DünyaNetanyahu'nun evi vuruldu, tarihi saldırı! Kamikaze drone İsrail helikopterinin üstünden geçti

SAVAŞTA SON DAKİKA Netanyahu'nun evi vuruldu, tarihi saldırı! Kamikaze drone İsrail helikopterinin üstünden geçti

19.10.2024 - 11:08 | Son Güncellenme:

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun evinin bulunduğu Kayserya bir patlamayla sarsıldı, hedefin neresi olduğu kısa sürede ortaya çıktı. Yerel medya evin hasar aldığını yazdı, kaydedilen bir görüntü ise söze gerek bırakmadı.

Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldüğünün doğrulandığı haftada İsrail kuzey cephesinden yoğun saldırı altında, geceden bu yana sirenler susmadı.

megaphone

CANLI AKTARIYORUZ

HAYFA'YA FÜZE YAĞMURU, SAATLER SONRA VURULDU



İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun evini kamikaze drone'la hedef alan Hizbullah, saatler sonra liman kenti Hayfa'yı vurdu.

Kuzeydeki stratejik şehirde sirenler çalarken, Lübnanlı grup Hayfa yakınlarındaki bir askeri üsse füze yağdırdığını bildirdi. Hizbullah, büyük füze sağanağının İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki köylere saldırılarına bir misilleme olduğunu kaydetti.

İsrail ordusu Lübnan'dan bugün 55 kadar roket ateşlendiğini duyurdu, sınır hattında boydan boya sirenlerin aktif hale geldiği bilgisini verdi.

Ordu radyosu ise, füze saldırılarında 13 kişinin yaralandığını aktardı. Dakikalar sonra bir kişinin öldüğü açıklandı.

Hayfa'dan gelen görüntülerde araçların ve binaların hasar gördüğü, yangınların çıktığı göze çarpıyor.

Al Jazeera ise, canlı yayın görüntülerinde sınırdaki İsrail kasabası Shlomi'den dumanların yükseldiğini bildirdi.

NETANYAHU'NUN EVİNE KAMİKAZE DRONE! 'TARİHİ SALDIRI' DİYEREK SUNDULAR



Gazze Şeridi'ni işgal edip kuzey cephesinde Hizbullah'la savaşa giren İsrail'de, gece boyunca güneydeki şehirler hariç ülkenin tamamı füze ve kamikaze silahlı insansız hava aracı saldırısına uğradı.

Lübnan sınırına yakın konumdaki Safed'de gece yarısı çalan sirenleri, İsrail işgali altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri'ndeki alarmlar izledi. Başkent Tel Aviv yakınları ile kuzeydeki Akka ve Nehariye'de sabah gün ağarırken sirenler duyuldu, Golan Tepeleri'nin karşısındaki Taberiye'de yaşayanlar ise çalan sirenlerle sığınaklara koştu.

Tel Aviv'de bir kez daha sirenler duyulurken, Hayfa ile başkent arasında kalan Kayserya'da büyük bir patlama gerçekleşti. Lübnan'dan gönderilen bir kamikaze drone'un vurduğu Kayserya'da, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun evi bulunuyordu.

Times of Israel, öncesinde sirenlerin duyulmadığı patlamanın Akdeniz kıyısındaki tatil beldesini sarstığını yazdı. Gazete ayrıca, Kayserya'da sirenler çalmazken Tel Aviv'de siren seslerinin duyulduğunu ve ordunun herhangi bir uyarı yayınlamadığını vurguladı.


İsrail ordusu kısa süre sonra açıklama yaptı, bir kamikaze silahlı insansız hava aracı (SİHA) sızması nedeniyle Tel Aviv bölgesindeki Glilot'da alarm verildiğini duyurdu. Ancak açıklamada kamikaze drone'un akıbetine dair bir detay yer almıyordu.

Glilot, İsrail dış istihbarat servisi Mossad'ın ana karargahı ile orduya ait devasa bir istihbarat üssüne ev sahipliği yapıyor. Hizbullah İsrail'in en hassas yeri olan Glilot'u daha önce defalarca vurmayı denedi, bölgede en son Nisan ayında sirenler çalmıştı.

İsrail ordusu, Lübnan'dan gece boyunca üç ayrı kamikaze drone'un İsrail'e doğru ateşlendiğini, bunlardan birinin Kayserya'daki bir tesisi vurduğu bilgisini verdi.

RESMEN DOĞRULANDI: NETANYAHU'NUN EVİ VURULDU

Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen El Meyadin televizyonu, kamikaze SİHA'nın yaklaşık 70 kilometre uçup Kayserya'ya dalış yaptığını bildirdi.

Kayserya'daki hedefin neresi olduğu kısa sürede anlaşıldı, İsrail ordusu kamikaze drone'un Netanyahu'nun evini hedef aldığını ve vurduğunu açıkladı. Açıklamada, Binyamin Netanyahu ve eşi Sara'nın saldırı sırasında evde olmadığı belirtildi.

Kanal 12 televizyonuna konuşan bir Kayserya sakini, "Üstümüzde uçan helikopterleri duyduk ve bir olay olduğunu düşündük ancak sirenler çalmadığı için çok endişelenmedik" deyip ekledi:

"Derken, birdenbire büyük bir patlama sesi duyuldu. Bunun bir müdahale mi yoksa drone saldırısı mı olduğu bizim için açık değildi, bir uyarı olmadan yaşanan gerçek bir olay olduğu netti."

Yediot Ahronot'a konuşan bir başka görgü tanığı ise, "Aniden bir uğultu duyduk, neler olduğu belli değildi, ardından devasa bir patlama duyuldu, çok şiddetliydi. Evime yürüme mesafesindeydi, buraya geldik ve neler olduğunu hızlıca anladık" dedi.

YEREL MEDYA: EV HASAR ALDI

Yedioth Ahronoth gazetesi, Netanyahu'nun evinde hasar meydana geldiğini yazdı. Habere göre, İsrail iç istihbarat servisi Şin-Bet'in bütün hükümet yetkilileri çevresinde alarm durumuna geçti.

EŞİ BENZERİ OLMAYAN GÖRÜNTÜ

Sosyal medyaya yansıyan çarpıcı bir görüntüde ise, gökyüzünde kamikaze drone tarayan bir İsrail helikopterinin yanından Hizbullah'a ait SİHA'nın geçtiği görüldü. El Meyadin, kamikaze drone'un Kayserya'daki hedefi vurmadan önce bir saat kadar İsrail semalarında dolaştığını bildirdi.

'TARİHTE BİR İLK'

Hizbullah'ın televizyonu El Menar, saldırıyı 'Tarihte bir ilk-Bir drone başbakanın Kayserya'daki evini vurdu' başlığıyla sundu, kamikaze SİHA'nın İsrail'in tüm hava savunma sistemlerini ve helikopterlerini atlatıp hedefine ulaştığını bildirdi.

Sosyal medyada paylaşılan kayıtlardan birinde, İsrail hava savunma sistemlerinden ateşlenen bir önleme füzesinin Hizbullah'ın drone'unu ıskalayıp Nehariye'ye düştüğü görüldü.

'CİDDİ BİR GÜVENLİK FİYASKOSU'

İsrail ordu radyosuna konuşan bir güvenlik yetkilisi, Kayserya'daki saldırının çok ciddi bir güvenlik hatası olduğunu söyledi. Adı açıklanmayan yetkili, güvenlik servislerinin söz konusu fiyaskoya dair soruşturma başlattığını da ekledi.

Al Jazeera ise, Kayserya'da İsrail hava kuvvetlerine ait savaş uçakları ve helikopterlerin konuşlandırıldığını yazdı.

Tel Aviv ve Kayserya çevresindeki paniğin ardından bu kez stratejik liman şehri Hayfa'da sirenler çaldı. Hizbullah'ın ateşlediği bir füzenin Hayfa'nın kuzeyindeki Yokneam kasabasında açık alana düştüğü bildiriliyor.


 'POLİTİKACILAR VE İŞ İNSANLARI YAŞIYOR'

Al Jazeera muhabiri Nur Odeh, İsrail ordusunun medyaya çok sıkı sansür uyguladığını ve Kayserya'daki bölgeyi tamamen kapattığını aktarıyor.

Akdeniz kıyısındaki tatil beldesinde politikacılar ve iş insanlarının yaşadığını hatırlatan Odeh, yanı sıra askeri üsler ve petrol rafinerileri gibi stratejik varlıkların bulunduğunu belirtti.

Al Jazeera muhabiri, Hayfa ve Tel Aviv'de sirenlerin çalmasına rağmen Kayserya'da alarm verilmemesinin altını da çizdi.

HAMAS LİDERLERİNE 'TERÖRİST' DİYEN SUUDİ TELEVİZYON KANALINA BASKIN



Irak'ta yayın yapan MBC adlı televizyona, İran yanlısı yüzlerce gösterici baskın düzenledi. Gece yarısı gerçekleşen baskında başkent Bağdat'taki televizyon binasına giren protestocular, ekipmanları ve bilgisayarları parçalayıp ön kapıyı da ateşe verdi.

Baskının nedeni ise, Suudi Arabistan'ın sahibi olduğu televizyonda Hamas, Hizbullah ve Irak'taki İran yanlısı milislerin 'terörist' olarak nitelenmesi.

Uluslararası haber ajansı AFP, yaklaşık 500 öfkeli protestocunun yer aldığı baskının fitilinin sosyal medyada dolaşan görüntüler olduğunu aktardı.

AFP, MBC televizyonundaki programda yayınlanan 'terörist' listesinde 31 Temmuz'da Tahran'da suikasta uğrayan Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye ile 27 Eylül'de Beyrut'ta öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın da adının yer aldığını bildirdi.

Programda, hafta içinde öldürülen ve Haniye'nin yerine Hamas'ın liderliğini üstlenen Yahya Sinvar'dan ise 'terörün yeni yüzü' gibi bir ifadeyle söz edildi.

İran, 'Direniş Ekseni' adını verdiği farklı ülkelerdeki grupları destekliyor. Lübnan'daki Hizbullah, Yemen'deki Husiler, Irak'ta Haşdi Şabi'yi de bünyesinde bulunduran İslami Direniş ve Filistin'deki Hamas bu gruplar arasında.

Haberin Devamı
İRAN DİNİ LİDERİ HAMANEY'DEN İLK TEPKİ

Hamas lideri Yahya Sinvar'ın hafta içinde İsrail işgal ordusu tarafından Gazze'de öldürülmesine İran'dan en üst düzey tepki geldi.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Yahya Sinvar'ın kaybedilmesine rağmen Hamas'ın hayatta olduğunu ve hayatta kalacağını söyledi. Hamaney, "Onun kaybı, İsrail'e karşı direniş cephesi için kesinlikle acı vericidir, ancak Sinvar'ın şehadetiyle direniş asla sona ermeyecektir" dedi.