DünyaSavaşta son dakika! İsrail'den orduya işgal talimatı! Lübnan'a kara harekatı an meselesi...

CANLI Savaşta son dakika! İsrail'den orduya işgal talimatı! Lübnan'a kara harekatı an meselesi...

25.09.2024 - 18:54 | Son Güncellenme:

İsrail'in Lübnan'a yönelik hava saldırıları devam ederken İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'den kara harekatı ile ilgili son dakika açıklaması geldi...

İsrail'in Gazze Şeridi'ni kan gölüne çevirdiği savaş, artık Lübnan'a taşındı. Lübnan'da üçüncü gününe giren İsrail hava saldırılarında can kaybı 600'e yaklaştı, Rus deniz üssünün bulunduğu Akdeniz kıyısındaki Tartus'tan da saldırı haberleri geldi.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

HİZBULLAH İSRAİL'İN KUZEYİNİ HEDEF ALDI

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, İsraillilerin gasbettiği Filistin toprağında kurulan "Hatzor" adlı bölgenin ve Dadu üssünün onlarca füzeyle vurulduğu kaydedildi.

Hizbullah'tan yapılan diğer açıklamada ise hava savunma birimlerinin iki İsrail savaş uçağına uygun silahlarla karşı koyduğu ve savaş uçaklarının Lübnan hava sahasını terk etmeye zorladığı belirtildi.

Hizbullah mensuplarının "Kiryat Motzkin" adlı gasbedilmiş Filistin toprağını da "Fadi-1" füzeleriyle yeniden hedef aldığı ifade edildi.

İsrail Lübnan’da 609 kişiyi öldürdü

İsrail ordusu, 23 Eylül Pazartesi gününden itibaren Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail’in pazartesi günü itibariyle ülkeye yönelik artan hava saldırılarında 609 kişi öldü.

Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdullah Buhabib, İsrail’in saldırıları nedeniyle ülke içerisinde yerinden olanların sayısının 500 bine yaklaştığını ifade etti. Ülkenin güney bölgelerinden başkent Beyrut'a ve kuzey bölgelerine göç dalgası devam ediyor.

KARA SALDIRISINA HAZIRLANDIĞINI DUYURDU

 

İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi, 7. Zırhlı Tugay birliklerinin Lübnan’a kara saldırısını simüle eden bir tatbikat esnasında açıklamalarda bulundu.

Halevi, hedeflerinin İsrail’in kuzeyinde yaşayanların evlerine geri dönmesi olduğunu ve bunun için Lübnan’a "kara saldırısı manevrasına hazırlandıklarını" belirtti.

Lübnan’daki Hizbullah’ın bugün saldırı menzilini genişlettiğini öne süren Halevi, Hizbullah’ın "bugün ilerleyen saatlerde çok güçlü bir karşılık göreceğini" ifade etti.

Halevi, İsrail ordusunun Lübnan'a girme olasılığına karşı bölgeyi hazırlamak ve Hizbullah'a "darbe vurmaya devam etmek için" hava saldırılarının devam ettiğini söyledi.

İsrail ordusu, bugün Lübnan'a olası kara saldırısı öncesi yedek askerlerden oluşan 2 tugayı ülkenin kuzeyine konuşlandırma kararı aldığını duyurmuştu.

 

HİZBULLAH İKİ ÜYESİNİN DAHA ÖLDÜĞÜNÜ DUYURDU

Hizbullah, Lübnan'ın güneyinde İsrail ile girilen çatışmada iki üyesinin daha öldüğünü açıkladı.

Hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, Ahmed Avali ve Muhammed Hüseyin Ali er-Rabah'ın İsrail ile çıkan çatışmada yaşamını yitirdiği belirtildi.

Haberin Devamı
CAN KAYBI 51'E YÜKSELDİ

İsrail'in bugün Lübnan'a düzenlediği saldırılarda can kaybı 51'e yükseldi. 220 kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

İSRAİL GAZZE'YE 88 CENAZENİN BULUNDUĞU KONTEYNER GÖNDERDİ

İsrail güçlerinin, Gazze'ye içinde 88 cenazenin bulunduğu bir konteyner gönderdiği bildirildi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in konteynerdeki cenazelerin kimlikleri, yaşları, cinsiyetleri ve nerede öldükleri gibi hiçbir bilgiyi vermediği belirtildi.

Yakınları tarafından teşhis edilebilmeleri için tüm bilgiler verilene kadar cenazelerin teslim işlemlerinin durdurulduğu kaydedildi.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nden, uluslararası protokollere uygun şekilde cenazelerin teslim işlemlerinin tamamlanması istendi.

İSRAİL LÜBNAN SINIRINA ASKER YIĞIYOR, KARA SALDIRISININ AYAK SESLERİ



Kuzey komşusunu üç gündür savaş uçaklarıyla vuran İsrail işgal ordusu, sınıra yeni tugaylar konuşlandırıyor.

Kuzey Komutanlığı'nın başındaki tümgeneral Ori Gordin, bugün yaptığı açıklamada Lübnan'a bir kara saldırısı için güçlü bir şekilde hazırlanmaları gerektiğini söyledi. Ori Gordin, Hizbullah'la çatışmalarda yeni bir aşamaya geçildiğini de savundu.

İsrail işgal birliklerinin Lübnan sınırında Salı günü bir kara saldırış tatbikatı yaptığı biliniyor. Tatbikatı tümgeneral Gordin'in yanı sıra Savunma Bakanı Yoav Gallant da izledi.

Geçtiğimiz haftalarda Gazze Şeridi'nden çekilen tugayları kuzey cephesine konuşlandıran İsrail ordusu, yedek askerlerden oluşan iki tugayı daha Lübnan sınırına gönderiyor.

Bu hamle, kara saldırısına hazırlık olarak yorumlanıyor.

Haberin Devamı
LÜBNAN'DA CAN KAYBI 23'E ÇIKTI, EL MENAR KAMERAMANI ÖLDÜ

Üçüncü gününe giren İsrail saldırılarında Lübnan'da can kaybı artıyor.

İsrail jetleri, sınıra 100 kilometre uzaklıktaki Bekaa Vadisi'nden Lübnan'ın güneyindeki şehir ve kasabalara kadar birçok noktayı vurdu.

Savaş uçakları, ilk kez başkent Beyrut'un kuzeyindeki kasabaları da bombardımana tuttu.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail hava saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısı öğle saatlerinde 10 olarak açıkladı. Daha sonra bu sayı 23 olarak güncellendi.

Saldırılarda 100 kadar yaralı var.

23 Eylül Pazartesi gününden bu yana Lübnan'daki can kayıpları ise 581'e çıktı.

Bugün ölenler arasında, Hizbullah'a ait El Menar televizyonunun kameramanı Kamil Karaki de var. 25 yıldır televizyon için çalışan Karaki, güneydeki Kantara kasabasında İsrail saldırılarının hedefi oldu. Salı günü de El Meyadin televizyonu muhabiri Hadi es Seyyid İsrail tarafından öldürülmüştü.

LÜBNAN'IN 5 AYLIK İLAÇ STOĞU VAR

İsrail savaş uçaklarının aralıksız bombardımana tuttuğu Lübnan'da, sağlık sistemi alarm verirken ilaç stoklarına dair açıklama geldi.

Lübnan İlaç İthalatçıları ve Ecza Depoları Sendikası Başkanı Joseph Garib, ülkede beş aylık ilaç stoklarının olduğunu söyledi.

Lübnan'da halihazırda eczanelerde ilaca ulaşım kolaylıkla sağlanabiliyor ancak ilerleyen günlerde savaşın büyümesi halinde bir risk var.

Joseph Garib, savaş yaralılarının tedavisinde kullanılan ilaç stoklarının dört ay yetebileceğini ifade etti.

TÜRKİYE 48 SAAT GEÇMEDEN LÜBNAN'A YARDIM ULAŞTIRDI



Türkiye'den Lübnan'a insani yardım taşıyan uçak, başkent Beyrut'a indi. Askeri kargo uçağını Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy karşıladı.

Bakan Ebyad, "Türk yardım uçağı, İsrail'in acımasız saldırısına karşı halkımıza bir dayanışma mesajı gönderiyor" dedi.

Uluslararası haber ajansı AFP, 30 ton tıbbi malzeme ve ilacın askeri kargo uçağından indirildiği anları gösteren fotoğrafları dünyaya servis etti.

Büyükelçi Ulusoy ise, Türkiye'nin 2010 yılında güneydeki Sayda kentinde inşa ettiği Türk Hastanesi'nin kapasitesinin artırılacağını söyledi.

Haberin Devamı
GAZZE'DE CAN KAYBI 41 BİN 495

Filistinli yetkililer, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki son 24 saatte gerçekleştirdiği saldırılarda 28 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Böylece, 355'inci gününe giren savaşta toplam can kaybı 41 bin 495'e çıktı.

HİZBULLAH'TAN GÜNÜN İKİNCİ SALVOSU, İSRAİL'DEN MİSİLLEME



Bu sabah gün ağarırken İsrail'in başkenti Tel Aviv'e ilk kez balistik füze ateşleyen Hizbullah, peşinden Lübnan'ın güney sınırındaki İsrail bölgelerini vurdu.

Celile bölgesinde çalan sirenlerin adreslerinden biri, Safed şehriydi. Şehirdeki bir ev, doğrudan Hizbullah roketiyle vuruldu.

42 bin nüfuslu Safed'de patlamaları çıkan yangınlardan yükselen dumanlar izledi.

İsrail medyası, ikinci füze sağanağında en az üç kişinin yaralandığını bildirdi. Birden fazla Hizbullah roketinin hava savunma sistemlerini aşması İsrail'de paniği büyüttü, yaralılardan birinin durumu ağır.

SAVAŞTA BİR BAŞKA İLK

İkinci salvonun ardından kuzey şehirleri ve kasabalarında bir kez daha sirenler çaldı.

Savaşta Tel Aviv'in ardından bir ilk daha yaşandı, Hayfa ile Netanya arasındaki Zichron Yaakov'da hava savunma sistemleri devreye girdi. Roketlerin ilk kez Zichron Yaakov'u hedef aldığını aktaran İsrail medyası, Carmel sahil bölgesinde çekilmiş videoları paylaştı.

Zichron Yaakov, Hizbullah'ın hafta sonundan bu yana vurduğu stratejik liman kenti Hayfa'nın 25 kilometre güneyinde. Kentin Lübnan sınırına uzaklığı ise 55 kilometreden fazla.

Akdeniz kıyısındaki Zichron Yaakov'da 24 bin kişi yaşıyor.

İran destekli Hizbullah ise, yaptığı açıklamada Aşağı Celile'deki Ilaniya askeri üssünü vurduğunu ve İsrail ordusunun Safed'deki komutanlığını hedef aldığını bildirdi.

İsrail ordusu ise Lübnan'a hava saldırılarıyla misillemede bulundu. İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyi ve Bekaa Vadisi'ni hedef alan bombardımanı 'kapsamlı' hava saldırıları olarak niteledi ve 100 Hizbullah hedefinin vurulduğunu savundu.

Lübnan'ın güneyindeki kasabaların yanı sıra 100 kilometre uzaklıktaki Bekaa Vadisi de İsrail uçakları tarafından vuruldu. Lübnan'ın doğusunda yer alan ve Suriye sınırına yakın konumdaki Bekaa Vadisi, Hizbullah'ın kalesi olarak biliniyor.

Lübnan Sağlık Bakanlığı ise, Beyrut'un kuzeyindeki Şii kasabası Muyasira ve Hristiyanların yaşadığı Keservan kasabalarını vuran İsrail hava saldırılarında üç kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Saldırılarda dokuz kişi de yaralandı.

İsrail 8 Ekim'de başlayan sınır savaşında ilk kez Beyrut'un kuzeyindeki kasabaları hedef aldı.

Lübnan'ın güneyindeki El Şuf dağlık bölgesindeki Cun köyünü vuran İsrail saldırılarında ise, dört can kaybı var. Yine güneydeki Bint Cebel ve Tebbin kasabalarında ise beş kişi yaşamını yitirdi. 

Böylece, Çarşamba günü can kaybı 12'ye yükseldi.

İSRAİL VE LÜBNAN SINIRINDAKİ SALDIRILARIN ZAMAN ÇİZELGESİ



Al Jazeera, İsrail ve Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana devam eden çatışmanın grafiğini çıkardı. Buna göre, İsrail'in Lübnan topraklarına dört kattan fazla saldırdığı görülüyor.

Haberin Devamı
ÜÇ ARAP ÜLKESİNDEN ORTAK AÇIKLAMA, İSRAİL KÖŞEYE SIKIŞIYOR

İsrail'in güney komşusu Mısır, doğu komşusu Ürdün ve daha uzaktaki Irak, bugün ortak bir açıklama yaparak Tel Aviv yönetiminin Orta Doğu'yu topyekun savaşa doğru ittiğini bildirdi.

Times of Israel, üç ülkenin dışişleri bakanlarının imzasıyla yayınlanan ortak açıklamayı 'nadir' olarak tanımladı.

Söz konusu açıklama, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York'a giden üç bakanın buluşmasının ardından duyuruldu.

İSRAİL RUS DENİZ ÜSSÜNÜN BULUNDUĞU TARTUS'A SALDIRDI

Gazze Şeridi'nde savaşın başlamasıyla Suriye'nin kuzeyindeki Halep dahil birçok noktaya hava saldırıları düzenleyen İsrail, son olarak Akdeniz kıyısındaki Tartus'u hedef aldı.

Tartus'ta Rus ordusunun deniz üssü bulunuyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, hava savunma sistemlerinin Akdeniz semalarında sekiz hedefi durdurduğunu bildirdi.

İsrail'in füze mi yoksa silahlı insansız hava aracıyla mı saldırdığı henüz bilinmiyor ancak İran medyası iki füzenin engellendiğini bildirdi. İsrail'in hava araçları, Akdeniz'i izleyen radarlar tarafından tespit edildi.

Şehirde şiddetli patlamalar duyulurken, Şam rejimine yakınlığıyla bilinen sosyal medya hesapları saldırıların uzun süre devam ettiğini yazdı.

İsrail Suriye'de iç savaşın başladığı 2011'den beri yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirdi ve bunlara dair herhangi bir açıklama yapmamasıyla biliniyor.

Bu ay içerisinde ise Hama ile Tartus arasındaki bölge savaş uçakları tarafından vuruldu, ana hedef Masyaf'daki Askeri Bilimsel Araştırma Merkezi'ydi. Büyük yangınların çıktığı saldırılarda en az 16 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

İsrail medyası, Masyaf operasyonunda özel kuvvetler askerlerinin de yer aldığını, helikopterden inen askerlerin çatışmaya girip dört İranlıyı yakaladığını yazdı.

Haberlerde Askeri Bilimsel Araştırma Merkezi'nin patlayıcılarla yok edildiği belirtildi. Söz konusu merkez, uzun süredir Suriye ordusu ile İran yanlısı milislerin hassas güdümlü füzeler ve kimyasal silahlar üretimiyle bağlantılı olarak gösteriliyordu.

HİZBULLAH İLK KEZ TEL AVİV'E FÜZE ATEŞLEDİ, 1 MİLYON İSRAİLLİ SIĞINAKLARA KOŞTU



İsrail'in Pazartesi günü geniş çaplı hava saldırılarıyla şiddetlenen savaşta, Salı akşamı Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bir bina vuruldu.

Hizbullah'ın Beyrut'taki kalesi Dâhiye semtindeki hava saldırısının hedefinde, füze sistemlerinin başındaki İbrahim Kubeysi vardı. Hizbullah gece yarısına doğru Hacı Ebu Musa lakaplı komutan Kubeysi'nin öldüğünü doğruladı.

İsrail savaş uçakları gece yarısı ise Beyrut'un güneyindeki kıyı kasabalarını bombardımana tuttu. Ciyeh ve Saadiyat gibi kasabalar vurulurken, Beyrut'taki AFP muhabirleri patlamaların başkentten duyulduğunu bildirdi.

Lübnan haber ajansları, İsrail saldırılarının sabaha karşı da devam ettiğini, yalnızca güneydeki kasaba ve şehirler değil sınırın 100 kilometre uzağındaki Bekaa Vadisi'nin de hedef alındığını aktardı.

Saldırıların üçüncü gününde Lübnan'daki can kaybı 569'a çıkarken, yarım milyondan fazla insanın evlerini terk ederek İsrail sınırının bulunduğu güneyden kuzeye doğru kaçtığı tahmin ediliyor.

Beyrut'tan bildiren Al Jazeera muhabiri Oliver Marsden, Lübnan'ın başkentindeki havayı 'çok gergin' olarak tanımlıyor. Beyrut'tan ayrılmayı düşünen insanlarla konuştuğunu belirten Marsden, başkenti terk etmeyi düşünenlerin dağlara belki de daha kuzeye gitmeyi planladıklarını bildirdi.

Beyrut'ta halihazırda 252 okul güneyden kaçanların kullanımı için barınak haline getirildi ve 27 bin kişi bu okullara sığındı.

TEL AVİV'DE PANİK

İsrail tarafında ise bu sabah ilk kez başkent Tel Aviv'de sirenler çaldı, insanlar panik halinde sığınaklara koştu.

Hafta sonundan bu yana İsrail'in stratejik liman şehri Hayfa'yı vuran Hizbullah, ilk kez başkent Tel Aviv'i hedef aldı. Sabaha karşı 06.30 sularında hem İsrail'in kuzeyi hem de Tel Aviv çevresinde duyulan siren seslerini patlamalar izledi.

Tel Aviv sakinlerine sığınaklara gitme talimatı verilirken, İsrail ordusu Hizbullah'ın ateşlediği bir karadan karaya füzenin hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini açıkladı. İsrail medyası, füzenin David's Sling hava savunma sistemi tarafından durdurulduğunu yazdı.

Hizbullah ve İsrail ordusu, 8 Ekim 2023 tarihinden bu yana sınır hattında çatışıyordu. Geçen hafta Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması, savaşı yeni bir boyuta taşıdı.


Onlarca Hizbullah üyesinin öldüğü saldırıların ardından, Lübnanlı grup bugün 8 Ekim'den beri ilk kez Tel Aviv'i hedef aldı.

İsrail'in başkenti Tel Aviv'le Lübnan sınırı arasında kuş uçuşu en az 120 kilometre var.

Cephaneliğinde 150 bin kadar füzesi olduğu tahmin edilen Hizbullah'ın televizyonu El Menar, Tel Aviv'deki Mossad karargahına Kader 1 adlı balistik füzenin fırlatıldığını duyurdu.

En az 1 milyon İsraillinin sığınaklara koştuğu bilgisini veren El Menar televizyonu, Kader 1 füzesinin saat tam 06.29'da ateşlendiğini, bunun Hamas'ın 7 Ekim baskınıyla aynı dakika olduğunu vurguladı.

El Menar ayrıca, füzenin hedefindeki İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın hem Hizbullah komutanlarını hedef alan suikastlar hem de çağrı cihazı ve telsizlerin patlamasından sorumlu olduğunu belirtti.

AL JAZEERA MUHABİRİ: ŞİMDİYE KADAR Kİ EN UZUN MESAFE

Lübnan-İsrail sınırına yakın konumdaki Mercayun'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Imran Khan, Hizbullah'ın Mossad karargahını uzun menzilli füze ile hedef alarak mesaj gönderdiği yorumunu yaptı.

Lübnanlı grubun cephaneliğindeki uzun menzilli füzelerden birini ilk kez kullandığını vurgulayan Imran Khan, "Şimdiye kadar vurdukları en uzak yer bu" dedi.

İsraillilerin halihazırdaki en büyük korkusunun hava savunma sistemlerinin çökmesi olduğunu aktaran Al Jazeera muhabiri, sistemin üstlenebileceği yükün aşılması halinde bazı füzelerin gerçekten Tel Aviv'e düşeceğini söyledi.

Haberin Devamı
İNGİLTERE LÜBNAN İÇİN KIBRIS'A 700 ASKER KONUŞLANDIRIYOR

İngiltere, İsrail'in savaşı taşıdığı Lübnan'da tahliye operasyonuna hazırlanıyor. Başbakan Keir Starmer, Lübnan'daki İngiliz vatandaşlarının tahliyesi için Kıbrıs'taki üslerine 700 asker göndereceklerini açıkladı.

Lübnan'da bulunan İngilizlerin derhal ülkeyi terk etmesini isteyen Starmer, acil durum planları hazırladıklarını söyledi.

İki İngiliz savaş gemisi halihazırda Güney Kıbrıs açıklarında bulunuyor ve herhangi bir tahliye operasyonu emri verilmesi halinde kullanılacak. İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait uçak ve helikopterler de hazır bekletiliyor.

İngiltere'nin Kıbrıs adasında Akrotiri (Ağrotur) ve Dhekelia (Dikelya) olmak üzere iki üssü bulunuyor.