Dünyaİran'daki helikopter kazasında son durum... Cenazeler defnedildi, ikinci koruma Mihrabi nerede?

İran'daki helikopter kazasında son durum... Cenazeler defnedildi, ikinci koruma Mihrabi nerede?

23.05.2024 - 15:41 | Son Güncellenme:

Helikopter konvoyu havalanmadan fotoğraflarda görünen Cumhurbaşkanı Reisi'nin ikinci koruması, kazanın ardından büyük bir soru işaretine dönüştü. Öldüğü açıklandı, ardından yaşadığı duyuruldu.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi memleketi Meşhed'de, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan başkent Tahran'da, diğer isimler de memleketlerinde defnedildi. Üçüncü gününe giren cenaze törenlerindeki ayrıntıları canlı blog sayfasına taşıdık.

CENAZEYE EN AZ 3 MİLYON KİŞİ KATILDI

Meşhed Belediye Başkanı Galender Şerif, Cumhurbaşkanı Reisi’nin cenaze törenine katılanlara ilişkin rakam paylaştı. Şerif yaptığı açıklamada, Reisi’yi son yolculuğuna uğurlamak için en az 3 milyon kişinin törene katıldığını söyledi.

MEŞHED MAHŞER YERİ GİBİ



İran medyası, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin defnedileceği İmam Rıza türbesindeki mezar yerinden ilk görüntüyü yayınladı.

Ülkenin en büyük ikinci şehri Meşhed'de yüz binlerce kişi cenaze törenine katılıyor. İran televizyonlarına yansıyan görüntülerde, caddelerin tıklım tıklım dolu olduğu göze çarptı.

REİSİ'NİN MEMLEKETİ MEŞHED NEDEN ÖNEMLİ?

Rejime sıkı bağlılığıyla bilinen Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İran'ın kuzeydoğusundaki Meşhed'de büyüdü. İran'ın dini açıdan en önemli şehirlerinden biri olan Meşhed'de, ünlü İmam Rıza türbesi bulunuyor.

Meşhed aynı zamanda yedi yıl önce tüm ülkeye yayılan protestoların başladığı nokta. Benzin zamları ve hayat pahalılığı nedeniyle Meşhed'de başlayan protestolar beklendiği gibi rejim tarafından demir yumrukla bastırıldı, yüzlerce gösterici hayatını kaybetti. Meşhed günümüzde her yıl türbe ziyaretlerine gelen milyonlarca turisti ağırlıyor.

İKİNCİ KORUMA MİHRABİ NEREDE?



İran'da son yılların en büyük olayı olarak kayıtlara geçen helikopter kazasında yetkililer önce dokuz kişinin öldüğünü açıkladı, daha sonra bu sayı sekize düşürüldü.

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ı taşıyan helikopter, Pazar günü öğle saatlerinde Azerbaycan sınırından Tebriz'e gitmek üzere havalandı. Konvoyda iki helikopter daha vardı. Tebriz'in kuzeyindeki sıradağlar aşılırken Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteriyle bağlantı koptu.

Amerikan üretimi Bell 212 model helikopterin enkazına ancak gece yarısı ulaşılabildi, İran kazada kurtulan olmadığını Pazartesi sabah dünyaya ilan etti.

İran'ın 1979 devriminden önce satın aldığı Bell 212 model helikopterlerin üretimi, 1998 yılında durduruldu.

Tahran ve Moskova'dan kaza nedeniyle İran'a ambargo uygulayan ABD'yi suçlayan açıklamalar geldi. İran, on yıllardır ambargoların sonucu olarak elindeki ABD üretimi araçlara yedek parça tedarik edemiyor.

Helikopterin neden düştüğü belirsizliğini koruyor, İran ordusu kazaya ilişkin soruşturma başlattı. Rusya, soruşturmaya yardım etmek için hazır olduğunu İran'a iletti.

Pazartesi sabahı devlet televizyonu ve diğer yayın organları düşen helikopterde dokuz kişinin öldüğünü duyurdu, daha sonra bu sayı güncellendi.


Fars haber ajansı, Cumhurbaşkanı Reisi'nin korumalarından Cevad Mihrabi'nin sıradağa çakılan helikoptere binmediğini, konvoydaki diğer iki araçtan birinde seyahat ettiğini bildirdi.

Cevad Mihrabi, Cumhurbaşkanı Reisi'nin ikinci korumasıydı.

İranlı yetkili İsmail Kothari, düşen helikopterdeki dokuzuncu yolcuya dair haberleri ve dile getirilen soruları reddetti.

Devrim Muhafızları da İbrahim Reisi'nin helikopterinde yalnızca Cumhurbaşkanı Koruma komutanı general Mehdi Musevi'nin bulunduğunu belirtip çıkan haberlerin kaynağı olarak medyayı gösterdi.

Haberin Devamı
FOTOĞRAFLAR ALTI YIL SONRA YAYINLANDI



İran'ın Orta Doğu'daki en sıkı müttefiklerinden biri olan Hizbullah, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve diğer yetkililerin cenaze törenine iki numarası Naim Kasım'ı gönderdi.

Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ile İran Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyon birimi Kudüs Gücü, özellikle Suriye iç savaşından itibaren işbirliğini artırdı.

Beşar Esad'ın iktidarını korumak için milislerini ve askerlerini sahaya süren Tahran yönetimine, beklendiği gibi Hizbullah da destek verdi. İran milisleri ve Hizbullah üyeleri, yıllarca Suriye iç savaşında aynı cephede mücadele etti.

Gazze Şeridi'ndeki savaşın başlamasıyla gözler bir kez daha Hizbullah'a çevrildi. 7 Ekim'den bir gün sonra İsrail ve Hizbullah arasındaki sınır çatışmaları başladı ve bugüne kadar aralıksız devam etti.

Lübnan'ın güneyinden Hizbullah'ın ateşlediği yüzlerce füze İsrail'e ait bazı stratejik hedefleri vurdu, radar üsleri ya da casus balonların konuşlandığı üslerde patlamalar gerçekleşti.

İsrail ise savaş uçaklarıyla sınır hattındaki Hizbullah tesislerini bombaladı, silahlı drone'lardan füze ateşleyerek Hizbullah komutanlarının yer aldığı araçları vurdu ve Lübnan'ın kuzeydoğusundaki Bekaa Vadisi'ni bile birkaç kez hedef aldı. Hizbullah'ın kalesi Bekaa Vadisi, İsrail sınırına 100 kilometre mesafede.

Hizbullah, İran halkı İbrahim Reisi için yas tutarken Lübnan'da 2018 yılında çekilmiş bazı fotoğrafları servis etti. Yayınlanan fotoğraflarda Reisi'nin Hizbullah üslerindeki milisleri denetlediği ve füzelerin yanında poz verdiği görülüyor.

Tehran Times, söz konusu fotoğrafların ilk kez yayınlandığını duyurdu.

Yazarlar