DünyaOrta Doğu'da nefesler tutuldu! Savaş sil baştan, ABD'li yetkili duyurdu: Yüzde 90'ı tamam

Orta Doğu'da nefesler tutuldu! Savaş sil baştan, ABD'li yetkili duyurdu: Yüzde 90'ı tamam

05.09.2024 - 10:20 | Son Güncellenme:

Üst düzey ABD'li yetkili, Hamas-İsrail arasında başlayan ve Orta Doğu'yu alev çemberi içine alan savaşın seyrini değiştirebilecek gelişmeyi duyurdu.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde 40 bini aşkın Filistinliyi katlettiği savaşta bir yılın dolmasına sayılı günler kaldı, bölgedeki gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

ABD'Lİ ÖĞRENCİLERDEN FİLİSTİN GÖSTERİSİ

ABD'nin başkenti Washington'daki Georgetown Üniversitesi'nde aralarında öğrencilerin de olduğu grup, Filistin'e destek gösterisi düzenledi.

Filistin destekçisi grup, bir araya geldikleri üniversite kampüsündeki kavşağı kapattı.

İsrail'in saldırılarına son vermesi çağrısında bulunan öğrenciler, üniversite yönetiminden Gazze işgalini destekleyen şirketlere finansal desteğin kesilmesini talep etti.

Göstericiler, 'Biz adalet bulamıyorsak onlar da huzur bulamayacak' ve 'Özgür Filistin' sloganları attı.

ABD'de yeni eğitim dönemiyle birlikte Filistin'e destek gösterileri de başladı. Columbia Üniversitesi'nde aralarında öğrencilerin de bulunduğu Filistin destekçisi grup, 3 Eylül'de gösteri düzenlemişti.

New York polisi, üniversitedeki gösterilerde iki kişiyi gözaltına almıştı.

GAZZE'DE AŞILAMA KAMPANYASININ İKİNCİ AŞAMASI BUGÜN BAŞLIYOR

Gazze Şeridi’ndeki Filistin Sağlık Bakanlığı, 31 Ağustos’ta başlatılan çocuk felci aşılama kampanyasının ikinci aşamasının bugün başlayacağını ve Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus ile Refah şehirlerini kapsayacağını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi’nde çocuk felci aşılama kampanyasının ilk aşamasının 189 bin 551 çocuğun aşılanmasıyla dün tamamlandığı belirtildi.

ORTA DOĞU'DA NEFESLER TUTULDU! ABD'Lİ YETKİLİ: YÜZDE 90'I TAMAM


Üst düzey yetkili, anlaşma metninde 18 bölüm olduğunu, bunların 14'ünde anlaşıldığını ve önceki metinle aynı olduğunu, bir bölümün teknik detaylarla ilgili olduğunu ve kalan üç bölümde ise Filistinli mahkumlarla Hamas'ın elindeki rehinelerin takasıyla ilgili detayların bulunduğunu belirtti.

Buna göre, üç aşamalı anlaşmaya varılması halinde ilk aşamada yaklaşık 18-32 rehinenin serbest bırakılması bekleniyor. Rehineler karşılığında serbest bırakılması beklenen Filistinli mahkumların sayısı ise 800.

Yetkili, bu hafta başında Doha'da yapılan görüşmelerin çoğunun rehine-mahkum takası konusuyla ilgili olduğunu söyledi ve rehine ve mahkum değişimi konusu çözülene kadar anlaşmanın ilerleyemeyeceğini açıkladı.

Geçtiğimiz hafta sonu İsrailli altı rehinenin hayatını kaybetmesinin söz konusu müzakere sürecini belli ölçüde zora soktuğunu ve bunu kabul etmeleri gerektiğini kaydeden yetkili, şu anda öncekine göre daha az sayıda rehine olduğunu ve bunun hem ABD hem İsrail tarafında hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

'HAMAS DAHİL OLMALI'

Buna rağmen rehine-mahkum takası konusunda ciddi mesafe alındığını ve bu konunun tamamen çözülebileceğine inandığını da belirtti.

ABD'li yetkili, "Tutuklu takası bu anlaşmanın temel bileşenlerinden biri ve şu anda müzakereleri sürüyor fakat Hamas'ın bu sürece dahil olması gerekiyor, aksi halde ilerleyemeyiz" şeklinde konuştu.

Hala üzerinde müzakerelerin devam ettiği bir diğer öne çıkan başlık Philadelphia Koridoru olarak kaydediliyor. Netanyahu geçtiğimiz günlerde, Mısır ve Gazze arasındaki bu tampon bölge üzerindeki ısrarını göstererek üst üste iki gece İbranice ve İngilizce olarak iki basın toplantısı düzenledi.

ABD'li yetkili, İsrail askerlerinin burada kalıp kalmayacağı konusunun tartışıldığını aktardı. Üç aşamalı anlaşmanın birinci aşamasında İsrail'in 'nüfusu yoğun bölgelerden çekilmesi' maddesinin bulunduğunu ve koridorun bu bağlamda tartışma konusu olduğunu söyledi.

İsrail'in, Philadelphia Koridoru'nda belli sayıda askerini 'güvenlik' gerekçesini öne sürerek tutmak istediğini söyleyen ABD'li üst düzey yetkili, "Anlaşmada Philadelphia Koridoru'ndan bahsedilmiyor. Anlaşmanın söylediği şey, (İsrail'in) nüfusu yoğun bölgelerden geri çekilmesi diyor. Burada tartışma, Philadelphia Koridoru'nun nüfusu yoğun bir yer olup olmadığı üzerine başladı ki burası esasen Gazze ile Mısır sınırı arasında bir yol. İsrailliler bu konuda son birkaç haftadır koridor boyunca askeri varlıklarını önemli ölçüde azaltacak bir öneri geliştirdiler ki bu aslında anlaşmayla teknik olarak uyumlu" dedi.

İsrail'in koridordaki asker sayısını azaltıp belli bir kısmını koridor boyunca tutmasının 'anlaşmayla uyumlu' olduğunu savunan ABD'li yetkili, buna karşılık İsrail'in halen bazı düzenlemeler yapması gerektiğini da ekledi.

Tutuklularla esirlerin değişimi konusunun yanında Philadelphia Koridoru boyunca İsrail askeri kalıp kalmayacağı konusundaki tartışmaların sürdüğünün altını çizen yetkili, bu konuları çözebilmek adına hem İsrail hem de Mısır ve Katar üzerinden Hamas tarafıyla müzakerelerin yoğun şekilde devam ettiğini kaydetti.

 

Haberin Devamı