SALDIRISINDA 4 HİZBULLAH ÜYESİ ÖLDÜ

AFP haber ajansı, Lübnan güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde İsrail saldırılarında dört Hizbullah üyesinin öldüğünü duyurdu.

İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bir futbol sahasını vuran roketlerin 12 kişinin ölümüne yol açması ve hemen ardından Hizbullah'ın iki numarası Fuad Şükür'ün Beyrut'ta suikasta uğraması, kuzey cephesinde gerilimi zirveye çıkardı.

Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah, İsrail'e misillemede bulunacağını ilan etti.

İSRAİL'DE ASKERLİK İSYANI BÜYÜYOR



Gazze Şeridi'ni kan gölüne çevirip 40 bin Filistinliyi katleden İsrail işgal ordusu, on birinci ayına çoktan giren savaşta ilan ettiği hiçbir hedefe ulaşamadı. Hamas'ın yok edilmesi, rehinelerin kurtarılması gibi hedefler Başbakan Binyamin Netanyahu ve radikal koalisyon ortaklarının vaatleri arasında başı çekiyordu.

Uzun savaşta on binlerce yedek askeri de işgale gönderen İsrail, şimdi orduya katılmak istemeyen Ultra Ortodoks Yahudilerin isyanıyla yüz yüze. Anayasa Mahkemesi'nin geçen ay askerlikten muaf olan Ultra Ortodoks Yahudiler (Harediler) için bu kararı iptal etmesi, bu hafta gösterileri de beraberinde getirdi. 

Yüzlerce Ultra Ortodoks Yahudi erkek, Pazartesi gününün ardından bugün başkent Tel Aviv yakınlarındaki Tel Hashomer askerlik şubesinin önünde yine gösteri düzenledi.

Protestolarda göstericilerin polisle çatıştığı görüldü, yerel medya bugünkü protestoda yedi kişinin gözaltına alındığını aktardı.

İsrail basını, orduya başvurması gereken 1000 Ultra Ortodoks Yahudi erkekten yalnızca 30'unun kayıt yaptırdığını bildiriyor.

Çoğu dini gerekçelerle askere gitmeyi reddeden Harediler, 9 milyonluk ülkede nüfusun yaklaşık yüzde 12'sini oluşturuyor.

İsrail'de kadın ve erkekler için üç yıl zorunlu askerlik hizmeti bulunuyor. Harediler ise 26 yaşına kadar Tevrat kurslarında (Yeşiva) eğitim almaları halinde askerlikten muaf tutuluyordu.

Diğer yandan, Gazze işgaline çağrılan veya kuzeydeki Lübnan sınırına gönderilen yedek askerler birkaç aylık bir savaş bekliyordu ancak Wall Street Journal'a göre Hizbullah'la çıkacak topyekun savaş yedek askerlerin gözünü iyice korkutuyor.

Wall Street Journal, Ortadoğu'da İran'ın desteklediği güçlerin yok edilmesinin neredeyse imkansız görüldüğüne işaret ederek savaşın uzamasının İsrail'e yaramayacağını bildiriyor.

Gazeteye konuşan uzmanlar, geçmişte kısa süren savaşlarda başarı kazanan İsrail'in çatışmaların uzamasına hazırlıklı olmadığını söylüyor.

WSJ, sahadaki yedek asker sayısının olağan görevindekilerin iki katına çıktığını da haberinde vurguladı.

İsrail'de yedek askerlerin celbe icabet etmemesinin hapis cezası gibi sonuçları var.

AMERİKAN ÜSSÜ VURULDU, ÇOK SAYIDA YARALI VAR



İran'ın İsrail'e misillemesi beklenirken ABD'nin Orta Doğu'daki en önemli üslerinden biri gece yarısı saldırıya uğradı. İran yanlısı milisler El Esad hava üssünü füze yağmuruna tuttu.

Irak'ın batısındaki üs gece yarısı patlamalarla sarsıldı, birçok roketin üsse isabet ettiği, birinin de yakındaki bir köye düştüğü bilgisi var.

Uluslararası haber ajansı AFP'ye konuşan İran yanlısı milislerin komutanlarından biri, en az iki roketin El Esad hava üssünü vurduğunu söyledi.

Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda üs yakınlarından dumanların gökyüzüne yükseldiği görüldü.

İran yanlısı gruplar ise El Esad hava üssünü hedef alan füzelerin yüklendiği bir kamyonu paylaştı. Silahların İran üretimi 122 mm'lik Arash güdümsüz roketler olduğu görüldü.

Yaralı asker sayısına dair ilk bilgiler belirsizdi, sabaha karşı biri ağır beş Amerikan askerinin yaralandığı duyuruldu.

AFP, Irak'taki ABD üslerini hedef alan son saldırıların 16 ve 25 Temmuz tarihlerinde gerçekleştiğini hatırlatıyor. Son saldırıyı Haşdi Şabi bünyesindeki bir grup üstlendi.

Washington'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Heidi Zhou-Castro, ABD'nin Irak'taki saldırıya misillemede bulunacağını aktardı. Heidi Zhou-Castro'ya göre, Washington Orta Doğu'daki gerilimi düşürmeye çalışsa da görünen o ki tam tersi gerçekleşiyor.

Gazze Şeridi'ndeki savaşın başlamasıyla geride kalan 10 ayda İran yanlısı milisler Irak ve Suriye'deki Amerikan üslerine 200'den fazla saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırıların altısı Irak'ın Anbar vilayetindeki El Esad hava üssüneydi.

Ürdün, Irak ve Suriye'nin kesişme noktasındaki Tower 22 üssünün vurulduğu saldırıda, ilk kez Amerikan askerleri öldü. Ocak ayındaki saldırıya ABD ordusu Suriye ve Irak'ta İran destekli milisleri bombardımana tutarak misillemede bulundu.

ABD'nin Irak'ta 2 bin 500 kadar askeri bulunuyor ve Bağdat yönetimi Amerikan askerlerinin yakın zamanda ülkeden çekilmesini istiyor.

ÇİN DE UYARI VERDİ, LİSTE UZUYOR

Geçen haftadan bu yana Lübnan ve İsrail için verilen seyahat uyarılarına yenileri ekleniyor.

Orta Doğu'da tam ölçekli savaşın işareti sayılabilecek gelişmeler arasında, birçok ülkenin vatandaşlarından Lübnan'dan ayrılmalarını istemesi öne çıkıyor. Yanı sıra dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden bazıları İsrail'in başkenti Tel Aviv'e uçuşlarını durdurdu.

Lübnan'a seyahat uyarısı veren ülkelere bu sabah Çin de eklendi. 20 ülkeyi çoktan aşan listede Türkiye, ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Güney Kore, Fransa, İtalya Hollanda, Hindistan, Kanada, Almanya, Norveç, İsveç, İrlanda, Belçika, Avustralya, İspanya, Danimarka, Japonya, Ürdün ve Suudi Arabistan var.

Dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden Amerikan Delta, New York ve Tel Aviv uçuşlarını 31 Ağustos tarihine kadar askıya aldığını duyurdu.

Delta'dan hemen önce Alman havayolu devi Lufthansa da Tel Aviv, Tahran ve Beyrut uçuşlarını 12 Ağustos'a kadar durdurduğunu ilan etti.

İspanyol Iberia havayolları da 7 Ağustos'a kadar Tel Aviv'e tüm uçuşları iptal etti.

İsrail'in başkentine uçuşlarını durduran havayolu şirketleri arasında Ryanair, Wizz Air gibi ucuz uçuş sağlayan firmalar da var.

Ürdün Kraliyet Havayolları ise Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta mahsur kalanları çıkarmak için tahliye uçuşları gerçekleştiriyor.

ABD İSTİHBARATI ÇARESİZ! İRAN RUSYA'DAN HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ ALIYOR



Beyaz Saray'da ABD lideri Joe Biden'ın güvenlik ekibiyle toplantıya girmesinden saatler önce İran'ın orta kesimindeki İsfahan patlama sesleriyle sarsıldı. Arka arkaya gerçekleşen patlama seslerinin adresi, Sepahan'dı.

İran ve İsrail ilk kez doğrudan Nisan ayında doğrudan çatışmaya girdi. İran'ın 300'den fazla füze ve kamikaze silahlı insansız hava aracıyla misillemesine, İsrail birkaç gün sonra İsfahan'daki bir askeri üssü vurarak karşı misillemede bulundu.

İsfahan'da Pazartesi akşamı duyulan patlamalar yeni bir İsrail saldırısını akıllara getirdi ancak İranlı yetkililer bir patlamaların bir hava savunma sistemi tatbikattan kaynaklandığını açıkladı.

Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da, Hizbullah'ın iki numarası Fuat Şükür'ün ise Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta birkaç saat arayla suikasta uğraması, Orta Doğu'yu bir bölgesel savaşın eşiğine getirdi.

ABD, bir İran saldırısında ana müttefiki İsrail'i korumak için hem Basra Körfezi'ne hem de Doğu Akdeniz'e uçak gemileri konuşlandırdı. Halihazırda Arap Yarımadası'nın doğusu, güneyi ve batısı ile Lübnan açıklarında Amerikan savaş gemileri var.

Başkan Biden ve yardımcısı Kamala Harris'in de katıldığı ulusal güvenlik toplantısı Durum Odası'nda gerçekleşti. İran'ın muhtemel misillemesinin yanı sıra Irak'taki El Esad hava üssünü hedef alan saldırıya verilecek yanıt da masaya yatırıldı.

Amerikan yayın organı Axios'a göre, ulusal güvenlik ekibi toplantıda Biden ve Harris'e İran'ın misillemesinin ne zaman gerçekleşeceğinin henüz belirsiz olduğunu söyledi.

Haberini üç ABD'li yetkiliye dayandıran Axios, iki dalgadan oluşan bir saldırı beklendiğini yazdı. Amerikan istihbaratına göre saldırı dalgalarından biri Hizbullah'tan, diğeri de İran ve bölgedeki diğer vekil güçlerinden gelecek. Axios'a konuşan yetkililer, ilk saldırının nereden geleceği ve kapsamının bilinmediğini de söyledi.

ABD lideri Biden, İran'ın 13 Nisan'da tarihte ilk kez kendi topraklarından İsrail'i hedef aldığı saldırıdan önce de ulusal güvenlik ekibiyle toplantı yaptı.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi ise, ABD istihbaratının İran'daki füze rampalarının hareketlerini gözlemlediğini yazdı. Mevcut hareketlilik, önümüzdeki günlerde bir saldırıya hazırlık işareti olabilir.

İran ordusu halihazırda füze rampalarının tatbikatlar için harekete geçirildiğini söylüyor.

S-400 SIRRI

Tahran'a Pazartesi günü inen uçakta, İran'ın en sıkı müttefiki Rusya'nın Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Sergey Şoygu vardı. Rus lider Vladimir Putin'e en yakın isimlerden biri olan eski Savunma Bakanı Şoygu, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan dahil birçok yetkiliyle görüştü.

New York Times gazetesine konuşan İranlı yetkililer, Tahran'ın Moskova'dan silah istemesinin ardından Rusya'nın müttefikine gelişmiş hava savunma ve radar sistemleri sevk etmeye başladığını söyledi.

İran'ın yıllardır Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi talep ettiği biliniyor. Son sevkiyatta S-400'lerin yer alıp almadığı ise şimdilik gizemini koruyor.

Hafta sonu çıkan haberlerde İran'ın Rusya'dan Murmansk-BN adlı elektronik savaş sistemleri aldığı belirtildi. 5 bin kilometrelik menzilde askeri uydu haberleşmesinin önüne geçebilen sistem, NATO'ya karşı tasarlandı.

Telegram'daki çok sayıda İran ve Rus hesabı, birden fazla Murmansk-BN sisteminin İran'a konuşlandırıldığını yazdı.

Şoygu'nun ziyaretini sayfasına taşıyan Times of Israel gazetesi ise, İsmail Haniye suikastını kınayan ülkeler arasındaki Rusya'nın 7 Ekim'de başlayan savaşta Hamas ve diğer gruplara büyük destek verdiğini yazdı.