05.06.2024 - 17:00 | Son Güncellenme:
Gazze Şeridi'ni yakıp yıkan İsrail'in bir başka ülkeye daha savaş açmasından korkuluyor, Orta Doğu'yu kasıp kavuran çatışmaları dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail'in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına ilişkin, “Şu anda Gazze’de, Refah'ta olanlar savaşa benzemiyor. Bu sivil nüfusun tümden yok edilmesine benziyor. Filistin devleti kurulmadan bölgede barış olmayacak" dedi.
Rusya’nın St. Petersburg kentindeki Uluslararası Ekonomi Forumu'nda (SPIEF) basın toplantısı düzenleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail'in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına değindi. Rusya'nın Filistin konusunda tutumunun aynı olduğunu söyleyen Putin, "Rusya'nın tutumu aynıdır ve konjonktüre bağlı değildir. Biz Filistin devletini Sovyet döneminden bu yana uzun süredir bu şekilde tanıyoruz. Bu anlamda tutumumuz değişmedi" dedi.
Fransa parlamentosunda bir milletvekili daha Filistin bayrağı açarak, Filistin'e destek verdi. Filistin bayrağının renklerini taşıyan bir kıyafet giyen Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisi üyesi Rachel Keke'nin Filistin bayrağı açmasının ardından parlamentodaki oturuma ara verildi. Keke, geçici olarak parlamentodan uzaklaştırıldı.
LFI Başkanı Mathilde de Panot, Fransa Filistin devletini tanıyana kadar ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun aşırı sağcı hükümetine karşı silah ambargosu kararı alana kadar durmayacaklarını belirtti.
Geçtiğimiz hafta LFI milletvekillerinden Sebastien Delogu da parlamento oturumu sırasında Filistin bayrağı açtığı için parlamentodan uzaklaştırılmıştı.
BM, İsrail ordusu ve Filistin topraklarını gaspeden İsraillilerin, Batı Şeria ile Doğu Kudüs'te 7 Ekim'den sonra üçte biri çocuk 500'den fazla Filistinliyi öldürdüğünü açıkladı.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılar 243 gündür devam ediyor. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, yaptığı açıklamada savaşın tamamen durdurulması, İsrail'in Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesi ve İsrailli esirlerle Filistinli mahkumların takasına dayanan herhangi bir ateşkes önerisine "ciddi ve olumlu" yanıt vereceklerini açıkladı. Haniye, Hamas’ın "halkın iradesini ve yiğit direnişini yansıtan bu duruşun rehberliğinde" müzakerelere başladığını söyledi.
Hamas heyeti Doha'da
Hamas heyeti, Katar’ın başkenti Doha’da Katar Başbakanı Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani ve Mısır İstihbarat Teşkilatı Başkanı Abbas Kamel ile görüştü. Görüşmede, İsrail'in son rehine anlaşması önerisi ele alındı. Al-Thani ve Kamel, daha önce Doha’da bulunan ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns ile İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes anlaşmasını ele almıştı.
İran, İsrail’in geçtiğimiz pazartesi günü Suriye’nin Halep kentinde düzenlediği saldırı sonucu hayatını kaybeden Devrim Muhafızları Ordusu Komutanlarından Said Abyar’ın intikamını alacağını açıkladı. Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Hüseyin Selami, yaptığı açıklamada, İsrail saldırısında öldürülen Abyar'ın intikamını alacaklarını belirterek, İsrail’e misliyle karşılık vereceklerini ifade etti. Selami, “Çocuk katili Siyonist rejim, döktüğü kanların bedelini ödeyecek. Abyar, Suriye’de İsrail karşısında Filistin direnişini destek veren ve ülkesinin güvenliği için mücadele veren bir isimdi ve unutulmayacak” dedi.
Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail askerlerinin son 24 saatte sivillere yönelik 4 saldırı gerçekleştirdiği, 36 kişinin hayatını kaybettiği, 115 kişinin de yaralandığı belirtildi. Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 36 bin 586’ya, yaralananların sayısı ise 83 bin 74’e yükseldiği aktarıldı.
Akşam saatlerinde Kudüs'te Yahudiler Bayrak Yürüyüşü düzenleyecek. Yürüyüş öncesi provokatif söylemlerde bulunan protestocular "Araplara ölüm" sloganları atarken, sosyal medyada taşlarla halka saldırıda bulundukları da görüldü. AFP'nin geçtiği görüntülerde ise Filistin'li bir gazetecinin saldırıya uğraması dünyada ses getirdi. Saif Kwasmi isimli gazeteci İsrail güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.
Öte yandan Filistinli kaynaklar akşam saatlerinde gerçekleştirilecek provokatif Bayrak Yürüyüşü öncesinde yüzlerce fanatik Yahudi yerleşimcinin sabah saatlerinden itibaren işgal altındaki Doğu Kudüs'ün ana kapılarından biri olan Şam Kapısı'nda toplanmaya başladığını aktardı. İsrailli kaynaklar provokatif yürüyüşe 60 binden fazla kişinin katılmasının beklediğini duyurdu.
Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında imzalanan anlaşmaya göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.
İsrail hükümetindeki en faşist isimlerden Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in liderliğini yaptığı Yahudi Gücü Partisi, Binyamin Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyonuna sunduğu desteği durdurdu.
Gazze Şeridi'nin işgal edilip yerleşimler kurulmasını savunan Ben-Gvir, hafta sonundan bu yana ABD'nin dünyaya duyurduğu ateşkes anlaşmasının kabul edilmesi halinde hükümetten çekileceğini söylüyordu.
Yahudi Gücü Partisi lideri bugün yaptığı açıklamada Başbakan Netanyahu'dan ateşkes planının tüm ayrıntılarını paylaşmasını istedi, aksi halde İsrail parlamentosu Knesset'te oy kullanmayacaklarını bildirdi.
Faşist bakan Ben-Gvir Netanyahu'nun anlaşmanın detaylarını gizlediğini savundu.
Nisan 2021’de ilk kez parlamentoya giren Ben-Gvir, birkaç yıl öncesine kadar salonunun duvarına 1994’te El Halil’deki bir camide namaz kılan 29 Filistinliyi öldüren Baruch Goldstein’in portresini asıyordu.
Halen orman yangınlarının yer yer devam ettiği Lübnan sınırına giden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kuzeyde olağanüstü güçlü eylemlere hazır olduklarını söyledi.
Netanyahu, Hizbullah'ın ateşlediği roket ve kamikaze drone'ların büyük bir orman yangınını tetiklediği Kiryat Shomana'yı ziyaret etti.
Burada İsrail'in kuzey komşusunu uyaran Netanyahu, saldırılar karşısında el ele tutuşup oturacaklarını düşünenlerin büyük bir hata yaptığını savundu.
Bugün İsrail'in işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da Yahudiler tarafından gerçekleştirilen Bayrak Yürüyüşü adlı etkinlik, beklendiği gibi yine saldırıya dönüştü.
Doğu Kudüs'te toplanan yüzlerce radikal Yahudi, İslam'ın üçüncü kutsal mabedi Mescid-i Aksa'nın yer aldığı bölgeye İsrail polisinin koruması altında girdi.
Al Jazeera, baskında 800 kadar kadar radikal Yahudi'nin yer aldığını bildirdi.
Baskında ayrıca eski İsrail milletvekili Moshe Feiglin'in de bulunduğu bilgisi var.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail savaş uçakları ve helikopterlerinin güney Lübnan'daki yerleşimlerde beyaz fosfor kullandığını duyurdu.
Beyaz fosfor bombasının en az beş kasaba ve köye atıldığını aktaran HRW, saldırının uluslararası hukukun ihlali olduğunu kaydetti.
Salı günü yayınlanan HRW raporu, İsrail hava saldırılarında kullanılan beyaz fosfor bombasının isabet ettiği evlerde yaşayan sekiz kişinin tanıklıklarına yer verdi.
HRW ayrıca, beyaz fosfor saldırısını gösteren 47 video ve fotoğrafı doğruladığını, coğrafi konumun belirlendiğini aktardı.
Lübnanlı yetkililer, geride kalan sekiz ayda en az 173 kişinin beyaz fosfor yaralarıyla tedavi edildiğini belirtiyor.
Beyaz fosfor bombası binaları ateşe vermesi ve insan etini kemiğe kadar yakmasıyla biliniyor.
Zehirli bir gaz olan fosfor, gözler ve akciğerler için zararlı ve aynı zamanda ciddi yanıklara neden olabiliyor. Bu nedenle de kullanımı uluslararası yasalarla sıkı bir şekilde düzenlenmekte.
İsrail, geçen ay yaptığı açıklamada, Lübnan’ın güney sınırında beyaz fosfor kullandığını kabul etti. Buna karşılık işgal ordusu, saldırılarda uluslararası hukuka uyduğunu ileri sürüyor.
İsrail'in 7 Ekim'de başlayan savaşta sıklıkla kuzey komşusu Suriye'de saldırılara imza attı, 1 Nisan'daki Şam saldırısı ilk kez İran ve İsrail'i doğrudan karşı karşıya getirdi.
İran'ın Şam Büyükelçiliği kompleksinde yer alan beş katlı bir bina güpegündüz İsrail jetleri tarafından vuruldu, tamamen yıkılan binada Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü'nün önemli komutanlarından Muhammed Rıza Zahedi, yardımcısı ve yanındaki subaylar öldü. Tahran yönetimi, bunun üzerine 13 Nisan Cumartesi akşamı ilk kez topraklarından İsrail'e saldırı düzenledi, 300'ü aşkın füze ve kamikaze drone ateşledi. İsrail ise bu saldırıya birkaç gün sonra İran'ın orta kesimindeki İsfahan'da yer alan bir askeri üssü vurarak misillemede bulundu.
Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana İran yanlısı milisleri ya da Hizbullah hedeflerini yüzlerce kez hedef alan İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'ndeki savaştan sonra ise iki kez kuzeydeki Halep'i vurdu.
Mart ayı sonundaki saldırının adreslerinden biri, Halep'in güneydoğusundaki uluslararası havalimanı yakınlarıydı. Şam rejimi hava saldırısında hem asker hem de sivil onlarca kişinin öldüğünü duyurdu.
Yerel kaynaklar ise Halep'te en az 42 kişinin öldüğünü, ölenler arasında bazı Hizbullah savaşçılarının da olduğu aktardı.
İsrail ordusu, yaklaşık iki ay sonra bu kez Halep'in kuzeybatısındaki Hayyan kasabasında bir fabrikayı bombaladı. Söz konusu fabrikada İran yanlısı milis güçleri ve Hizbullah üyeleri vardı.
Şam rejimine yakın medya saldırıda en az 17 kişinin öldüğünü, 15 kişinin de yaralandığını duyurdu.
Saldırı noktası, Türkiye'nin desteklediği Suriyeli muhaliflerin kontrol ettiği bölgenin yakınında, kuş uçuşu mesafe 12 kilometre kadardı. Türkiye sınırına ise 35 kilometre uzaklıktaydı.
İki gün sessizliğini koruyan İran ise, İsrail saldırısında İranlı askeri danışman Said Evyar'ın öldüğünü bildirdi. Tahran yönetimi, Suriye'deki komutan ve askerlerini 'danışman' olarak tanımlıyor.
Devrim Muhafızları'nın komutanı Hüseyin Selami bir kez daha İsrail'e misilleme tehdidinde bulundu, "İsrail karşılık beklemeli" dedi.
Said Evyar'ın Devrim Muhafızları'ndaki rütbesi generaldi.
İranlı general, 1 Nisan'daki büyükelçilik saldırısından bu yana öldürülen ilk Devrim Muhafızları subayı.
Amerikan New York Times gazetesi, Said Evyar'ın 2012'den beri Suriye'de görev yaptığını yazdı.
Avrupa ülkeleri İspanya, İrlanda ve Norveç'in ardından Slovenya da Filistin'i resmen devlet olarak tanıdı. Slovenya parlamentosunda yapılan oylamada Filistin'in devlet olarak tanınması kabul edildi.
Salı günü yaklaşık altı saat süren oturumda 90 sandalyeli parlamentoda 52 milletvekili Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin önerge lehinde oy verirken, muhalefet ise oylamayı boykot etti.
Slovenya parlamentosunda Filistin'in tanınmasının kabul edilmesinin ardından, meclis binası önünde Filistin bayrağı göndere çekildi.
Başbakan Robert Golob, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, "Filistin'in bugün egemen ve bağımsız bir devlet olarak tanınması, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistin halkına umut veriyor" dedi.
Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon ise, X paylaşımında "Sevgili Filistin halkı, Slovenya'nın bugün aldığı nihai karar bir umut ve barış mesajıdır. Ortadoğu'da sadece iki devletli çözümün kalıcı barış sağlayabileceğine inanıyoruz. Slovenya, her iki ulusun da yani Filistinlilerin ve İsraillilerinin güvenliği için bıkmadan çalışmayı sürdürecek" ifadelerini kullandı.
Oylamadan önce Slovenya gazetesi Dnevnik'in yayınladığı bir ankete katılanların yüzde 60'ı Filistin devletinin tanınmasından yana görüş bildirdi, yüzde 20'si buna karşı çıktı.
Slovenya, Filistin'i devlet olarak tanıyan 147'nci ülke oldu.
Gözlerin çevrildiği Lübnan'da, bu sabah ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği önünde silah sesleri duyuldu.
Lübnan ordusu, silahlı bir kişinin ateş açtığını ve büyükelçilikteki askerlerin de karşılık verdiğini duyurdu.
Silahlı saldırgan yaralı halde yakalandı ve hastaneye kaldırıldı.
İsrail ordusu, güneydeki bir askeri üste patlama meydana geldiğini açıkladı.
Cephanenin patlaması üzerine dokuz asker yaralandı. Resmi açıklamaya göre, yaralı askerlerden ikisinin durumu ağır.
Güneydeki Tze'elim'de gerçekleşen patlamanın nedeni bilinmiyor, ordu soruşturma başlattığını duyurdu.
Dokuzuncu ayına giren Hizbullah-İsrail çatışması, bütün Lübnan'ı içine alacak bir savaşa dönüşecek mi? Hafta sonu ateşlenen roketler ve kamikaze drone'ların yol açtığı orman yangınları İsrail'in kuzeyini sararken, dünya parlayacak bir kıvılcıma kilitlendi.
Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah'ın hafta sonu güneye doğru fırlattığı roketler, günlerce devam eden orman yangınlarını tetikledi. Birçok yerleşime de ulaşan alevler en az 3 bin 500 dönümlük ormanı küle çevirdi.
İsrail'deki aşırı sağcı hükümetin Hizbullah füzeleri nedeniyle tahliye edilen yerleşimler için verdiği süre dolmak üzere.
Kuzeydeki yerleşimlerin sakinleri, çatışmaları sonlandırmanın Gazze Şeridi'nde varılacak bir ateşkesle mümkün olduğunu düşünüyor.
Ancak Kiryat Shmona kasabasındaki itfaiyecileri ziyaret eden İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, beklendiği gibi savaş çığlıkları attı.
İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ise, Lübnan sınırını ziyaretinde yeni bir savaş için 'bir karar noktası'na yaklaştıklarını, saldırıya geçmeye hazır olduklarını söyledi.
İsrail ordusu 2006'da Hizbullah'la giriştiği savaşta istediğini elde edemedi ve İran destekli grup bugün çok daha güçlü.
Salı gününü Çarşamba'ya bağlayan gece yarısı yine Lübnan sınırındaki İsrail yerleşimlerinde sirenler çaldı, herkesten sığınaklara koşmaları istendi.
Hizbullah El Malikiye'deki İsrail askerlerini bombardımana tuttuğunu bildirirken, İsrail işgali altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki bir Demir Kubbe hava savunma sisteminin kamikaze drone'la vurulduğu görüntüleri paylaştı.
Video kaydında dikkat çeken ayrıntı, Hizbullah'ın önce roketler ateşleyip Demir Kubbe'yi aktif hale getirmesi, hemen ardından kalkış yapan bir drone'nun hedefi vurması oldu.
İsrail savaş uçakları ise Lübnan sınırındaki Ayta eş Şaab, Hula ve Merkaba gibi noktalara hava saldırıları düzenledi.
Sınırın iki tarafında da aralıksız patlama sesleri duyuluyor, yerel kaynaklar yoğun bombardıman nedeniyle evlerin sarsıldığını bildiriyor.
Washington'ın dünyaya duyurduğu üç aşamalı yeni ateşkes planına dair belirsizlik devam ediyor. İsrail kendi önerisi olan planı henüz kabul etmiş değil, Başbakan Binyain Netanyahu Hamas'ın yok edilmesinin şartlarından biri olduğunu ısrarla savunuyor.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD'nin halen Hamas'tan bir yanıt beklediğini söyledi, "Top artık Hamas'ın sahasında" dedi.
Sullivan, Amerikan dış istihbarat teşkilatı CIA'in direktörü William Burns'ün bir diğer arabulucu Katar'la görüşmek üzere Doha'ya uçtuğu bilgisini verdi.
Beyaz Saray danışmanı İsrail'in ateşkes planını kabul ettiğini savundu ancak koalisyondaki aşırı sağcılar silahların susması halinde hükümeti devireceklerini belirtiyor.
İsrail kamu yayın kuruluşu KAN ise, Tel Aviv'in savaşı sürdürebileceğine dair ABD'den garanti istediğini bildirdi. Savaş kabinesi toplantısında konuşulanları izleyicilerine aktaran KAN'a göre, adı açıklanmayan bir hükümet yetkilisi söz konusu garantinin ateşkes anlaşmasının ihlal edilmesi halinde istendiğini söyledi. Televizyon, savaş kabinesinde oy birliğiyle alınan kararın bir anlaşma ihtimalini azalttığını da kaydetti.